Zobrazit na mapě

Jiřetín pod Jedlovou

V Lužických horách nedaleko Varnsdorfu leží v překrásné krajině malé městečko Jiřetín pod Jedlovou. Je velmi navštěvovaným místem nejen pro svoji polohu, ale i pro velké množství památek v bezprostředním okolí - zřícenina hradu Tolštejn, rozhledna na Jedlové

Historie Jiřetína sahá až do druhé poloviny 15. století, kdy se zde začaly otevírat rudné doly. Díky tomu se městečko začalo prudce rozvíjet. Ložiska rud však byla malá, a tak byla těžba o sto let později utlumena. Obyvatelé městečka se poté věnovali plátenictví a tkalcovství. Po válce se odsunem Němců počet obyvatel velmi snížil, dnes má Jiřetín asi 560 obyvatel.

Vzhledem k tomu, že podoba Jiřetína zůstává zhruba od poloviny 19. století stále stejná a nezasáhly do ní rušivě žádné stavební úpravy, bylo centrum města vyhlášeno v roce 1992 městskou památkovou zónou. Za pozornost jistě stojí kostel Nejsvětější Trojice s farou, ale především Křížová hora. Poutní místo zde vzniklo v roce 1759. Je zde jedenáct zastavení křížové cesty a na vrcholu kaple Svatého Kříže.

Fotogalerie - Jiřetín pod Jedlovou

Nejbližší chaty a chalupy pro dovolenou

Mapa turistického cíle a nejbližších chat a chalup v okolí

Jiřetín pod Jedlovou je zařazen do těchto kategorií turistických cílů:

Jiřetín pod Jedlovou je naším tipem na výlet pro tyto oblasti:


Nejbližší chaty a chalupy pro dovolenou

Útulná pěkně zařízená chata k pronájmu se zimní zahradou a krbovými kamny leží v oplocené zahradě (terasa s posezením, gril, ohniště, vyžití pro děti) na okraji městečka v samém srdci Lužických hor.

2 ložnice / max 4 osoby
číslo chaty: 2241

Velmi pěkná chalupa k pronájmu s oplocenou zahradou (terasa s posezením, gril) leží u potoka v obci s možností krásných výletů do Lužických hor, do NP České Švýcarsko nebo do Německa.

3 ložnice / max 9 osob
číslo chalupy: 2312
V Lužických horách nedaleko Varnsdorfu leží v překrásné krajině malé městečko Jiřetín pod Jedlovou. Je velmi navštěvovaným místem nejen pro svoji polohu, ale i pro velké množství památek v bezprostředním okolí a v neposlední řadě i pro možnosti sportovního vyžití.

Dnes zobrazeno 18x

Mimořádně atraktivní stylová chalupa k pronájmu leží na neoploceném pozemku (zapuštěný bazén, pergola, gril, trampolína) na okraji obce u lesa s krásným výhledem na horu Jedlová.

6 ložnic / max 15 osob
číslo chalupy: 2335

Kvalitně zařízená místně typická chalupa k pronájmu se společenskou místností (biliárd) leží v oplocené zahradě (zapuštěný bazén, stolní tenis, terasa s posezením) jen 5 km od NP České Švýcarsko.

3 ložnice / max 7 osob
číslo chalupy: 0972

Pěkná jednoduše zařízená chata k pronájmu leží v chatové osadě v malebné lokalitě u lesa na okraji obce jen 200 m Lesního rybníku s možností krásného přírodního koupání a občerstvení.

1 ložnice / max 7 osob
číslo chaty: 1661

Stylová kvalitně zařízená chata k pronájmu leží na neoploceném pozemku (vířivka, trampolína, terasa) na polosamotě na okraji obce v turisticky přitažlivé krajině národního parku České Švýcarsko.

2 ložnice / max 4 osoby
číslo chaty: 1845

Mimořádně atraktivní roubená chalupa v oplocené zahradě (vířivka, trampolína, posezení, vyžití pro děti) leží na polosamotě na kraji obce v turisticky přitažlivé oblasti Českého Švýcarska.

4 ložnice / max 9 osob
číslo chalupy: 1844

Dnes zobrazeno 10x

Prostorný velmi pěkně zařízený rekreační dům k pronájmu v oplocené zahradě (bazén, posezení, krb) leží na okraji města jen 1 km od místního koupaliště a jen 6 km od vstupu do NP České Švýcarko.

5 ložnic / max 10 osob
číslo chalupy: 1941

Akceptované poukázky a asociace