Zobrazit na mapě

Rodný domek Prokopa Diviše

Prokop Diviš vlastním jménem Václav Divíšek se narodil 26.3.1698 v Helvíkovících u Žamberku na úpatí Orlických hor. Tento český kněž, léčitel a zároveň vynálezce je znám především díky unikátnímu vynálezu bleskosvodu (patrně v roce 1750).

Jeho rodný domek je od roku 1965 zpřístupněn veřejnosti a je součástí Městského muzea v Žamberku. Expozice Divišova rodného domku je rozdělena na 2 části. První část tvoří světnice, která návštěvníkům ukazuje, jak se žilo v době Divišova dětství. V druhé části muzea jsou vystaveny repliky přístrojů, se kterými vynálezce prováděl své pokusy.

Před domkem stojí 11 metrový stožár, na kterém je umístěna replika Divišova bleskosvodu.

Pokud Vám po prohlídce Rodného domu Prokopa Diviše zbude ještě chvíli času, navštivte v Žamberku také historické náměstí a rozhlednu Rozálku.

Fotogalerie - Rodný domek Prokopa Diviše

Nejbližší chaty a chalupy pro dovolenou

Mapa turistického cíle a nejbližších chat a chalup v okolí

Rodný domek Prokopa Diviše je zařazen do těchto kategorií turistických cílů:

Rodný domek Prokopa Diviše je naším tipem na výlet pro tyto oblasti:


Nejbližší chaty a chalupy pro dovolenou

Velmi pěkná chalupa k pronájmu s krbovou místnosti, saunou a s opticky chráněným dvorem (bazén, posezení, gril, houpačky) leží na malebném místě mezi loukami zcela na kraji obce.

3 ložnice / max 8 osob
číslo chalupy: 1646

Zrekonstruovaná stylová roubená chalupa s prostornou obytnou místností (krb) a malou zahrádkou (posezení, ohniště) leží v centru horského městečka s možností výletů po celých Orlických horách.

3 ložnice / max 8 osob
číslo chalupy: 2298
Vynálezce bleskosvodu Prokop Diviš se narodil v Hevlíkovicích u Žamberku. Jeho rodný domek je v současnosti malou expozicí, která je věnována jeho dětství a vynálezům.

Prohlíželo 102 lidí

Stylově zařízená roubená chalupa k pronájmu leží na neoploceném pozemku (koupací sud, posezení, gril, ohniště) na okraji malé rekreační osady jen 200 m od přehrady Pastviny (koupání, vodní sporty).

2 ložnice / max 8 osob
číslo chalupy: 1069

Prohlíželo 122 lidí

Pěkná v retro stylu zařízená chata leží na neoploceném pozemku (bazének, posezení, gril) na kraji obce v malebném zelení obklopeném prostředí cca. 100 m od přehrady Pastviny II (koupání, rybaření).

2 ložnice / max 8 osob
číslo chaty: 1836

Prohlíželo 128 lidí

Pěkná chata k pronájmu leží na neoploceném pozemku (terasa s posezením, ohniště) na atraktivním místě přímo na břehu přehradní nádrže Pastviny (koupání, vodní sporty, rybaření).

1 ložnice / max 4 osoby
číslo chaty: 9405

Pěkná dobově zařízená chalupa k pronájmu s velkou obytnou místností s kachlovými kamny leží na malebném místě u lesa jen 200 m od přehrady Pastviny (koupání, vodní sporty, rybaření).

5 ložnic / max 12 osob
číslo chalupy: 2376

Prohlíželo 166 lidí

Účelně zařízená chata s malou hernou (dětský kulečník, šipky) v neoplocené zahradě (pergola s posezením, krb, houpačky) v chatové osadě jen 3 km od přehrady Pastviny (koupání, rybaření).

2 ložnice / max 6 osob
číslo chaty: 0737

Stylově zařízená roubená chalupa k pronájmu leží na neoplocené zahradě (hřiště, terasa s posezením, gril, ohniště) na okraji horské osady v malebné krajině Orlických hor jen 2 km od tvrze Hanička.

3 ložnice / max 8 osob
číslo chalupy: 2143

Akceptované poukázky a asociace