Zobrazit na mapě

CHKO Žďárské vrchy

Žďárské vrchy se nacházejí ve východní části Českomoravské vrchoviny. Ta zde vystupuje do nadmořských výšek přes 800 metrů a díky táhlým zalesněným vrcholům, mohutným skalním útvarům a téměř nedotčené přírody patří k nejvyhledávanějším rekreačním oblastem u nás. Územím prochází hranice evropského rozvodí Labe – Dunaj.

V roce 1970 zde byla zřízena Chráněná krajinná oblast Žďárské vrchy (709 km2) jejíž součástí jsou národní přírodní rezervace Dářko, Žákova hora, Ransko a Radostínské rašeliniště. Hlavním centrem je město Žďár nad Sázavou, které má velký význam z hlediska cestovního ruchu a je bohaté na historické památky.

Nejvyšším vrcholem Žďárských vrchů je Devět skal (836 m) se skalními útvary a upravenou vyhlídkou. Žďárské vrchy se pyšní hned 17 osmistovkami. Výšlap na Malinskou skálu a Devět skal je ideální pro seniory a rodiny s dětmi, ostatní vrcholy jsou o něco fyzicky náročnější. Odměnou vám budou nádherné výhledy na celou CHKO Žďárské vrchy. Abyste žádný z těchto vrchů nevynechali, máme pro vás přehled osmistovek Žďárských vrchů.

  • Devět skal                     836,3 m
  • Křovina                         829,7 m
  • Křivý javor                    823,5 m
  • Kopeček u Studnic        821,7 m
  • Pasecká skála                818,6 m
  • Suchý kopec                 814,8 m
  • Buchtův kopec              813,0 m
  • Pohledecká skála          812,0 m
  • Malinská skála              811,1 m
  • Žáková hora                  809,8 m
  • Vysoký kopec                805,8 m
  • Šindelný vrch                805,7 m
  • Kamenný vrch               802,5 m
  • Lisovská skála               801,7 m
  • Bohdalec                        801,1 m
  • Tisůvka                          800,3 m
  • Fryšavský kopec            800,0 m

Žďárské vrchy nabízí i téměř ideální podmínky pro běžecké lyžování (především okolí Nového Města) a jsou velmi přitažlivé pro horolezce.

V oblasti se můžete vydat po zajímavých naučných stezkách Matějovský rybník, Velké Dářko, Žákova hora - Tisůvka a Krajem Chrudimky. Rybník Velké Dářko nabízí příjemné koupání.

Mezi nejlákavější zajímavosti CHKO Žďárské vrchy patří poutní kostel svatého Jana Nepomuckého na Zelené hoře zapsaný na seznam kulturního dědictví UNESCO.

Na svůj seznam plánovaných výletů si zapište alespoň některá další nejkrásnější místa Žďárských vrchů, např. Skanzen Veselý Kopec, malebnou vesnici Křižánky, skanzen Betlém v Hlinsku, zajímavý skalní útvar Čtyři palice, zámek Žďár nad Sázavou, vodní hamr a mlýnici Svobodné Hamry nebo největší přírodní zábavní areál v republice – Šikland.

 

Fotogalerie - CHKO Žďárské vrchy

Nejbližší chaty a chalupy pro dovolenou

Mapa turistického cíle a nejbližších chat a chalup v okolí

CHKO Žďárské vrchy je zařazen do těchto kategorií turistických cílů:

CHKO Žďárské vrchy je naším tipem na výlet pro tyto oblasti:


Nejbližší chaty a chalupy pro dovolenou

Velmi pěkně zařízená chalupa k pronájmu v částečně oplocené zahradě (altán s posezením, ohniště) se nachází v malé osadě nedaleko lesa v malebné krajině CHKO Žďárské vrchy.

4 ložnice / max 8 osob
číslo chalupy: 1557

Velmi pěkně zařízená prostorná chalupa se stolním tenisem a oplocenou zahrádkou (posezení, krb, pískoviště) v tiché obci v krásné krajině centrální části Žďárských vrchů. Turistika.

3 ložnice / max 12 osob
číslo chalupy: 1107
Žďárské vrchy se nacházejí ve východní části Českomoravské vrchoviny. Oblast patří k nejnavštěvovanějším rekreačním oblastem v Česku. V roce 1970 zde byla vyhlášena Chráněná krajinná oblast jejíž součástí jsou NPR Dářko, Žákova hora, Ransko a Radostínské rašeliniště.

Účelně zařízený bezbariérový apartmán s možností využít gril a společenskou místnost (bar, výčep, kulečník) k pronájmu v tiché obci v krajině centrální části Žďárských vrchů jen 5 km od Devíti skal.

0 ložnice / max 8 osob
číslo apartmánu: 2253

Mimořádně atraktivní stylová chalupa s terasou a infrasaunou ve velké zahradě (bazén, stolní tenis, hřiště, dětský koutek) na kraji obce s překrásným výhledem k lesu jen 2,5 km od Devíti skal.

4 ložnice / max 12 osob
číslo chalupy: 1368

Prohlíželo 103 lidí

Zděná velmi pěkně zařízená chata v oplocené zahradě (posezení, ohniště) v chatové osadě nedaleko lesa jen 700 m od rekreačního rybníku Velké Dářko (koupání, vodní sporty). Turistika.

2 ložnice / max 6 osob
číslo chaty: 1269

Útulně a pěkně zařízená chata v samostatné zahradě (pergola, posezení, ohniště) v chatové osadě nedaleko lesa jen 800 m od rekreačního rybníka Velké Dářko. Ideální k cykloturistice.

3 ložnice / max 6 osob
číslo chaty: 1270

Jednoduše zařízená chata na neoploceném pozemku (posezení, ohniště) na kraji chatové osady u lesa na atraktivním místě nedaleko rekreačních rybníků Medlov a Sykovec ve Žďárských vrších.

3 ložnice / max 7 osob
číslo chaty: 1106

Chalupa resp. zrekonstruované podkroví chalupy k pronájmu s oplocenou zahradou (posezení, gril, ohniště) leží v tiché ulici v malém městečku v atraktivní krajině CHKO Žďárské vrchy.

2 ložnice / max 5 osob
číslo chalupy: 2255

Akceptované poukázky a asociace