Zobrazit na mapě

Hrad Veveří

Hrad Veveří se tyčí přímo nad jezerem Brněnské přehrady asi 12 km severozápadně od centra Brna. Turisté a výletníci, kteří mají namířeno k hradu, často využijí jako dopravu k hradu plavbu lodí po Brněnské přehradě, která je krásným zážitkem. Přístaviště lodí se nachází přímo pod hradem Veveří.

Historie hradu Veveří sahá až do druhé poloviny 13. století, kdy byl hrad postaven v souvislosti s osidlováním této oblasti. Do současné podoby byl rozšířen ve 14. století. V období 2. světové války byl hrad obsazen německou armádou a ani po válce se mu nevedlo lépe. V padesátých letech  sloužil jako internát, což se neblaze odrazilo na interiérech hradu. Po roce 1970 měl být hrad Veveří přestavěn do podoby mezinárodního studentského a kongresového centra. Těmito zásahy značně utrpěla historická a umělecká hodnota hradu. Práce byly po roce 1989 opuštěny a hrad zůstal prázdný. O několik let později se díky dotacím a sbírkám podařilo opravit nejnezbytnější havarijní stav hradu a postupně se vše opravuje a restauruje. V současné době je možné hrad navštívit a prohlédnout si již opravené prostory včetně věže, ze které je velmi hezký výhled do okolní krajiny a na Brněnskou přehradu.

Foto: Hrad Veveří - archiv Národního památkového ústavu

Fotogalerie - Hrad Veveří

Nejbližší chaty a chalupy pro dovolenou

Mapa turistického cíle a nejbližších chat a chalup v okolí

Hrad Veveří je zařazen do těchto kategorií turistických cílů:

Hrad Veveří je naším tipem na výlet pro tyto oblasti:


Nejbližší chaty a chalupy pro dovolenou

Jednoduše zařízený rekreační areál k pronájmu s hernou (stolní tenis, kulečník) a oploceným pozemkem (hřiště, posezení, gril, ohniště) leží na malebném místě u lesa v blízkosti Níhovského rybníka.

11 ložnic / max 38 osob
číslo chaty: 2329

Dnes zobrazeno 8x

Pěkná jednoduše zařízená chata v neoplocené zahradě (zapuštěný bazén, pergola, posezení, krb) v chatové osadě s výhledem na místní lesy asi 13 km od Tišnova (koupaliště) a 16 km od hradu Pernštejn.

2 ložnice / max 4 osoby
číslo chaty: 0209
V bezprostřední blízkosti Brna u Brněnské přehrady můžeme najít jeden z nejrozsáhlejších hradů v České republice - hrad Veveří. Je však současně také jedním z hradů, které jsou ve velmi špatném stavu. Na jeho opravách se usilovně pracuje. Hrad stojí na skále nad přehradní nádrží uprostřed krásných lesů.

Dnes zobrazeno 13x

Pěkná jednoduše zařízená chata k pronájmu leží v částečně oplocené zahradě (terasa, gril) v malebném lesnatém prostředí chatové osady v blízkosti rybníka (rybaření) jen 6 km od propasti Macocha.

0 ložnice / max 4 osoby
číslo chaty: 2101

Prohlíželo 104 lidí

Pěkná jednoduše zařízená chata v částečně oplocené zahradě (bazén, posezení, gril) v lesnatém prostředí chatové osady v blízkosti rybníka (přírodní koupání, rybaření) jen 6 km od propasti Macocha.

1 ložnice / max 5 osob
číslo chaty: 1514

Útulná malá chata k pronájmu leží v oplocené zahradě (bazén, pergola, gril) na kraji malé obce v blízkosti CHKO Moravský Kras (propast Macocha, Punkevní jeskyně) jen 8 km od Blanska.

1 ložnice / max 4 osoby
číslo chaty: 2202

Kvalitně zařízená atraktivní chalupa s terasou a relaxační místností (vířivka, šipky) v oplocené zahradě (posezení, krb) v tiché ulici v obci 2,5 km od rybníka Olšovec a 7 km od propasti Macocha.

4 ložnice / max 8 osob
číslo chalupy: 1209

Prohlíželo 123 lidí

Velmi pěkně zařízená chalupa k pronájmu leží na neoploceném pozemku (velká pergola s posezením, gril, ohniště) na malebném místě na polosamotě zcela na okraji obce v atraktivním regionu Znojemska.

3 ložnice / max 10 osob
číslo chalupy: 1954

Pěkná jednoduše zařízená chata na neoploceném pozemku (terasa sposezením, ohniště, vyžití pro děti) na malebném místě zcela na kraji obce jen 5 km od Moravského Krumlova.

3 ložnice / max 6 osob
číslo chaty: 0807

Akceptované poukázky a asociace