Zobrazit na mapě

Zřícenina hradu Cornštejn

Nad velkým meandrem řeky Dyje na skále byl ve 14. století vybudován monumentální hrad Cornštejn. Nechal jej vystavět rod Bítovských z Lichtenburka. Hradní palác měl věžovitý tvar a pět pater.

O sto let později byl přistavěn další hradní palác a tehdejší majitelé rod Krajířů z Krajku nechali přistavět předsunuté opevnění, dvě masivní brány a předhradí. Na obranu hradu vznikla i dělostřelecká věž se štítovou zdí na přístupové cestě k hradu. V 16. století byl z ne zcela známých důvodů hrad opuštěn a od té doby už jen pustnul.

V současnosti se z původního obrazu hradu nad řekou již mnoho nedochovalo. Místo řeky je zde jezero Vranovské přehrady a z hradu zbyly jen zříceniny. Z dochovaných částí si ale mohou návštěvníci udělat představu o tom, jak mohutná byla původní stavba. 

V posledních letech započaly práce na její obnově. Vede sem značená turistická cesta od řeky Dyje. Pro veřejnost je zřícenina přístupná od června do září.

Fotogalerie - Zřícenina hradu Cornštejn

Nejbližší chaty a chalupy pro dovolenou

Mapa turistického cíle a nejbližších chat a chalup v okolí

Zřícenina hradu Cornštejn je zařazen do těchto kategorií turistických cílů:

Zřícenina hradu Cornštejn je naším tipem na výlet pro tyto oblasti:


Nejbližší chaty a chalupy pro dovolenou

Samostatný jednoduše zařízený apartmán ve druhém patře velké chaty na neoploceném pozemku (altán, stolní tenis, ohniště) v malebné lokalitě jen 200 m od Vranovské přehrady (koupání, rybaření).

1 ložnice / max 4 osoby
číslo apartmánu: 1805b

Samostatný jednoduše zařízený apartmán v prvním patře velké chaty na neoploceném pozemku (altán, stolní tenis, ohniště) v malebné lokalitě jen 200 m od Vranovské přehrady (koupání, rybaření).

1 ložnice / max 5 osob
číslo apartmánu: 1805a
Na ostrohu nad hladinou Vranovské přehrady stojí mohutná zřícenina monumentálního hradu s masivním opevněním ze 14. století. Hrad má cizokrajný název Cornštejn. V posledních letech započaly práce na její obnově. Vede sem značená turistická cesta od řeky Dyje. Pro veřejnost je zřícenina přístupná od června do září.

Zcela samostatná pravá část zrekonstruované dvojchaty s terasou v chatové oblasti v lese jen 180 m od Vranovské přehrady (koupání, rybaření, plavby lodí) a jen 3 km od hradu Bítov.

2 ložnice / max 10 osob
číslo chaty: 1112b

Dnes zobrazeno 24x

Zcela samostatná levá část zrekonstruované dvojchaty s terasou v chatové oblasti v lese jen 180 m od Vranovské přehrady (koupání, rybaření, plavby lodí) a jen 3 km od hradu Bítov.

2 ložnice / max 10 osob
číslo chaty: 1112a

Nově zrekonstruovaná chata k pronájmu leží na samotě u lesa na rozsáhlém pozemku (venkovní posezení, gril, udírna, ohniště) v malebném údolí řeky Želetavky jen 6 km od Vranovské přehrady.

2 ložnice / max 8 osob
číslo chaty: 2368

Velká chalupa k pronájmu se společenskou místností leží na samotě u lesa na rozsáhlém pozemku (gril, udírna, ohniště, dětské hřiště) v malebném údolí řeky Želetavky jen 6 km od Vranovské přehrady.

12 ložnic / max 51 osob
číslo chalupy: 2367

Kvalitně zařízený samostatný apartmán s terasou v malém apartmánovém domě v oplocené zahradě (zapuštěný bazén, stolní tenis) v těsné blízkosti řeky Dyje jen 9 km od Vranovské přehrady.

2 ložnice / max 5 osob
číslo apartmánu: 1003c

Kvalitně zařízený samostatný apartmán s terasou v malém apartmánovém domě v oplocené zahradě (zapuštěný bazén, stolní tenis) v těsné blízkosti řeky Dyje jen 9 km od Vranovské přehrady.

2 ložnice / max 5 osob
číslo apartmánu: 1003b

Akceptované poukázky a asociace