Zobrazit na mapě

Památník obětem vypálení obce za 2. svět. války Ležáky

V malebném prostředí Českomoravské vrchoviny se nachází památník obětí z obce Ležáky. Člověku se ani nechce věřit, jak strašná událost se zde v červnu 1942 stala. Na místě vypálených domů dnes stojí kamenné kříže a jsou zde vyznačené obrysy původních domů.

Na místě bývalé kamenické obce Ležáky je dnes památník připomínající tragickou událost, která se zde stala 24. června 1942. Po udání, že je ve vsi ukryta vysílačka, byly Ležáky obklíčeny jednotkami SS. Všichni dospělí obyvatelé muži i ženy byli zavražděni. Děti byly odvezeny do vyhlazovacích koncentračních táborů; přežily jen dvě holčičky, které byly poslány na převýchovu do Německa. Vesnice Ležáky byla vydrancována, domy zapáleny a celá obec srovnána se zemí. Dnes na jejím místě stojí památník obětem a konají se zde vzpomínkové akce.

Památník je celoročně otevřený. Jedna ze dvou holčiček, které hrůznou událost přežily, Jarmila Doležalová, vydala v roce 2007 knihu s fotografiemi vesnice Ležáky. Tyto fotografie si kromě dalších materiálů mohou návštěvníci prohlédnout v budově památníku a je možné zde i zakoupit tuto knihu.

Fotogalerie - Památník obětem vypálení obce za 2. svět. války Ležáky

Nejbližší chaty a chalupy pro dovolenou

Mapa turistického cíle a nejbližších chat a chalup v okolí

Památník obětem vypálení obce za 2. svět. války Ležáky je zařazen do těchto kategorií turistických cílů:

Památník obětem vypálení obce za 2. svět. války Ležáky je naším tipem na výlet pro tyto oblasti:


Nejbližší chaty a chalupy pro dovolenou

Velmi atraktivní luxusní chalupa k pronájmu se stylovou společenskou místností na velkém neoploceném pozemku (bazén, hřiště, stolní tenis, vyžití pro děti) v těsné blízkosti skanzenu na Veselém kopci.

6 ložnic / max 16 osob
číslo chalupy: 0738

Nápaditě a kvalitně zařízená chata k pronájmu s wellness (vířivka, infrasauna) a terasou leží ve velké oplocené zahradě (krb, ohniště, bohaté vyžití pro děti) v malé klidné osadě v Železných horách.

2 ložnice / max 9 osob
číslo chaty: 2340
V malebném prostředí Českomoravské vrchoviny se nachází památník obětí z obce Ležáky. Člověku se ani nechce věřit, jak strašná událost se zde v červnu 1942 stala. Na místě vypálených domů dnes stojí kamenné kříže a jsou zde vyznačené obrysy původních domů.

Účelně zařízená chata k pronájmu leží v neoplocené zahradě (bazén, posezení, krb, ohniště) u lesa nad říčkou Krounkou na kraji obce. Ideální k výletům (Žďárské vrchy, Toulovcovy Maštale).

3 ložnice / max 7 osob
číslo chaty: 2145

Kvalitně zařízená chalupa k pronájmu v oplocené zahradě (bazén, travnatá plocha pro míčové hry, stolní tenis, posezení) v malé obci na úpatí Žďárských vrchů a nedaleko mikroregionu Toulovcovy Maštale.

2 ložnice / max 6 osob
číslo chalupy: 0841

Zrekonstruovaná kvalitně zařízená chalupa k pronájmu s velkou terasou (vířivka, posezení, gril) a saunou leží v malé obci v malebném mikroregionu Toulovcovy Maštale (přírodní rezervace, rozhledny …).

2 ložnice / max 10 osob
číslo chalupy: 2304

Prohlíželo 190 lidí

Pěkná jednoduše zařízená chalupa k pronájmu s oplocenou zahradou a velkou zastřešenou terasou (zapuštěný bazén, vířivka, infrasauna, posezení, gril) v malé obci v kouzelné krajině severní Vysočiny.

7 ložnic / max 19 osob
číslo chalupy: 2342

Prohlíželo 117 lidí

Velká účelně zařízená chalupa v oplocené zahradě (posezení, ohniště, trampolína) na kraji obce v malebné krajině Žďárských vrchů jen 1,5 km od přírodního koupání. Ideální k turistice.

4 ložnice / max 14 osob
číslo chalupy: 1266

Velmi pěkná novostavba chalupy k pronájmu s oplocenou zahradou (terasa, gril) leží na okraji obce v malebné krajině Železných hor jen 4 km od vodní nádrže Seč (koupání, vodní sporty).

4 ložnice / max 12 osob
číslo chalupy: 2341

Akceptované poukázky a asociace