Zobrazit na mapě

Zřícenina hradu Vrškamýk

Hrady a zámky

Nad obcí Kamýk nad Vltavou stojí zřícenina hradu zvaného Vrškamýk. V dobách krále Václava I. byl hrad centrem kraje. Zároveň byl oblíbeným sídlem krále Přemysla Otakara II. O své postavení hrad přišel po vybudování Karlštejna. Postupně byl opuštěn a začal pustnout. Využívali jej loupeživí rytíři, kteří zde číhali a přepadali lodě na Vltavě.

Dnes z dávné slávy hradu zbyly jen zdi paláce se zbytky věže a hradní kaple. Zřícenina byla nedávno otevřena pro veřejnost a je volně přístupná po celý rok. Ve zdejším romantickém prostředí se konají i svatební obřady.

Každoročně v srpnu nebo v září v obci Kamýk probíhají slavnosti Kamýcké prášení. Patří k nim historický průvod, který vede až na hrad Vrškamýk, kde probíhají divadelní vystoupení.

Nejbližší chaty a chalupy pro dovolenou

Mapa turistického cíle a nejbližších chat a chalup v okolí

Zřícenina hradu Vrškamýk je zařazen do těchto kategorií turistických cílů:

Zřícenina hradu Vrškamýk je naším tipem na výlet pro tyto oblasti:


Nejbližší chaty a chalupy pro dovolenou

Účelně a skromně zařízený podkrovní apartmán (samostatný vchod, venkovní posezení s grilem) v chalupě leží v malé obci jen 100 m od řeky Vltavy. Ideální k výletům podél řeky Vltavy.

4 ložnice / max 8 osob
číslo apartmánu: 2112

Prázdninový prostorný rekreační dům k pronájmu se společenskou místností a hernou v oplocené zahradě (bazén, tenisový kurt, posezení u krbu) na kraji malé obce jen 3 km od Orlické přehrady.

6 ložnic / max 13 osob
číslo chalupy: 0871
Vrškamýk je mohutná zřícenina. Stával zde královský hrad s tzv. plášťovou zdí, který býval správním střediskem. O své postavení hrad přišel po vybudování Karlštejna. Postupně byl opuštěn a začal pustnout. Využívali jej loupeživí rytíři, kteří zde číhali a přepadali lodě na Vltavě.

Prohlíželo 130 lidí

Jednoduše zařízená chata k pronájmu s terasou a zahradou (posezení, gril a ohniště) leží u lesa v chatové rekreační oblasti jen 200 m od přehrady Orlík. Ideální ke koupání, vodním sportům a rybaření.

2 ložnice / max 5 osob
číslo chaty: 2294

Pěkná chata s obytným pokojem s krbovými kamny v neoplocené zahradě (posezení, gril) v chatové rekreační oblasti na atraktivním místě jen 200 m od přehrady Orlík (koupání, vodní sporty, rybaření).

1 ložnice / max 7 osob
číslo chaty: 1516

Jednoduše zařízená chatka resp. polovina dvojchatky k pronájmu s malou terasou v oploceném areálu chatového střediska (bazén, altánek, ohniště) jen 500 m od přehrady Orlík (upravená pláž, tobogán).

2 ložnice / max 4 osoby
číslo chaty: 0770b

Jednoduše zařízená chatka resp. polovina dvojchatky k pronájmu s malou terasou v oploceném areálu chatového střediska (bazén, altánek, ohniště) jen 500 m od přehrady Orlík (upravená pláž, tobogán).

2 ložnice / max 4 osoby
číslo chaty: 0770a

Pěkná jednoduše zařízená chata k pronájmu s malou terasou v oploceném areálu chatového střediska (bazén, altánek, ohniště) 500 m od přehrady Orlík (upravená pláž, koupání, rybaření, plavby lodí).

2 ložnice / max 4 osoby
číslo chaty: 0081

Jednoduše zařízená chata k pronájmu s oplocenou zahradou (posezení, gril) a překrásným přírodním pozemkem se 2 zatopenými lomy (přírodní koupání) a ohništěm leží v malé obci na Sedlčansku.

2 ložnice / max 4 osoby
číslo chaty: 2327

Akceptované poukázky a asociace