Zobrazit na mapě

Toulovcovy Maštale

Rozhledna - Toulovcovy MaštaleVyužijte nabídku ubytování na chatách a chalupách v Toulovcových Maštalích

Přírodní oblast Toulovcovy Maštale tvoří nadherné prostředí plné pískovcových skal a borových lesů. Rozkládá se na severovýchodě Českomoravské vrchoviny v okresech Chrudim a Svitavy asi 13 km jihozápadně od města Litomyšl a to konkrétně mezi obcemi Proseč, Budislav a Nové Hrady.

Dnes je oblast Toulovcovy Maštale vyhledávanou turistickou destinací. Na podporu turistiky zde vzniklo sdružení obcí Mikroregion Toulovcovy Maštale, které mj. podpořilo stavbu 3 rozhleden a husté sítě turistických a cykloturistických stezek.

Chaty a a chalupy Toulovcovy Maštale

Tipy na výlet v Toulovcových Maštalích

  • Přírodní rezervace Maštale (vyhlášena v roce 1993) je přírozeným centrem přírodní oblasti Toulovcovy Maštale. Tvoří ji romantická kaňonovitá údolí plná skalních pískovcových útvarů rozličných tvarů včetně malého skalního bludiště, pomalu tekoucích potůčků a čistých studánek a je protkána celou řadou turistických chodníků.
  • Zámek Nové Hrady je nádherná rokoková stavba z druhé poloviny 18. století. Díky své nezaměnitelné architektuře a umístění v uměle vybudovaném přírodním areálu je celý komplex nazýván "České Versailles". Kromě samotné prohlídky zámku nabízí zámecký areál pro návštěvníky krásnou rokokovou zahradu s fontánami, barokní špýchar, kde je umístěno První české muzeum cyklistiky, oranžerii využívanou jako Galerie anglických klobouků, zahradní labyrint - bludiště nebo chov jelenů a daňků. Tento výlet je ideální i pro děti.
  • Proseč je malé městečko a jedno z hlavních turistických center oblasti Toulovcovy Maštale. Za navštívení zde rozhodně stojí Muzeum dýmek, které návštěvníkům přiblíží zdejší tradiční dýmkařské řemeslo a také Záchranná stanice Pasíčka, jejíž hlavním posláním je léčba poraněných a oslabených živočichů s následným navrácením zpět do přírody. Záchranná stanice je přístupna také veřejnosti a funguje jako malá zoologická zahrada. Sem určitě vyražte i s dětmi.
  • Rozhledny Terezka, Borůvka i Toulovcova rozhledna byly postaveny v letech 2002 až 2005 a patří mezi oblíbené turistické cíle v Toulovcových Maštalích. Ze všech 3 rozhleden je překrásný výhled na nejbližší okolí, ale i vzdálenější severní české hory.
  • Pískovcové sklepy ve Zderazi neboli skalní obydlí vznikly v 19. století, kdy ve Zderazi žilo přes 600 obyvatel ve 94 domech. Lidé měli málo prostoru a tak se někteří uchylovali k bydlení ve skalních sklepech. Některé sklepy sloužily k bydlení, některé jako dílny či opravdové sklepy. Neví se přesně, kolik skalních sklepů celkově bylo. Některé z nich byly totiž v minulosti zasypány. Veřejnosti jsou nyní přístupné 2 sklepy s malou dobovou ukázkou. 
  • Rokle Pivnice neboli Pivnická rokle je úžasné divoké místo, které na mapě téměr nenajdete. Nevede sem žádná oficiální turistická stezka. Jedná se o překrásný úzký 1,5 km dlouhý kaňon se spoustou krásných pískovcových útvarů (skalní tunel, jeskyně, erozní tvary). Pivnické rokli je někdy přezdíváno český Grand Canyon. Procházka roklí je vhodná i pro děti.
  • Údolí Krounky a Novohradky je romantickým přírodním parkem pro krásné procházky i s dětmi. Údolím vede turistická stezka od zámku Nové Hrady k hradu Košumberk.

Zaujal-li vás region Toulovcovy Maštale, neváhejte a vyjeďte sem na dovolenou. Chaty a chalupy s nabídkou ubytování v tomto regionu jsou zobrazeny níže pod nadpisem související chaty a chalupy. 

Fotogalerie Toulovcovy Maštale

Fotogalerie - Toulovcovy Maštale

Nejbližší chaty a chalupy pro dovolenou

Mapa turistického cíle a nejbližších chat a chalup v okolí

Toulovcovy Maštale je zařazen do těchto kategorií turistických cílů:

Toulovcovy Maštale je naším tipem na výlet pro tyto oblasti:


Nejbližší chaty a chalupy pro dovolenou

Mimořádně atraktivní bezbariérová chata s krytou terasou, hernou, hřištěm, půjčovnou jízdních kol na kraji chatové osady u lesa v nádherné lokalitě přírodní rezervace Toulovcovy Maštale.

2 ložnice / max 8 osob
číslo chaty: 1108

Zrekonstruovaná kvalitně zařízená chalupa k pronájmu s velkou terasou (vířivka, posezení, gril) a saunou leží v malé obci v malebném mikroregionu Toulovcovy Maštale (přírodní rezervace, rozhledny …).

2 ložnice / max 10 osob
číslo chalupy: 2304
Přemýšlíte nad dovolenou na Vysočině? Nechte se inspirovat našim dovolenkovým tipem a vyražte do Toulovcových Maštalí.

Prohlíželo 112 lidí

Rezervováno 26. 3.

Pěkná jednoduše zařízená chalupa k pronájmu s oplocenou zahradou a velkou zastřešenou terasou (zapuštěný bazén, vířivka, infrasauna, posezení, gril) v malé obci v kouzelné krajině severní Vysočiny.

7 ložnic / max 19 osob
číslo chalupy: 2342

Kvalitně zařízená chalupa k pronájmu v oplocené zahradě (bazén, travnatá plocha pro míčové hry, stolní tenis, posezení) v malé obci na úpatí Žďárských vrchů a nedaleko mikroregionu Toulovcovy Maštale.

2 ložnice / max 6 osob
číslo chalupy: 0841

Účelně zařízená chata k pronájmu leží v neoplocené zahradě (bazén, posezení, krb, ohniště) u lesa nad říčkou Krounkou na kraji obce. Ideální k výletům (Žďárské vrchy, Toulovcovy Maštale).

3 ložnice / max 7 osob
číslo chaty: 2145

Prohlíželo 179 lidí

Pěkná jednoduše zařízená chalupa ve velké neoplocené zahradě (posezení, ohniště) na kouzelné polosamotě u lesa v krásné přírodě severní části Žďárských vrchů jen 20 km od historického města Polička.

2 ložnice / max 6 osob
číslo chalupy: 0869

Pěkně a účelně zařízená chalupa s uzavřeným dvorkem (posezení) a zahradou (stolní tenis, petangue, posezení, ohniště) leží v tiché části obce jen 1,5 km od místního koupaliště a 7 km od města Polička.

2 ložnice / max 5 osob
číslo chalupy: 1265

Luxusní chalupa k pronájmu s wellness (vířivka, sauna), hernou (kulečník, stolní fotbálek), terasou (koupací sud, stolní tenis, posezení, gril) leží na neoploceném pozemku (trampolína) na okraji obce.

5 ložnic / max 10 osob
číslo chalupy: 2129

Akceptované poukázky a asociace