Zobrazit na mapě

Barokní lékárna v Klatovech

Když vstoupíme do lékárny U bílého jednorožce, rázem se ocitneme v hluboké minulosti. Pracovní lékárnická tára, skříňky s malými šuplíčky na léčivé ingredience, poličky zdobené vinutými sloupy, nádoby na léky z cínu, dřeva, skla a porcelánu, záhadné přístroje na míchání mastí, sloní kly, paroží, destilační aparát i unikátní lékárenská pec, to vše nám přibližuje atmosféru 17. století, kdy místní jezuitský řád tuto lékárnu založil. Lékárna nezanikla ani po zrušení jezuitského řádu, kdy její vybavení zakoupil lékárník Jan Michal Farbas.

Nad vchodem lékárny si můžeme prohlédnout vzácný „roh z jednorožce“. Dnes víme, že ve skutečnosti se jedná o roh z bílého mořského narvala, ale v minulosti lidé věřili v pravost a zázračnou sílu tohoto rohu. Nábytek ve stylu bavorského baroka pochází z dílny řezbáře Jana Geschwendta. Lékárna fungovala bez přerušení od svého vzniku až do roku 1966. Poté ji převzalo klatovské muzeum a zřídilo v ní historickou expozici. Otevřeno je od června do října. Mimo tuto dobu si lze prohlídku objednat.

Fotogalerie - Barokní lékárna v Klatovech

Nejbližší chaty a chalupy pro dovolenou

Mapa turistického cíle a nejbližších chat a chalup v okolí

Barokní lékárna v Klatovech je zařazen do těchto kategorií turistických cílů:

Barokní lékárna v Klatovech je naším tipem na výlet pro tyto oblasti:


Nejbližší chaty a chalupy pro dovolenou

Prohlíželo 212 lidí

Pěkná a útulná srubová chata k pronájmu na oploceném pozemku (terasa s posezením, ohniště) leží v malé obci v malebné krajině severního šumavského podhůří jen 7 km od Klatov.

0 ložnice / max 4 osoby
číslo chaty: 2315

Prohlíželo 226 lidí

Pěkná jednoduše zařízená chata na kraji obce pod lesem v oplocené zahradě (posezení, gril, ohniště) v těsné blízkosti přírodního koupání v malebné krajině šumavského podhůří.

2 ložnice / max 6 osob
číslo chaty: 1421
Při návštěvě Klatov si nenechte ujít prohlídku barokní lékárny U bílého jednorožce. Interiér lékárny je stylově vybavený bohatě vyřezávaným příslušenstvím. Na původním pracovním lékárnickém stole si návštěvník může prohlédnout nejen přístroje a nádoby na výrobu léčiv, ale i tajemné ingredience jako jsou například drcené sloní kly, či jelení parohy.

Stylová velmi pěkně zařízená chalupa k pronájmu v oplocené zahradě (pergola s posezením, krb) leží v malebné šumavské přírodě v malé obci s nespočtem možností k turistickým výletům a cykloturistice.

3 ložnice / max 6 osob
číslo chalupy: 1538

Jednoduše zařízená chata k pronájmu leží na částečně oploceném pozemku (terasa se zahradním nábytkem, ohniště) na okraji malé osady nedaleko lesa v malebném šumavském prostředí.

1 ložnice / max 4 osoby
číslo chaty: 2263

Pěkně zařízená chata k pronájmu na neoploceném pozemku (terasa s posezením, gril) v chatové rekreační oblasti u lesa jen 150 m od Hnačovského rybníka v turisty oblíbeném regionu šumavského podhůří.

5 ložnic / max 12 osob
číslo chaty: 1539

Prohlíželo 131 lidí

Skromně vybavená chata zcela na kraji obce v ohrazené zahradě (bazén, posezení, ohniště) přímo u výběhu s koňmi (možnost jízdy na koni) jen 2 km od rekreačního rybníka Valcha.

1 ložnice / max 4 osoby
číslo chaty: 1015

Prohlíželo 289 lidí

Rezervováno 21. 4.

Skromně zařízená chata k pronájmu leží v oplocené zahradě (bazén, posezení, ohniště) zcela na kraji pošumavské obce přímo u výběhu s koňmi jen 2 km od rekreačního rybníka Valcha.

1 ložnice / max 4 osoby
číslo chaty: 2373

Prohlíželo 145 lidí

Rezervováno 21. 4.

Pěkná jednoduše zařízená chata leží na neoploceném pozemku (bazén, posezení, ohniště) v nevelké chatové osadě na malebném místě u lesa s výhledem k rekreačnímu rybníku Valcha (koupání).

1 ložnice / max 4 osoby
číslo chaty: 1763

Akceptované poukázky a asociace