Zobrazit na mapě

Zubrnická museální železnice

Zubrnická museální železnice vede ze střekovského nádraží v Ústí nad Labem do obce Zubrnice. Je provozována na trati, na které byl v roce 1978 ukončen pravidelný provoz.

V roce 1998 byl úsek trati mezi Velkým Březnem, Zubrnicí a Lovečkovicemi zapsán na seznam kulturních památek ČR. Pro veřejnost byla Zubrnická museální železnice otevřena o dvanáct let později (v roce 2010). Od roku 2018 funguje museální železnice jako turistická linka T3 Ústeckého kraje. Od jara do podzimu je v provozu o všech víkendech a státních svátcích. Vlaky jsou vedeny přednostně historickým motorovým vozem řady M131.1 z roku 1951. Na trati se však můžete setkat i s jinými historickými vozidly (např. parním vlakem či historickou drezínou). Provoz museální železnice bývá posílen při významných akcích, které pořádá skanzen v Zubrnicích. Jedná se např. o Velikonoce ve skanzenu, Jarmark ve skanzenu či Podzim na vesnici.

V areálu Železničního muzea přímo na nádraží v Zubrnici můžete navštítit zajímavou železniční expozici. Ta je návštěvníkům otevřena od roku 1996. Naleznete zde stálou výstavu o historii a současnosti dráhy Velké Březno – Verneřice – Úštěk. Návštěvníci si zde mohou vyzkoušet jízdu na pákové drezíně nebo spuštění přejezdového zabezpečovacího zařízení. Ve staniční budově zakoupíte vstupenky, suvenýry, občerstvení a ti nejmenší se můžou vyřádit na dětském hřišti. Dozvíte se zde také, že na této museální trati se natáčely filmy Páni kluci a Rebelové.

 

Fotogalerie - Zubrnická museální železnice

Nejbližší chaty a chalupy pro dovolenou

Mapa turistického cíle a nejbližších chat a chalup v okolí

Zubrnická museální železnice je zařazen do těchto kategorií turistických cílů:

Zubrnická museální železnice je naším tipem na výlet pro tyto oblasti:


Nejbližší chaty a chalupy pro dovolenou

Dnes zobrazeno 10x

Luxusní kvalitně zařízená chata k pronájmu leží v oploceném areálu (vířivka, sauna, altánek, gril, klubová společenská místnost) v lese na klidném místě v atraktivní lokalitě pod vyhlídkou Větruše.

4 ložnice / max 10 osob
číslo chaty: 2242

Pěkně zařízená chata k pronájmu se zahradou (zastřešené posezení, ohniště, stolní tenis) leží na samotě u lesa v malebném prostředí na Kokořínsku přímo na turistické stezce vedoucí Čertovou roklí.

1 ložnice / max 3 osoby
číslo chaty: 2371
Čtyři páry vlaků jezdí každý víkendový den a státní svátek od jara do podzimu po Zubrnické museální trati z ústeckého Střekova do obce Zubrnice. Tam na návštěvníky čeká unikátní Železniční muzeum a v obci samotné skanzen místních lidových staveb.

Jednoduše zařízená chata k pronájmu s terasou v neoplocené zahradě (pergola, krb, ohniště) leží v ulici na kraji obce v atraktivní oblasti NP České Švýcarsko jen 9 km pěšky od Pravčické brány.

2 ložnice / max 7 osob
číslo chaty: 1626

Nová kvalitně zařízená chata s terasovitě řešeným pozemkem s venkovním posezením a ohništěm leží v chatové osadě na atraktivním místě v blízkosti ski areálu a četných turistických tras.

2 ložnice / max 9 osob
číslo chaty: 2362

Nová kvalitně zařízená chata s terasovitým pozemkem (vířivka, trampolína, pergola s posezením a krbem) leží v chatové osadě na atraktivním místě v blízkosti ski areálu a četných turistických tras.

3 ložnice / max 8 osob
číslo chaty: 2011

Pěkně zařízená chalupa s oploceným dvorem (posezení, gril), zahradou a terasou v malé obci přímo pod nejvyšší horou Českého Středohoří pod Milešovkou (rozhledna). Ideální k cykloturistice.

3 ložnice / max 7 osob
číslo chalupy: 1261

Zcela nová stylově zařízená roubená chalupa k pronájmu se zastřešenou terasou a oplocenou zahradou leží v malé obci v přitažlivé oblasti severních Čech na Českolipsku s celou řadou možností k výletům.

3 ložnice / max 6 osob
číslo chalupy: 2332

Pěkná malá chata k pronájmu s krbem na neoploceném pozemku (posezení, krb) v malé tiché obci v atraktivní lokalitě nedaleko od vstupu do NP České Švýcarsko jen 9 km od Pravčické brány.

0 ložnice / max 3 osoby
číslo chaty: 1570

Akceptované poukázky a asociace