Zobrazit na mapě

Rozhledna Rozálka

Rozhledna Rozálka neboli Tyršova rozhledna stojí na Kapelském vrchu na okraji města Žamberku. Původní jméno rozhledny je Tyršova rozhledna. Ta však stojí v těsné blízskosti kaple sv. Rozálie a tak se jí brzy začalo říkat Rozálka.

Dvaceti metrovou rozhlednu navrhl dr. Theodor Petřík a to jako menší kopii rozhledny Hýlačka u Tábora. Alespoň tak si to přáli radní města Žamberku, kterým se táborská rozhledna připomínající tvarem husitskou hlásku líbila. Stavba byla realizována v roce 1932.

V roce 2004 byla rozhledna Rozálka zrekonstruována a zpřístupněna veřejnosti. Z hlavního ochozu rozhledny lze krásně dohlédnout na Orlické hory, Králický Sněžník i Suchý vrch.

Rozhledna je dostupná nenáročnou procházkou z centra Žamberku. K rozhledně se dá dojet i autem. Malé odstavné parkoviště se nachází jen 50 m od rozhledny.

Fotogalerie - Rozhledna Rozálka

Nejbližší chaty a chalupy pro dovolenou

Mapa turistického cíle a nejbližších chat a chalup v okolí

Rozhledna Rozálka je zařazen do těchto kategorií turistických cílů:

Rozhledna Rozálka je naším tipem na výlet pro tyto oblasti:


Nejbližší chaty a chalupy pro dovolenou

Prohlíželo 143 lidí

Pěkná v retro stylu zařízená chata leží na neoploceném pozemku (bazének, posezení, gril) na kraji obce v malebném zelení obklopeném prostředí cca. 100 m od přehrady Pastviny II (koupání, rybaření).

2 ložnice / max 8 osob
číslo chaty: 1836

Prohlíželo 180 lidí

Pěkná chata k pronájmu leží na neoploceném pozemku (terasa s posezením, ohniště) na atraktivním místě přímo na břehu přehradní nádrže Pastviny (koupání, vodní sporty, rybaření).

1 ložnice / max 4 osoby
číslo chaty: 9405
Na okraji města Žamberk se tyčí rozhledna Rozálka připomínající husitskou hlásku. Vedle ní stojí kaple Sv. Rozálie postavena na konci 17. století jako poděkování za odvrácení morové epidemie.

Pěkná dobově zařízená chalupa k pronájmu s velkou obytnou místností s kachlovými kamny leží na malebném místě u lesa jen 200 m od přehrady Pastviny (koupání, vodní sporty, rybaření).

5 ložnic / max 12 osob
číslo chalupy: 2376

Velmi pěkná chalupa k pronájmu s krbovou místnosti, saunou a s opticky chráněným dvorem (bazén, posezení, gril, houpačky) leží na malebném místě mezi loukami zcela na kraji obce.

3 ložnice / max 8 osob
číslo chalupy: 1646

Zrekonstruovaná stylová roubená chalupa s prostornou obytnou místností (krb) a malou zahrádkou (posezení, ohniště) leží v centru horského městečka s možností výletů po celých Orlických horách.

3 ložnice / max 8 osob
číslo chalupy: 2298

Prohlíželo 114 lidí

Účelně zařízená chata s malou hernou (dětský kulečník, šipky) v neoplocené zahradě (pergola s posezením, krb, houpačky) v chatové osadě jen 3 km od přehrady Pastviny (koupání, rybaření).

2 ložnice / max 6 osob
číslo chaty: 0737

Dnes zobrazeno 11x

Rezervováno 17. 3.

Jednoduše zařízená retro chata v oploceném areálu s bohatým rekreačně-sportovním zázemím (bazén, hřiště, stolní tenis, hřiště) leží na mimořádně krásném místě zcela na kraji obce na polosamotě.

3 ložnice / max 8 osob
číslo chaty: 1162

Jednoduše zařízená chata s terasou v neoplocené zahradě (bazén, pergola s posezením a krbem) v tiché obci jen 3 km od Jablonného nad Orlicí (koupaliště) a jen 10 km od přehrady Pastviny.

2 ložnice / max 6 osob
číslo chaty: 1373

Akceptované poukázky a asociace