Zobrazit na mapě

Dům Františka Bílka v Chýnově

František Bílek byl významný český sochař a architekt z období secese. Narodil se v Chýnově roku 1872. V roce 1898 si dle svého návrhu nechal postavit dům, kde Galerie hlavního města Prahy zřídila v roce 2011 novou stálou expozici, která pojednává o jeho významném secesně symbolistním díle.

Dům je postaven z řezného cihlového zdiva v kombinaci s řadou dobových dřevěných prvků a se štukovými reliéfy na fasádě. Dům byl zázemím pro jeho tvorbu, byl zde prostor pro pohodlné bydlení i ateliér.

Umělec na svých dílech zobrazoval především náboženská témata. Expozice návštěvníky seznamuje s díly, které právě zde František Bílek na přelomu 19. a 20. století vytvořil.

Pokud byste chtěli vidět některé sochy Františka Bílka, navštivte nedaleký hřbitov, kde je mj. i Bílkova pětimetrová socha „Modlitba nad hroby“.

Tipy na výlety v okolí:

  • Chýnovská jeskyně
  • zřízecina Kozí hrádek

Fotogalerie - Dům Františka Bílka v Chýnově

Nejbližší chaty a chalupy pro dovolenou

Mapa turistického cíle a nejbližších chat a chalup v okolí

Dům Františka Bílka v Chýnově je zařazen do těchto kategorií turistických cílů:

Dům Františka Bílka v Chýnově je naším tipem na výlet pro tyto oblasti:


Nejbližší chaty a chalupy pro dovolenou

Prohlíželo 379 lidí

Velmi pěkně zařízená chata se stylovou obytnou místností na neoploceném pozemku na kraji malé osady v tichém prostředí u lesa s mnoha možnostmi k výletům (hrad Kámen, Chýnovská jeskyně, apod.).

2 ložnice / max 6 osob
číslo chaty: 0908

Prohlíželo 114 lidí

Starší venkovská chalupa k pronájmu s pěkně zrekonstruovaným interiérem a terasou (posezení, gril) leží v malé obci na Táborsku jen 3 km od hradu Choustník.

2 ložnice / max 4 osoby
číslo chalupy: 1863
Známý český sochař a architekt František Bílek je chýnovský rodák. Na konci 19. století si zde postavil dům s ateliérem. Nyní je zde otevřená poutavá expozice o jeho významném secesním díle, které právě v Chýnově vytvořil.

Prohlíželo 140 lidí

Kvalitně zařízený moderní rekreační dům s prostorným obytným pokojem s krbem ve velmi pěkné oplocené zahradě (zapuštěný bazén, stolní tenis, zastřešená terasa s posezením a grilem).

3 ložnice / max 6 osob
číslo chaty: 1515

Jednoduše zařízená glampingová maringotka k pronájmu s velkou terasou (posezení, gril) leží přímo u řeky Lužnice a lesa v chatové rekreační oblasti. Ideální pro rybáře a pobyt v přírodě pro nenáročné.

0 ložnice / max 4 osoby
číslo chaty: 2319

Malá jednoduše zařízená chalupa k pronájmu v oplocené zahradě (bazén, trampolína, pergola, krb) leží v malé obci umístěné do malebné jihočeské krajiny jen 10 km Tábora. Ideální k cykloturistice.

1 ložnice / max 4 osoby
číslo chalupy: 1864

Prohlíželo 145 lidí

Rezervováno 17. 3.

Kvalitně zařízený rekreační dům se stylovým obytným pokojem (krbová kamna) na oploceném pozemku (bazén, pergola, krb) v malé obci v malebné krajině jižních Čech na Táborsku.

2 ložnice / max 7 osob
číslo chalupy: 1430

Prohlíželo 209 lidí

Stylově zařízená chalupa s bohatým zábavně-relaxačním zázemím (bazén, vířivka, sauna, herna, pergola a grilovna) leží na velmi pěkném místě u rybníka v malé jihočeské obci na Táborsku.

3 ložnice / max 10 osob
číslo chalupy: 2309

Moderně zařízená chalupa k pronájmu se zahradou (bazén, terasa, posezení, gril) leží v obci u rybníku v malebné krajině na rozhraní Jihočeského kraje a kraje Vysočina asi 4 km od města Pacov.

2 ložnice / max 11 osob
číslo chalupy: 1924

Akceptované poukázky a asociace