Zobrazit na mapě

Jeskyně Blanických rytířů v Rudce u Kunštátu

Působivé sochy v jeskyni Blanických rytířů vytvořil velice nadaný Stanislav Rolínek, který neměl žádné sochařské vzdělání, vše se naučil zcela sám. Jeho život předčasně ukončila tuberkulóza, zemřel ve věku 29 let.

V jeskyni mohou návštěvníci obdivovat celé spící Blanické vojsko v životní velikosti včetně vůdce Svatého Václava na koni. Je zde ale také pěkná kolekce skřítků permoníků. V okolí jeskyně si mohou návštěvníci prohlédnout sochy, které zde byly instalovány při sochařských sympoziích, která zde pravidelně probíhají.

Zajímavostí je torzo sochy československého prezidenta T.G. Masaryka, jejíž výška byla čtrnáct metrů a byla tak nejvyšší svého druhu v Evropě. Do současnosti se však dochovaly jen obrovské boty na mohutném podstavci. Socha byla zničena v období druhé světové války.

V areálu lesoparku, kde je jeskyně umístěna, lze navíštívit i Burianovu rozhlednu.

Fotogalerie - Jeskyně Blanických rytířů v Rudce u Kunštátu

Nejbližší chaty a chalupy pro dovolenou

Mapa turistického cíle a nejbližších chat a chalup v okolí

Jeskyně Blanických rytířů v Rudce u Kunštátu je zařazen do těchto kategorií turistických cílů:

Jeskyně Blanických rytířů v Rudce u Kunštátu je naším tipem na výlet pro tyto oblasti:


Nejbližší chaty a chalupy pro dovolenou

Moderní kvalitně zařízený rekreační dům k pronájmu se zahradou (zapuštěný bazén, posezení, gril, ohniště) je umístěn v malé obci v atraktivní lokalitě nad přehradou Letovice (koupání a rybaření).

5 ložnic / max 9 osob
číslo chalupy: 2328

Stylově zrekonstruovaná chalupa k pronájmu s obytnou světnicí (kachlová kamna) leží na oploceném dvorku (vířivý sud, trampolína, posezení, gril) na návsi městyse pod hradem Svojanov.

1 ložnice / max 6 osob
číslo chalupy: 2210
Návštěva uměle vytvořené pískovcové jeskyně Blanických rytířů v Rudce u Kunštátu bude velkým zážitkem hlavně pro rodiny s dětmi. Jeskyně vznikla ve dvacátých letech minulého století a hlavní zásluhu na její vytvoření má rodák z Kunštátu pan František Burian.

Útulná malá chata k pronájmu leží v oplocené zahradě (bazén, pergola, gril) na kraji malé obce v blízkosti CHKO Moravský Kras (propast Macocha, Punkevní jeskyně) jen 8 km od Blanska.

1 ložnice / max 4 osoby
číslo chaty: 2202

Pěkná účelně zrekonstruovaná chata k pronájmu v tichém prostředí malé chatové osady nedaleko lesa na úpatí Drahanské vrchoviny jen 200 m od místního koupaliště a jen 10 km od Boskovic.

1 ložnice / max 6 osob
číslo chaty: 1458

Velmi pěkně zařízená chalupa v oplocené zahradě (bazén, posezení, krb) v centru tiché obce jen 2 km od přírodního koupaliště a 22 km severně od Boskovic (hrad, Westernové městečko).

2 ložnice / max 7 osob
číslo chalupy: 0641

Prohlíželo 143 lidí

Stylově zařízená chalupa se zcela uzavřeným dvorem (bazén, posezení, gril) v obci v malebné krajině Moravského krasu 6 km od Sloupsko-šošůvské jeskyně a 8 km od Boskovic (zámek, hrad).

1 ložnice / max 6 osob
číslo chalupy: 0835

Prohlíželo 134 lidí

Velmi pěkná chata k pronájmu se slunečnou terasou a saunou leží na neoploceném pozemku (vířivka, trampolína) ve stráni u lesa nad říčkou na okraji malé chatové osady jen 5 km od hradu Svojanov.

3 ložnice / max 6 osob
číslo chaty: 2144

Pěkná jednoduše zařízená chata k pronájmu leží v částečně oplocené zahradě (terasa, gril) v malebném lesnatém prostředí chatové osady v blízkosti rybníka (rybaření) jen 6 km od propasti Macocha.

0 ložnice / max 4 osoby
číslo chaty: 2101

Akceptované poukázky a asociace