Zobrazit na mapě

Národní přírodní rezervace Rašeliniště Jizerky

Národní přírodní rezervace Rašeliniště Jizerky se nachází v Jizerských horách mezi osadou Jizerka a Smědavou, nedaleko polských hranic. Rezervace vznikla v roce 1960 zejména za účelem ochrany porostů, rašelinišť a krajinných útvarů.

Rezervace se rozkládá ve výšce 850 až 880 m. n. m. a panují zde extrémní klimatické podmínky. Průměrná roční teplota zde dosahuje 4°C. Zimní teploty se pohybují pod -30°C. Roční souhrn srážek běžně dosahuje 1600 mm a sněhová pokrývka se zde vyskytuje více než 150 dnů v roce a dosahuje výšky přes 1,5 metru.

Ve zdejší oblasti se vyskytují minerály a drahé kameny. V náplavech Jizerky a Safírového potoka byly rýžovány safíry, rubíny, zirkony a další drahokamy.

Rezervace je přístupná po značené Jizerské silnici nebo po naučné stezce Tři izeríny, jež návštěvníky seznamuje s přírodními a historickými zajímavostmi území. 

Fotogalerie - Národní přírodní rezervace Rašeliniště Jizerky

Nejbližší chaty a chalupy pro dovolenou

Mapa turistického cíle a nejbližších chat a chalup v okolí

Národní přírodní rezervace Rašeliniště Jizerky je zařazen do těchto kategorií turistických cílů:

Národní přírodní rezervace Rašeliniště Jizerky je naším tipem na výlet pro tyto oblasti:


Nejbližší chaty a chalupy pro dovolenou

Prostorná horská chata k pronájmu na neoploceném pozemku se společenskou místností leží na atraktivním klidném místě u lesa přímo na turistické stezce vedoucí do vrcholových partií Jizerských hor.

5 ložnic / max 21 osob
číslo chaty: 2299

Rezervováno 16. 4.

Prostorná luxusně zařízená chalupa na neoploceném pozemku (zapuštěný vyhřívaný bazén, posezení, krb, dětský koutek) v klidné části horské obce pod lesem u horského potoka jen 5 km od Harrachova.

6 ložnic / max 20 osob
číslo chalupy: 1502
Národní přírodní rezervace Rašeliniště Jizerky okouzluje návštěvníky krásnými přírodními útvary, chráněnými druhy rostlin a rašeliništi. Rezervace se rozkládá podél říčky Jizerky a jejich přítoků, v jejichž náplavech byly v minulosti rýžovány drahé kameny. Rašeliništěm Jizerky prochází naučná stezka a během roku zde panují extrémní klimatické podmínky.

Zrekonstruovaná pěkně zařízená chata s terasou a zapuštěným bazénem na kraji horské obce u lesa v létě s ideálními podmínkami k turistice a v zimě s dvěmi lyžařskými areály vzdálenými do 1,5 km.

4 ložnice / max 16 osob
číslo chaty: 1259

Prostorná kvalitně zařízená horská chalupa se saunou na neoploceném pozemku (zapuštěný bazén, posezení, krb) na atraktivním klidném místě pod lesem s krásným výhledem do údolí.

7 ložnic / max 18 osob
číslo chalupy: 1503

Nově zrekonstruovaná chalupa k pronájmu na přírodním pozemku (terasa, posezení, ohniště) v okrajové části obce u lesa s nádherným výhledem do okolí v oblasti ideální k turistice a zimním sportům.

4 ložnice / max 20 osob
číslo chalupy: 1581

Velmi pěkně nově zařízená chalupa k pronájmu na neoploceném pozemku (bazén, pergola, gril) leží v kopci nad městem v atraktivním horském prostředí ideálním pro turistiku po Jizerských horách.

3 ložnice / max 8 osob
číslo chalupy: 1848

Pěkná prostorná chalupa k pronájmu leží ve velké oplocené zahradě (posezení, gril, ohniště) s jezírkem a protékajícím potůčkem v malebném horském prostředí u lesa zcela na okraji obce.

3 ložnice / max 6 osob
číslo chalupy: 2045

Prostorný zrekonstruovaný rekreační horský dům k pronájmu se společenskou místností a saunou leží na neoploceném pozemku (hřiště, posezení, ohniště, vyžití pro děti) na krásném místě u lesa a potoka.

9 ložnic / max 43 osob
číslo chalupy: 2337

Akceptované poukázky a asociace