Zobrazit na mapě

Osada Jizerka

Sklářska osada Jizerka nacházející se v Jizerských horách nese název podle známé hory Jizera. V této osadě můžeme najít i stejnojmenný potok Jizerka s národní přírodní rezervací Rašeliniště Jizerky a Safírový potok, který byl proslulým nalezištěm drahých kamenů, především safírů.

Největší rozmach zaznamena osada Jizerka v 19. století, kdy zde byly založeny 2 sklářské huti. Více informací o historii a přírodním bohatství osady se mohou návštěvníci dozvědět v budově staré školy, kde je dnes umístěno Muzeum Jizerských hor.

Jizerka je v rámci Jizerských hor také velkým lákadlem pro milovníky sportů, ať už se jedná o pěší turistiku nebo horskou cyklistiku. V zimě se Jizerka stává ideálním místem pro běžkaře.

Kolem horských potoků se nachází horské chalupy. Nejznámější z nich, takzvaný Hnojový dům, svého času obýval i známý cestovatel, horolezec a dobrodruh Gustav Ginzel.

Nad Jizerkou se tyčí významný čedičový vrch zvaný Bukovec (1005 m. n. m.). Naučná stezka Tři iseriny vedoucí přes tento vrch je nejstarší naučnou stezkou v Jizerských horách.

Osada Jizerka leží na náhorní plošině ve výšce asi 850 m. n. m. To náhrává extrémním velmi nízkým teplotám, které v zimě mohou klesnout až k -30 stupňům Celsia.

Fotogalerie - Osada Jizerka

Nejbližší chaty a chalupy pro dovolenou

Mapa turistického cíle a nejbližších chat a chalup v okolí

Osada Jizerka je zařazen do těchto kategorií turistických cílů:

Osada Jizerka je naším tipem na výlet pro tyto oblasti:


Nejbližší chaty a chalupy pro dovolenou

Prostorná luxusně zařízená chalupa na neoploceném pozemku (zapuštěný vyhřívaný bazén, posezení, krb, dětský koutek) v klidné části horské obce pod lesem u horského potoka jen 5 km od Harrachova.

6 ložnic / max 20 osob
číslo chalupy: 1502

Prostorná horská chata k pronájmu na neoploceném pozemku se společenskou místností leží na atraktivním klidném místě u lesa přímo na turistické stezce vedoucí do vrcholových partií Jizerských hor.

5 ložnic / max 21 osob
číslo chaty: 2299
První zmínky o osadě Jizerka sahají až do roku 1539, kdy se zde v Safírovém potoce nalézaly drahé kameny, jako jsou rubíny, topasy a safíry. Osada je nejvýše položenou obcí v České republice a její dominantou je vrch zvaný Bukovec, který je považován za jednu z nejvyšších čedičových vyvřelin ve Střední Evropě.

Prostorná kvalitně zařízená horská chalupa se saunou na neoploceném pozemku (zapuštěný bazén, posezení, krb) na atraktivním klidném místě pod lesem s krásným výhledem do údolí.

7 ložnic / max 18 osob
číslo chalupy: 1503

Zrekonstruovaná pěkně zařízená chata s terasou a zapuštěným bazénem na kraji horské obce u lesa v létě s ideálními podmínkami k turistice a v zimě s dvěmi lyžařskými areály vzdálenými do 1,5 km.

4 ložnice / max 16 osob
číslo chaty: 1259

Útulný kvalitně zařízený apartmán k pronájmu v prvním patře domu s prázdninovými apartmány na klidném místě u lesa jen 1 km od Mumlavského vodopádu. Ideální pro turistickou dovolenou.

1 ložnice / max 5 osob
číslo apartmánu: 2046

Nově zrekonstruovaná chalupa k pronájmu na přírodním pozemku (terasa, posezení, ohniště) v okrajové části obce u lesa s nádherným výhledem do okolí v oblasti ideální k turistice a zimním sportům.

4 ložnice / max 20 osob
číslo chalupy: 1581

Velmi pěkně nově zařízená chalupa k pronájmu na neoploceném pozemku (bazén, pergola, gril) leží v kopci nad městem v atraktivním horském prostředí ideálním pro turistiku po Jizerských horách.

3 ložnice / max 8 osob
číslo chalupy: 1848

Pěkně zařízená chalupa k pronájmu na neoploceném pozemku (posezení, ohniště) na kraji malé horské osady jen 100 m od lyžařského areálu v sousedství hřiště a občerstvení. Turistika.

6 ložnic / max 18 osob
číslo chalupy: 1365

Akceptované poukázky a asociace