Zobrazit na mapě

Klášter Rosa coeli v Dolních Kounicích

Zřícenina kláštera Rosa coeli (v latině znamená Růže nebes) se nachází na okraji města Dolní Kounice, které leží na úpatí Bobrovské vrchoviny asi 25 km jihovýchodně od Brna.

Založení kláštera Rosa coeli se datuje do roku 1181. Zakladatel kláštera moravský velmož Vilém se spojil s premonstráty s Želivu a tak již o dva roky později se zde usídlila komunita premonstrátek z Louňovic. Ve 14. století se klášter velmi rychle rozrůstal. Četné stavební investice tak zapříčinily, že se klášter zadlužil. Vedení kláštera však dluhy ustálo a na začátku 16. století se klášter stal jedním z nejvýznamnějších na Moravě. Netrvalo však dlouho a klášter opět upadl do krize. Důvody byly dva. Prvním bylo, že vedení kláštera přestoupilo na luteránskou víru a druhým, že klesala komunita ostatních členek. Klášter tak kolem roku 1530 zanikl.

Chátrající klášter a jeho panství několikrát změnilo majitele. Nejprve panství převzal Ferdinand I. Habsburský, poté Ditrichštejnové a pak strahovští premostráti. Ti se jej pokusili obnovit, ale jejich snahu zhatil v roce 1703 velký požár. Klášter tak znovu prodali Detrichštejnům.

Již v roce 1926 zde byly zahájeny restaurátorské práce, se kterými se pokračovalo i po 2. světové válce. Dnes je tak zřícenina kláštera Rosa coeli veřejně přístupna. Návštěvníci si mohou mj. prohlédnout zříceninu kostela Panny Marie s ambitem a rajským dvorem a obvodobé zdi původní románské klášterní baziliky.

Klášter Rosa coeli v Dolních Kounicích si lze připomenout také každé Vánoce v televizi. Byla zde totiž natočena pohádka O statečném kováři v hlavní roli s Pavlem Křízem a Petrem Čepkem.

 

Fotogalerie - Klášter Rosa coeli v Dolních Kounicích

Nejbližší chaty a chalupy pro dovolenou

Mapa turistického cíle a nejbližších chat a chalup v okolí

Klášter Rosa coeli v Dolních Kounicích je zařazen do těchto kategorií turistických cílů:

Klášter Rosa coeli v Dolních Kounicích je naším tipem na výlet pro tyto oblasti:


Nejbližší chaty a chalupy pro dovolenou

Velmi pěkná chata k pronájmu s vinným sklípkem a oplocenou zahrádkou s terasou (posezení, gril) leží na okraji obce v uličce s vinnými sklípky v atraktivním regionu severního Znojemska.

2 ložnice / max 6 osob
číslo chaty: 2003

Rezervováno 22. 4.

Pěkně zařízený apartmán (vejmínek chalupy) k pronájmu se samostatnou předzahrádkou a samostatným vchodem leží v obci v atraktivním regionu severního Znojemska. Ideální k cykloturistice.

0 ložnice / max 4 osoby
číslo apartmánu: 2221
Dle kronikářů založil klášter v roce 1181 moravský velmož Vilém. V současnosti si návštěvníci mohou prohlédnout zříceninu kláštera v podobě ze 14. až 15. století.

Velmi pěkně zařízená chalupa k pronájmu leží na neoploceném pozemku (velká pergola s posezením, gril, ohniště) na malebném místě na polosamotě zcela na okraji obce v atraktivním regionu Znojemska.

3 ložnice / max 10 osob
číslo chalupy: 1954

Pěkná jednoduše zařízená chata na neoploceném pozemku (terasa sposezením, ohniště, vyžití pro děti) na malebném místě zcela na kraji obce jen 5 km od Moravského Krumlova.

3 ložnice / max 6 osob
číslo chaty: 0807

Zrekonstruovaná kvalitně zařízená chalupa s uzavřeným dvorem (posezení, gril) v atraktivní lokalitě jen 500 m od přehrady Nové Mlýny, 3 km od aquaparku v Pasohlávkách a 7 km od Pálavy.

4 ložnice / max 13 osob
číslo chalupy: 1304

Kvalitně zařízená chata k pronájmu se zastřešenou terasou (posezení, gril) leží na okraji vinařské obce v atraktivní lokalitě pod Pálavou nedaleko od Novomlýnských nádrží. Ideální k cykloturistice.

1 ložnice / max 4 osoby
číslo chaty: 2402

Hájenka resp. samostatná účelně zařízená podkrovní část hájenky s terasou (posezení) na oploceném pozemku (hřiště, šipky, ohniště) na malebné polosamotě obklopené lesem. Cykloturistika.

2 ložnice / max 10 osob
číslo chalupy: 0902

Pěkně zařízená chata k pronájmu s malou zahradou (terasa s posezením) leží v atraktivní oblasti přímo pod Pálavou v blízkosti Novomlýnských nádrží jen 12 km od Mikulova. Ideální k cykloturistice.

2 ložnice / max 6 osob
číslo chaty: 1909

Akceptované poukázky a asociace