Zobrazit na mapě

Hrad Košumberk

Hrad Košumberk leží na přelomu Polabské nížiny a Českomoravské vrchoviny. Zřícenina hradu je na strmém čedičovém vrchu nad údolím říčky Novohradky.

Hrad byl založený koncem 13. století. Roku 1573 hrad po úderu bleskem vyhořel, byl opraven a začátkem 17. století byla přistavěna renesanční zámecká budova, kde je dnes muzeum. Prohlídka hradu začíná prohlídkou muzea. Návštěvníkům je přístupné jen první patro budovy s expozicí přibližující dějiny hradu. Současně expozice informuje i o dějinách města Luže. Na stěnách visí portréty Slavatů, kteří vlastnili hrad tři století a velkou měrou se zasloužili o jeho rozvoj. Součástí prohlídky je i tzv. Slavatovský sál, který současný vlastník hradu - město Luže využívá ke svatebním obřadům. Prohlídka muzea s průvodcem trvá 45 minut, poté je pro vás zdarma přístupný i zbylý areál hradu. Mimo otvírací dobu je vstup do areálu hradu přísně zakázán.

Fotogalerie hradu Košumberk

Fotogalerie - Hrad Košumberk

Nejbližší chaty a chalupy pro dovolenou

Mapa turistického cíle a nejbližších chat a chalup v okolí

Hrad Košumberk je zařazen do těchto kategorií turistických cílů:

Hrad Košumberk je naším tipem na výlet pro tyto oblasti:


Nejbližší chaty a chalupy pro dovolenou

Účelně zařízená chata k pronájmu leží v neoplocené zahradě (bazén, posezení, krb, ohniště) u lesa nad říčkou Krounkou na kraji obce. Ideální k výletům (Žďárské vrchy, Toulovcovy Maštale).

3 ložnice / max 7 osob
číslo chaty: 2145

Zrekonstruovaná kvalitně zařízená chalupa k pronájmu s velkou terasou (vířivka, posezení, gril) a saunou leží v malé obci v malebném mikroregionu Toulovcovy Maštale (přírodní rezervace, rozhledny …).

2 ložnice / max 10 osob
číslo chalupy: 2304
Hrad Košumberk leží na přelomu Polabské nížiny a Českomoravské vrchoviny. Zřícenina hradu je na strmém čedičovém vrchu nad údolím Novohradky. Hrad byl založený koncem 13. století a má velmi bohatou historii. Často měnil majitele, nejdéle (třista let) patřil rodu Slavatům; dnes patří obci Luže.

Mimořádně atraktivní bezbariérová chata s krytou terasou, hernou, hřištěm, půjčovnou jízdních kol na kraji chatové osady u lesa v nádherné lokalitě přírodní rezervace Toulovcovy Maštale.

2 ložnice / max 8 osob
číslo chaty: 1108

Kvalitně zařízená chalupa k pronájmu v oplocené zahradě (bazén, travnatá plocha pro míčové hry, stolní tenis, posezení) v malé obci na úpatí Žďárských vrchů a nedaleko mikroregionu Toulovcovy Maštale.

2 ložnice / max 6 osob
číslo chalupy: 0841

Prohlíželo 116 lidí

Rezervováno 26. 3.

Pěkná jednoduše zařízená chalupa k pronájmu s oplocenou zahradou a velkou zastřešenou terasou (zapuštěný bazén, vířivka, infrasauna, posezení, gril) v malé obci v kouzelné krajině severní Vysočiny.

7 ložnic / max 19 osob
číslo chalupy: 2342

Dnes zobrazeno 9x

Pěkná jednoduše zařízená chalupa ve velké neoplocené zahradě (posezení, ohniště) na kouzelné polosamotě u lesa v krásné přírodě severní části Žďárských vrchů jen 20 km od historického města Polička.

2 ložnice / max 6 osob
číslo chalupy: 0869

Velká účelně zařízená chalupa v oplocené zahradě (posezení, ohniště, trampolína) na kraji obce v malebné krajině Žďárských vrchů jen 1,5 km od přírodního koupání. Ideální k turistice.

4 ložnice / max 14 osob
číslo chalupy: 1266

Velmi pěkně zařízená chalupa k pronájmu s oplocenou zahrádkou (pergola, posezení, gril) leží v obci v atraktivní CHKO Žďárské vrchy (ideální k turistice a cykloturistice) a jen 2 km od koupaliště.

3 ložnice / max 8 osob
číslo chalupy: 2026

Akceptované poukázky a asociace