Zobrazit na mapě

Skalní obydlí ve Zderazi

Malá malebná obec Zderaz leží v severovýchodní části Českomoravské vrchoviny v okrese Chrudim v přírodní oblasti Toulovcovy Maštale. Žije zde asi 300 obyvatel.

Obec je ideálním výchozím bodem výletu do Pivnické rokle. Turisté, kteří sem míří, však navštěvují i další zdejší zajímavosti. Velké turistické lákadlo jsou pískovcová skalní obydlí (sklepy). Nikdo přesně neví, kdy skalní sklepy vznikly. Ví se však, že sklepy v 19. století nesloužily pouze jako dílny, kovárny, sklady a úkryty pro úrodu, ale byly místními využívany i k bydlení. Zdejší domy byly totiž malé a tak se místní obyvatelé uchylovali k různým přístavbám, aby zvětšili svůj prostor k bydlení. Kolik sklepů bylo vytesáno do pískovcových skal se neví, většina z nich byla totiž v minulosti zasypána.

Veřejnosti jsou nyní přistupné 2 skalní sklepy. Vstupné je dobrovolné. Z jednoho sklepa byla vytvořena replika skalní světničky, která má přiblížit návštěvníkům, jak se ve skalním obydlí žilo. Ve druhém sklepě je umístěna expozice fotografií zachycující všechny dochované sklepy v obci.

Historii skalních obydlí ve Zderazi i samotnou historii obce dokumentuje i místní malé muzeum, kterému se říká Zderazský domeček.

Fotogalerie - Skalní obydlí ve Zderazi

Nejbližší chaty a chalupy pro dovolenou

Mapa turistického cíle a nejbližších chat a chalup v okolí

Skalní obydlí ve Zderazi je zařazen do těchto kategorií turistických cílů:

Skalní obydlí ve Zderazi je naším tipem na výlet pro tyto oblasti:


Nejbližší chaty a chalupy pro dovolenou

Zrekonstruovaná kvalitně zařízená chalupa k pronájmu s velkou terasou (vířivka, posezení, gril) a saunou leží v malé obci v malebném mikroregionu Toulovcovy Maštale (přírodní rezervace, rozhledny …).

2 ložnice / max 10 osob
číslo chalupy: 2304

Mimořádně atraktivní bezbariérová chata s krytou terasou, hernou, hřištěm, půjčovnou jízdních kol na kraji chatové osady u lesa v nádherné lokalitě přírodní rezervace Toulovcovy Maštale.

2 ložnice / max 8 osob
číslo chaty: 1108
Unikátní pískovcové sklepy ve Zderazi, které sloužily v minulosti lidem k bydlení, jsou velkou raritou a zajímavým turistickým cílem.

Účelně zařízená chata k pronájmu leží v neoplocené zahradě (bazén, posezení, krb, ohniště) u lesa nad říčkou Krounkou na kraji obce. Ideální k výletům (Žďárské vrchy, Toulovcovy Maštale).

3 ložnice / max 7 osob
číslo chaty: 2145

Kvalitně zařízená chalupa k pronájmu v oplocené zahradě (bazén, travnatá plocha pro míčové hry, stolní tenis, posezení) v malé obci na úpatí Žďárských vrchů a nedaleko mikroregionu Toulovcovy Maštale.

2 ložnice / max 6 osob
číslo chalupy: 0841

Prohlíželo 113 lidí

Rezervováno 26. 3.

Pěkná jednoduše zařízená chalupa k pronájmu s oplocenou zahradou a velkou zastřešenou terasou (zapuštěný bazén, vířivka, infrasauna, posezení, gril) v malé obci v kouzelné krajině severní Vysočiny.

7 ložnic / max 19 osob
číslo chalupy: 2342

Dnes zobrazeno 18x

Pěkná jednoduše zařízená chalupa ve velké neoplocené zahradě (posezení, ohniště) na kouzelné polosamotě u lesa v krásné přírodě severní části Žďárských vrchů jen 20 km od historického města Polička.

2 ložnice / max 6 osob
číslo chalupy: 0869

Velká účelně zařízená chalupa v oplocené zahradě (posezení, ohniště, trampolína) na kraji obce v malebné krajině Žďárských vrchů jen 1,5 km od přírodního koupání. Ideální k turistice.

4 ložnice / max 14 osob
číslo chalupy: 1266

Pěkně a účelně zařízená chalupa s uzavřeným dvorkem (posezení) a zahradou (stolní tenis, petangue, posezení, ohniště) leží v tiché části obce jen 1,5 km od místního koupaliště a 7 km od města Polička.

2 ložnice / max 5 osob
číslo chalupy: 1265

Akceptované poukázky a asociace