Zobrazit na mapě

Zřícenina hradu Prácheň

Hrady a zámky

Zřícenina hradu Prácheň se nachází na kopci nad řekou Otavou v blízkosti města Horažďovice. Tato lokalita patří mezi nejstarší sídla u nás. Za vlády rodu Přemyslovců tu již v 10. století bylo hradiště. Poté co Jan Lucemburský věnoval toto panství Bavorovi II. ze Strakonic, byl zde postaven kamenný hrad.

Od poloviny 16. století je toto místo opuštěné. Do současnosti se zachovaly pouze části hradeb, základy budov a bašt. Z jejich podoby a rozložení můžeme  odhadovat, že hrad plnil především obranné funkce. Z obytných a hospodářských budov  se dochovaly jen málo znatelné základy. Jsou tu i pozůstatky poustevnické kaple, která zde v pozdějších letech vznikla. Z písemných pramenů je zřejmé, že Prácheň byla župním hradem, odkud knížecí úředníci spravovali celý kraj.

Přestože z hradu Prácheň zůstaly jen rozlehlé zříceniny, rozhodně stojí za návštěvu. Cestou k hradu můžete navštívit na úpatí kopce stojící gotický kostel Svatého Klimenta. K hradu se váže mnoho pověstí o ukrytých pokladech, které se o Štědrém večeru otvírají.

Nejbližší chaty a chalupy pro dovolenou

Mapa turistického cíle a nejbližších chat a chalup v okolí

Zřícenina hradu Prácheň je zařazen do těchto kategorií turistických cílů:

Zřícenina hradu Prácheň je naším tipem na výlet pro tyto oblasti:


Nejbližší chaty a chalupy pro dovolenou

Prohlíželo 185 lidí

Zrekonstruovaná jednoduše zařízená chalupa k pronájmu s oploceným pozemkem (zastřešená terasa s posezením, zahradní krb) leží v malé obci v podhůří Šumavy jen 5 km od Horažďovic (aquapark).

2 ložnice / max 5 osob
číslo chalupy: 2316

Pěkně zařízená chalupa s terasou (posezení, markýza) a oploceným pozemkem (ohniště) na kraji malé vesničky u lesa v předhůří Šumavy v oblasti ideální k cykloturistice 10 km od Horažďovic (aquapark).

4 ložnice / max 9 osob
číslo chalupy: 1123
Přestože z hradu Prácheň zůstaly jen rozlehlé zříceniny, rozhodně stojí za návštěvu. Cestou k hradu můžete navštívit na úpatí kopce stojící gotický kostel Svatého Klimenta. K hradu se váže mnoho pověstí o ukrytých pokladech, které se o Štědrém večeru otvírají.

Velmi pěkně zrekonstruovaná chalupa k pronájmu v oplocené zahradě s bohatým sportovně-rekreačním vyžitím (bazén, trampolína, hřiště, terasa, gril, vyžití pro děti) leží na kraji malé pošumavské obce.

4 ložnice / max 8 osob
číslo chalupy: 1537

Dnes zobrazeno 24x

Velmi pěkná útulně zařízená chata v pečlivě udržované oplocené zahradě (bazén, sauna, terasa s posezením, gril, ohniště) na kraji šumavské obce v malebné lokalitě u lesa s možností mnoha výletů.

1 ložnice / max 2 osoby
číslo chaty: 0940

Dnes zobrazeno 20x

Kvalitně zařízený apartmán k pronájmu v podkroví novostavby s neoplocenou zahradou (zapuštěný bazén, terasa, posezení, ohniště) leží v malebném prostředí u lesa a biotopu na okraji obce.

0 ložnice / max 2 osoby
číslo apartmánu: 1955

Rezervováno 25. 3.

Pěkně zařízená zcela samostatná část chalupy k pronájmu v oplocené zahradě (altán s posezením a krbem, pískoviště) v malé šumavské obci nedaleko lesa jen 8 km od města Sušice (aquapark).

2 ložnice / max 5 osob
číslo chalupy: 1536

Velmi pěkně zařízená chalupa k pronájmu s velkou zahradou (posezení, ohniště) leží v malé šumavské obci jen 11 km od Sušice. Místo je ideální k odpočinku i k výletům do NP Šumava a Pošumaví.

2 ložnice / max 4 osoby
číslo chalupy: 2270

Dnes zobrazeno 8x

Pěkná jednoduše zařízená chata leží na neoploceném pozemku (bazén, posezení, ohniště) v nevelké chatové osadě na malebném místě u lesa s výhledem k rekreačnímu rybníku Valcha (koupání).

1 ložnice / max 4 osoby
číslo chaty: 1763

Akceptované poukázky a asociace