Zobrazit na mapě

Turistická chata na Velkém Javorníku

Původní turistická chata na Velkém Javorníku byla postavena v roce 1895. Na své náklady ji nechal postavit arcibiskup Dr. Theodor Kohn, který ji pak v roce 1897 daroval Pohorské jednotě Radhošt, která byla první turistickým spolkem na tehdejším území Rakouska-Uherska. Založení Pohorské jednoty se datuje už do roku 1884, kdy byla ve Frenštátě pod Radhoštěm založena. V roce 1915 však turistická chata na Velkém Javorníku vyhořela.

Vedení Pohorské jednoty Radhošt na začátku 30. let minulého století začalo o stavbě nové turistické chaty opět uvažovat. Stavba pak byla realizována v letech 1934 až 1935. Základní kámen byl položen 16.9.1934, tedy přesně v den, kdy Pohorská jednota Radhošť slavila 50leté výročí od založení. Dřevěná stavba na kamenné podezdívce byla plně uzpůsobena pro hostinskou činnost, která je zde provozována dodnes. Během 2. světové války zde byli ukrýváni uprchlíci, kteří se skrývali před gestapem. Na chatě se zároveň zastavovali partyzáni při přechodech ze Slovenska.

Na turistické chatě na Velkém Javorníku si nyní mohou dopřát občerstvení turisté, kteří na 918 metrů vysoký vrchol Moravskoslezských Beskyd, ať už pěšky nebo na kole, vyrazí. Nejen díky své turistické historii, ale i díky krásným výhledům a nové rozhledně je Velký Javorník jedna z nejnavštěvovanějších hor Beskyd.

Na Velký Javorník vede několik turistických tras. Nejvíce využívané trasy vedou z Frenštátu pod Radhoštěm (zelená značka), z Veřovic nebo z Rožnova pod Radhoštěm.

Fotogalerie - Turistická chata na Velkém Javorníku

Nejbližší chaty a chalupy pro dovolenou

Mapa turistického cíle a nejbližších chat a chalup v okolí

Turistická chata na Velkém Javorníku je zařazen do těchto kategorií turistických cílů:

Turistická chata na Velkém Javorníku je naším tipem na výlet pro tyto oblasti:


Nejbližší chaty a chalupy pro dovolenou

Prostorná kvalitně zařízená chalupa resp. zcela samostatná podkrovní část chalupy se samostatným vchodem s velkou neoplocenou zahradou (pergola, posezení, ohniště, hřiště) v okrajové části obce.

6 ložnic / max 23 osob
číslo chalupy: 1628

Stylová pěkně zařízená chalupa k pronájmu s oplocenou zahradou (zastřešená terasa, krb) leží v okrajové klidné části města v turisticky přitažlivé oblasti Beskyd jen 5 km od lanovky na Pustevny.

3 ložnice / max 8 osob
číslo chalupy: 2347
Turistická chata na Velkém Javorníku nabízí občerstevní všem, kteří vystoupají na tento 918 m. n. m. vysoký beskydský vrchol. Historie chaty se začala psát již na konci 19. století. Pro mnohé je dodnes symbolem dnešní turistiky nejen v Beskydech.

Velmi pěkná chata s wellness místností (whirpool, infrasauna) na neoplocené zahradě (bazén, posezení, krb, trampolína, dětský koutek) v malé chatové osadě u lesa jen 1,5 km od lanovky na Pustevny.

2 ložnice / max 9 osob
číslo chaty: 1354

Moderní chalupa k pronájmu leží na malebném místě v bývalém lomu na samotě na neoploceném pozemku (posezení, gril, ohniště) zcela na okraji města jen 1 km od koupaliště a jen 2 km od skanzenu.

3 ložnice / max 5 osob
číslo chalupy: 2286

Velmi pěkný samostatný apartmán v prvním patře penzionu leží v malebném horském prostředí ideálním k turistice jen 1,5 km od lanovky na Pustevny a jen 0,8 km od lanového parku Tarzánie.

1 ložnice / max 5 osob
číslo apartmánu: 1748

Stylově a kvalitně zařízený rekreační dům k pronájmu se 2 terasami (posezení, gril) leží v historickém centru městečka Štramberk přímo pod hradní věží Štramberská trúba v malebné krajině Podbeskydí.

3 ložnice / max 10 osob
číslo chalupy: 2070

Pěkná jednoduše zařízená chata k pronájmu na neoploceném pozemku (pergola, krb) leží na malebném místě u lesa v chatové rekreační oblasti na úpatí hory Radhoště jen 7 km od Rožnova pod Radhoštěm.

2 ložnice / max 6 osob
číslo chaty: 1841

Prohlíželo 97 lidí

Nová pěkná chata k pronájmu leží v oplocené zahradě (stolní tenis, terasa s posezením, ohniště) na okraji města v malebné krajině CHKO Beskydy jen 3 km od Valašského skanzenu v Rožnově p. R.

2 ložnice / max 4 osoby
číslo chaty: 2269

Akceptované poukázky a asociace