Zobrazit na mapě

Památná hora Radhošť

Na horu Radhošť mohou turisté vystoupat pěšky po značených turistických stezkách. Pohodlnější však je nechat se vyvézt sedačkovou lanovou dráhou ze stanice Ráztoka na Pustevny. Zde si mohou návštěvníci prohlédnout několik typických turistických útulen (nejznámější jsou Libušín a Maměnka od architekta Dušana Jurkoviče) a pokračovat kolem vyhlídky Cyrilka směrem k soše bájného pohanského boha Radegasta. Socha je pro horu Radhošť symbolem, stojí zde již od roku 1931. Většina turistů se chce u Radegasta vyfotografovat, proto je zde v hlavní turistické sezóně dost rušno. Sochu vyrobil sochař Albín Polášek, rodák nedalekého Frenštátu pod Radhoštěm. Ve Frenštátě na radnici je umístěn také originál Radegastovy sochy.

Cesta vede dále po horském hřebeni. Je lemována horskými loukami a kosodřevinou. Malí návštěvníci zde vystavěli podél cesty mnoho malých věží a mohyl z kamenů, které jsou zde všude rozesety. Cesta končí na vrcholu Radhoště (1129 m. n. m.) u dřevěného Kostela Cyrila a Metoděje. Z jedné strany před ním stojí monumentální sousoší těchto světců (autorem je také sochař Albín Polášek). Ze strany vchodu je umístěn masivní zlacený kříž. V kostele se pořádají pravidelné valašské bohoslužby. Ta hlavní se každým rokem uskutečňuje 5. července, kdy se zde koná pouť (slavnost Cyrila a Metoděje). Kostel, který zde stojí od roku 1898, má působivou kopuli, která však není pro křesťanské stavby typická. Stavba je kamenná, v roce 1924 však byla obita dřevěným šindelem. Na vrcholu Radhoště se nachází rovněž televizní vysílač a horský hotel, který nabízí všem příchozím možnost občerstvení.

Fotogalerie - Památná hora Radhošť

Nejbližší chaty a chalupy pro dovolenou

Mapa turistického cíle a nejbližších chat a chalup v okolí

Památná hora Radhošť je zařazen do těchto kategorií turistických cílů:

Památná hora Radhošť je naším tipem na výlet pro tyto oblasti:


Nejbližší chaty a chalupy pro dovolenou

Velmi pěkná chata s wellness místností (whirpool, infrasauna) na neoplocené zahradě (bazén, posezení, krb, trampolína, dětský koutek) v malé chatové osadě u lesa jen 1,5 km od lanovky na Pustevny.

2 ložnice / max 9 osob
číslo chaty: 1354

Velmi pěkný samostatný apartmán v prvním patře penzionu leží v malebném horském prostředí ideálním k turistice jen 1,5 km od lanovky na Pustevny a jen 0,8 km od lanového parku Tarzánie.

1 ložnice / max 5 osob
číslo apartmánu: 1748
Cesta po hřebeni hory Radhošť je nádherná a navštíví ji snad každý turista, který do Beskyd zavítá. Otvírají se zde vyhlídky do okolí po obou stranách. Na Pustevnách, kde cesta začíná, je v turistické sezóně otevřené malé tržiště s místními typickými výrobky, jako je valaška, valašský klobouk, frgál či ovčí sýr.

Prostorná kvalitně zařízená chalupa resp. zcela samostatná podkrovní část chalupy se samostatným vchodem s velkou neoplocenou zahradou (pergola, posezení, ohniště, hřiště) v okrajové části obce.

6 ložnic / max 23 osob
číslo chalupy: 1628

Velmi pěkně zařízená chata se saunou a terasou (posezení, krb) na velkém přírodním pozemku na malebné polosamotě u lesa a horského potoka v horském údolí na úpatí hory Radhošť.

2 ložnice / max 6 osob
číslo chaty: 1548

Pěkná jednoduše zařízená chata k pronájmu na neoploceném pozemku (pergola, krb) leží na malebném místě u lesa v chatové rekreační oblasti na úpatí hory Radhoště jen 7 km od Rožnova pod Radhoštěm.

2 ložnice / max 6 osob
číslo chaty: 1841

Jednoduše zařízená dřevěná chata k pronájmu leží na přírodním neoploceném pozemku (posezení, ohniště, gril) na malebném místě u lesa v chatové rekreační oblasti na úpatí hory Radhoště.

2 ložnice / max 6 osob
číslo chaty: 1843

Útulná pěkně zařízená chata k pronájmu leží na neoploceném částečně chráněném pozemku (posezení, gril, ohniště) na malebném místě u lesa v chatové rekreační oblasti na úpatí hory Radhoště.

1 ložnice / max 4 osoby
číslo chaty: 1840

Moderní chalupa k pronájmu leží na malebném místě v bývalém lomu na samotě na neoploceném pozemku (posezení, gril, ohniště) zcela na okraji města jen 1 km od koupaliště a jen 2 km od skanzenu.

3 ložnice / max 5 osob
číslo chalupy: 2286

Akceptované poukázky a asociace