Zobrazit na mapě

Skalní hrad Falkenštejn

Hrady a zámky

V úchvatné krajině Českého Švýcarska poblíž Jetřichovic leží zříceniny hradu Falkenštejnu, někdy nazývaného Sokolí hrad. Byl postaven na vrcholu Havraního kamene ve 13. století a sloužil především k ochraně obchodní stezky do Míšně a Lužice.

V polovině 15. století, v době, kdy byl Falkenštejn již opuštěn, se stal útočištěm loupežníků. K tomuto období se váže mnoho hrůzostrašných legend. 

V 19. století byly provedeny díky Vilemíně Kinské terénní úpravy celého okolí tak, aby byly zpřístupněny některé turisticky zajímavé lokality této oblasti. Mezi nimi i zříceniny hradu Falkenštejn. I přesto je toto místo velmi obtížně přístupné. Vzhledem k tomu, že nadzemní části hradu byly postaveny ze dřeva, zachovaly se pouze zbytky schodišť a části vytesané ve skále. Zachovaly se i části skalního sálu a  čtvercová prohlubeň, která sloužila jako nádrž na vodu. Pokud se i přes určité riziko obtížného výstupu rozhodnete Falkenštejn navštívit, odměnou vám bude překrásný výhled na Jetřichovické skály i široké okolí.

Nejbližší chaty a chalupy pro dovolenou

Mapa turistického cíle a nejbližších chat a chalup v okolí

Skalní hrad Falkenštejn je zařazen do těchto kategorií turistických cílů:

Skalní hrad Falkenštejn je naším tipem na výlet pro tyto oblasti:


Nejbližší chaty a chalupy pro dovolenou

Pěkně a účelně zařízená velká chalupa (společenská místnost, sauna) k pronájmu s rozsáhlým pozemkem (gril, ohniště) leží na samotě nedaleko lesa mezi Lužickými horami a Českým Švýcarskem.

3 ložnice / max 20 osob
číslo chalupy: 23100

Pěkná malá chata k pronájmu s krbem na neoploceném pozemku (posezení, krb) v malé tiché obci v atraktivní lokalitě nedaleko od vstupu do NP České Švýcarsko jen 9 km od Pravčické brány.

0 ložnice / max 3 osoby
číslo chaty: 1570
V úchvatné krajině Českého Švýcarska poblíž Jetřichovic leží zříceniny hradu Falkenštejnu, někdy nazývaného Sokolí hrad. Byl postaven na vrcholu Havraního kamene ve 13. století a sloužil především k ochraně obchodní stezky do Míšně a Lužice.

Mimořádně atraktivní roubená chalupa v oplocené zahradě (vířivka, trampolína, posezení, vyžití pro děti) leží na polosamotě na kraji obce v turisticky přitažlivé oblasti Českého Švýcarska.

4 ložnice / max 9 osob
číslo chalupy: 1844

Stylová kvalitně zařízená chata k pronájmu leží na neoploceném pozemku (vířivka, trampolína, terasa) na polosamotě na okraji obce v turisticky přitažlivé krajině národního parku České Švýcarsko.

2 ložnice / max 4 osoby
číslo chaty: 1845

Jednoduše zařízená chata k pronájmu s terasou v neoplocené zahradě (pergola, krb, ohniště) leží v ulici na kraji obce v atraktivní oblasti NP České Švýcarsko jen 9 km pěšky od Pravčické brány.

2 ložnice / max 7 osob
číslo chaty: 1626

Prohlíželo 134 lidí

Mimořádně atraktivní stylová chalupa k pronájmu leží na neoploceném pozemku (zapuštěný bazén, pergola, gril, trampolína) na okraji obce u lesa s krásným výhledem na horu Jedlová.

6 ložnic / max 15 osob
číslo chalupy: 2335

Pěkně zařízená chalupa k pronájmu s oplocenou zahradou (venkovní posezení, gril) leží u potoka v krásné malé obci v atraktivní krajině Lužických hor nedaleko od NP České Švýcarsko.

2 ložnice / max 5 osob
číslo chalupy: 2399

Pěkná jednoduše zařízená chata k pronájmu leží v chatové osadě v malebné lokalitě u lesa na okraji obce jen 200 m Lesního rybníku s možností krásného přírodního koupání a občerstvení.

1 ložnice / max 7 osob
číslo chaty: 1661

Akceptované poukázky a asociace