Zobrazit na mapě

Zřícenina hradu Tolštejn

Hrad Tolštejn byl založen s největší pravděpodobností v první polovině 14.století panem Jindřichem z Lipé.

V době třicetileté války byl hrad Tolštejn dobyt a vypálen Švédy. Již nikdy žádný z pozdějších majitelů neměl snahu hrad opravit. Zřícenina hradu se pak v pozdějších letech stala úkrytem loupežníků. Obyvatelé okolních obcí velkou měrou přispěli k ničení zbytků hradu tím, že z něj odváželi stavební materiál. Přesto Tolštejn patří k nejzachovalejším zříceninám v Lužických horách.

Cesta na vrchol skal vede po železném schodišti. Odměnou za výstup vám bude krásný výhled na vrcholy Lužických hor a široké okolí. Cestou nahoru budete míjet malebné jezírko s lekníny. 

Tolštejn je dnes  velmi vyhledávaným cílem turistických výletů a obec Jiřetín pod Jedlovou, pod kterou hrad Tolštejn katastrálně spadá, se snaží o to, aby se stal i kulturním centrem tohoto kraje. V květnu se zde již několik let pořádají Tolštejnské slavnosti při příležitosti zahájení turistické sezóny. Nedaleko je i rohledna na Jedlové.

Fotogalerie - Zřícenina hradu Tolštejn

Nejbližší chaty a chalupy pro dovolenou

Mapa turistického cíle a nejbližších chat a chalup v okolí

Zřícenina hradu Tolštejn je zařazen do těchto kategorií turistických cílů:

Zřícenina hradu Tolštejn je naším tipem na výlet pro tyto oblasti:


Nejbližší chaty a chalupy pro dovolenou

Útulná pěkně zařízená chata k pronájmu se zimní zahradou a krbovými kamny leží v oplocené zahradě (terasa s posezením, gril, ohniště, vyžití pro děti) na okraji městečka v samém srdci Lužických hor.

2 ložnice / max 4 osoby
číslo chaty: 2241

Velmi pěkná chalupa k pronájmu s oplocenou zahradou (terasa s posezením, gril) leží u potoka v obci s možností krásných výletů do Lužických hor, do NP České Švýcarsko nebo do Německa.

3 ložnice / max 9 osob
číslo chalupy: 2312
Hrad Tolštejn byl založen s největší pravděpodobností v první polovině 14.století panem Jindřichem z Lipé. Jako většina hradů v tomto regionu byl postaven na ochranu důležitých obchodních cest z Lužice do vnitrozemí  Čech.

Pěkná jednoduše zařízená chata k pronájmu leží v chatové osadě v malebné lokalitě u lesa na okraji obce jen 200 m Lesního rybníku s možností krásného přírodního koupání a občerstvení.

1 ložnice / max 7 osob
číslo chaty: 1661

Prohlíželo 157 lidí

Mimořádně atraktivní stylová chalupa k pronájmu leží na neoploceném pozemku (zapuštěný bazén, pergola, gril, trampolína) na okraji obce u lesa s krásným výhledem na horu Jedlová.

6 ložnic / max 15 osob
číslo chalupy: 2335

Kvalitně zařízená roubená chalupa k pronájmu leží na neoploceném pozemku (bazén, pergola, gril, ohniště) na okraji obce na malebném místě u lesa v atraktivní krajině Lužických hor.

3 ložnice / max 13 osob
číslo chalupy: 2044

Stylová kvalitně zařízená chata k pronájmu leží na neoploceném pozemku (vířivka, trampolína, terasa) na polosamotě na okraji obce v turisticky přitažlivé krajině národního parku České Švýcarsko.

2 ložnice / max 4 osoby
číslo chaty: 1845

Prohlíželo 102 lidí

Kvalitně zařízená místně typická chalupa k pronájmu se společenskou místností (biliárd) leží v oplocené zahradě (zapuštěný bazén, stolní tenis, terasa s posezením) jen 5 km od NP České Švýcarsko.

3 ložnice / max 7 osob
číslo chalupy: 0972

Mimořádně atraktivní roubená chalupa v oplocené zahradě (vířivka, trampolína, posezení, vyžití pro děti) leží na polosamotě na kraji obce v turisticky přitažlivé oblasti Českého Švýcarska.

4 ložnice / max 9 osob
číslo chalupy: 1844

Akceptované poukázky a asociace