Hrady a zámky

Zřícenina gotického hradu Kumburk byla oblíbeným místem básníka Karla Hynka Máchy. Často ji navštěvoval a hledal zde inspiraci pro svou tvorbu. Hrad byl vybudován rodem Merkvarticů na čedičovém vrchu ve 14. století.

Hrad byl ve svém čase považován za nedobytný, bylo zde totiž vybudováno důmyslné dělostřelecké opevnění. V průběhu třicetileté války se ale Švédům podařilo hrad dobýt a v roce 1658 byla celá stavba významně poničena.

Kumburk proslul také tím, že zde byla deset let vězněna v Panenské věži Eliška Kateřina Smiřická. Bylo to v letech 1609 – 1619. Důvodem jejího uvěznění bylo to, že se ve svých sedmnácti letech zamilovala do prostého kováře a udržovala s ním milostný poměr proti vůli rodiny. Po desetiletém uvěznění byla vysvobozena Otou Jindřichem z Vartemberka, který se později stal jejím manželem.

Z původní stavby se dochovaly zbytky brány, hradeb, část podzemního paláce a částečně i dvě věže. Z hradu je krásná vyhlídka do okolí.

Nejbližší chaty a chalupy pro dovolenou

Mapa turistického cíle a nejbližších chat a chalup v okolí

Kumburk je zařazen do těchto kategorií turistických cílů:

Kumburk je naším tipem na výlet pro tyto oblasti:


Nejbližší chaty a chalupy pro dovolenou

Pěkně zařízená chata v neoplocené zahradě (posezení, gril, krb, houpačka) na kraji malé obce v sousedství pouze několika chat jen 7 km od Jičína (aquacentrum) a jen 14 km od Prachovských skal.

2 ložnice / max 6 osob
číslo chaty: 1316

Prohlíželo 321 lidí

Pěkná malá dřevěná chatka k pronájmu na neoploceném pozemku (terasa, bazén, ohniště) v malebné lokalitě na kraji malé obce jen 2 km od Tichánkovy rozhledny na vrchu Tábor a jen 9 km od Jičína.

1 ložnice / max 4 osoby
číslo chaty: 1525b
Zřícenina gotického hradu Kumburk byla oblíbeným místem básníka Karla Hynka Máchy. Často ji navštěvoval a hledal zde inspiraci pro svou tvorbu. Hrad byl vybudován rodem Merkvarticů na čedičovém vrchu ve 14. století. Je odtud krásná vyhlídka do okolního kraje.

Prohlíželo 250 lidí

Rezervováno 22. 4.

Pěkná malá dřevěná chatka k pronájmu na neoploceném pozemku (terasa, bazén) v malebné lokalitě na kraji malé obce jen 2 km od Tichánkovy rozhledny na vrchu Tábor a jen 9 km od Jičína.

1 ložnice / max 6 osob
číslo chaty: 1525a

Velmi pěkná roubená chalupa k pronájmu se stylovou obytnou místností a částečně oploceným dvorem (posezení, gril) leží na malebné polosamotě nad obcí v atraktivní oblasti Podkrkonoší.

2 ložnice / max 5 osob
číslo chalupy: 1932

Kvalitně zařízená zcela samostatná část chalupy k pronájmu se společenskou místností (kulečník), wellness zázemím (vířivka, sauna) a oplocenou zahradou (bazén, trampolína, hřiště, pergola, gril).

3 ložnice / max 7 osob
číslo chalupy: 2246

Prohlíželo 328 lidí

Luxusní chalupa k pronájmu s bazénem a vlastním wellness (vířivka, infrasauna) leží na částečně oploceném pozemku (krb s udírnou, posezení) v klidné obci jen 7 km od Pecky (hrad, koupaliště).

3 ložnice / max 10 osob
číslo chalupy: 2132

Prohlíželo 100 lidí

Malá jednoduše zařízená chata na neoploceném pozemku (posezení, ohniště) na tichém místě na kraji podkrkonošské obce jen 1,5 km od rozhledny Kozinec s možností výletů do Krkonoš i Českého ráje.

0 ložnice / max 4 osoby
číslo chaty: 1644

Prohlíželo 101 lidí

Prostorná velmi pěkně zařízená chalupa k pronájmu na neoploceném pozemku (gril, ohniště) leží v malé klidné obci s krásným výhledem na Tichánkovu rozhlednu na vrchu Tábor jen 10 km od Jičína.

5 ložnic / max 14 osob
číslo chalupy: 2357

Akceptované poukázky a asociace