Zobrazit na mapě

Sklářská osada Kristiánov

Sklářská osada Kristiánov je pojmenována na počest majitele, který pozemek pro sklárnu poskytl. Nacházela se v Jizerských horách, kde v polovině 70. let 18. století nechal sklářský podnikatel Johann Leopold Riedel vystavět sklárnu, kolem níž vznikla osada.

V poslední dochované a zrekonstruované budově bývalé sklářské osady - Liščí boudě se nyní nachází stálá expozice. Významným exponátem je trojrozměrný model celé osady Kristiánov, kterou nechal zhotovit rodák František Ulbrich. Z informačních tabulí se návštěvníci dozví o historii osady a podrobnosti o jednotlivých obyvatelích obývajících budovy, které dnes již neexistují. Na replikách historických předmětů a interaktivních prvcích jsou k vidění typické výrobky zdejší sklárny.

Ke sklářské osadě je možné použít naučnou stezku Cestou jizerských sklářů, která vede od Muzea skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou až na Kristiánov. Osada je dobře dostupná také po žluté turistické stezce od přehrady Josefův Důl.

Fotogalerie - Sklářská osada Kristiánov

Nejbližší chaty a chalupy pro dovolenou

Mapa turistického cíle a nejbližších chat a chalup v okolí

Sklářská osada Kristiánov je zařazen do těchto kategorií turistických cílů:

Sklářská osada Kristiánov je naším tipem na výlet pro tyto oblasti:


Nejbližší chaty a chalupy pro dovolenou

Prohlíželo 158 lidí

Kvalitně zařízená chalupa se saunou a zahradou (bazén, posezení, ohniště) na kraji horské rekreační osady u lesa v samém srdci Jizerských hor jen 1,5 km od lyžařského střediska Severák.

5 ložnic / max 12 osob
číslo chalupy: 1033

Prostorný zrekonstruovaný rekreační horský dům k pronájmu se společenskou místností a saunou leží na neoploceném pozemku (hřiště, posezení, ohniště, vyžití pro děti) na krásném místě u lesa a potoka.

9 ložnic / max 43 osob
číslo chalupy: 2337
Malebná horská osada Kristiánov je známá díky bohaté sklářské historii. Místní sklárna dříve poskytovala místním obyvatelům hlavní zdroj obživy. K osadě patřila i škola, pohostinství a hřbitov. Hřbitov se dochoval dodnes a je zde možné spatřit hroby obyčejných dělníků i bohatých sklářů z rodiny Riedlů.

Velmi pěkná chalupa k pronájmu leží na neoploceném pozemku (stolní tenis, posezení, ohniště) pod lesem na okraji obce s možností využití víceúčelového hřiště v kouzelném prostředí Jizerských hor.

4 ložnice / max 11 osob
číslo chalupy: 2336

Velmi pěkně zrekonstruovaná chata na neoploceném pozemku (bazén, posezení, gril) v romantickém lesnatém prostředí Jizerských hor jen 600 m od rozhledny Slovanka a jen 400 m od ski areálu Severák.

4 ložnice / max 8 osob
číslo chaty: 1447

Dnes zobrazeno 10x

Pěkně zařízená chalupa k pronájmu leží na neoploceném pozemku (posezení, ohniště) v malebném prostředí na polosamotě nedaleko lesa přímo na turistické stezce mezi rozhlednami Bramberk a Slovanka.

3 ložnice / max 8 osob
číslo chalupy: 1551

Nově zrekonstruovaná chalupa k pronájmu na přírodním pozemku (terasa, posezení, ohniště) v okrajové části obce u lesa s nádherným výhledem do okolí v oblasti ideální k turistice a zimním sportům.

4 ložnice / max 20 osob
číslo chalupy: 1581

Stylová chalupa s obytnou místností s biliárdem a pěkně zařízená chata se pronajímají společně jedné skupině hostů a leží v oplocené zahradě (bazén, trampolína, terasa s posezením, gril).

6 ložnic / max 26 osob
číslo chalupy: 1942

Zrekonstruovaná pěkně zařízená chata s terasou a zapuštěným bazénem na kraji horské obce u lesa v létě s ideálními podmínkami k turistice a v zimě s dvěmi lyžařskými areály vzdálenými do 1,5 km.

4 ložnice / max 16 osob
číslo chaty: 1259

Akceptované poukázky a asociace