Zobrazit na mapě

Berlova vápenka

U města Třemošnice stojí Berlova vápenka, která se v roce 2004 stala kulturní a technickou památkou ČR.

Berlova vápenka byla postavena roku 1880, v roce 1882 byla pro vápenku zřízena košíková lanová dráha, kterou se vápenec dovážel z Prachovic. V letech 1890 - 1992 kupuje vápenku firma Berl, díky níž dochází k přestavbě stávající vápenky. Berlova vápenka sloužila k výrobě vápna až do roku 1960. Poté začal objekt chátrat. V letech 2009-2010 dochází k postupné rekonstrukci Berlovy vápenky. Od roku 2010 je tato památka zpřístupněna široké veřejnosti.

Dnes zde sídlí Muzeum vápenictví, které je otevřeno od dubna do října.

Návštěvu Berlovy vápenky můžete spojit s výletem ke zřícenině hradu Lichnice.

Fotogalerie - Berlova vápenka

Nejbližší chaty a chalupy pro dovolenou

Mapa turistického cíle a nejbližších chat a chalup v okolí

Berlova vápenka je zařazen do těchto kategorií turistických cílů:

Berlova vápenka je naším tipem na výlet pro tyto oblasti:


Nejbližší chaty a chalupy pro dovolenou

Pěkně zařízená chalupa k pronájmu v oplocené zahradě (zastřešená terasa s posezením, vířivka, gril) v malé obci v blízkosti CHKO Železné hory a s mnoha možnostmi k výletům (přehrada Seč, zámek Žleby).

3 ložnice / max 8 osob
číslo chalupy: 1560

Velmi pěkně zařízená prostorná chalupa k pronájmu s hernou (stolní tenis, stolní fotbal) v oplocené zahradě (zastřešený bazén, hřiště, posezení, ohniště) v malé vesničce jen 4 km od přehrady Seč.

4 ložnice / max 15 osob
číslo chalupy: 1559
V Berlově vápence, která byla v provozu od konce 19. století do roku 1960, se dnes nachází unikátní Muzeum vápenictví. Expozice návštěvníky seznamuje s historií vápenictví v Železných horách. Velmí zajímavě působí vstup do útrob komína vápenky.

Prohlíželo 101 lidí

Velmi pěkná chata k pronájmu v oplocené zahradě (bazén, terasa s posezením, ohniště) v chatové rekreační osadě jen 400 m od vodní nádrže Seč (koupání, rybaření) v malebné krajině CHKO Železné hory.

4 ložnice / max 12 osob
číslo chaty: 1558

Velmi pěkná novostavba chalupy k pronájmu s oplocenou zahradou (terasa, gril) leží na okraji obce v malebné krajině Železných hor jen 4 km od vodní nádrže Seč (koupání, vodní sporty).

4 ložnice / max 12 osob
číslo chalupy: 2341

Nápaditě a kvalitně zařízená chata k pronájmu s wellness (vířivka, infrasauna) a terasou leží ve velké oplocené zahradě (krb, ohniště, bohaté vyžití pro děti) v malé klidné osadě v Železných horách.

2 ložnice / max 9 osob
číslo chaty: 2340

Velmi atraktivní luxusní chalupa k pronájmu se stylovou společenskou místností na velkém neoploceném pozemku (bazén, hřiště, stolní tenis, vyžití pro děti) v těsné blízkosti skanzenu na Veselém kopci.

6 ložnic / max 16 osob
číslo chalupy: 0738

Prohlíželo 97 lidí

Jednoduše zařízená chata na neoploceném pozemku (posezení, ohniště) na pěkném místě zcela na kraji obce s malebným výhledem do krajiny jen 2 km od přírodní rezervace Stvořidla (kaňonu řeky Sázavy).

2 ložnice / max 8 osob
číslo chaty: 1556

Velmi pěkně zařízený 3-pokojový mobilní domek (chatka) k pronájmu na neoploceném pozemku (terasa s posezením, krb) leží na malebném místě s výhledem do krajiny zcela na kraji obce.

2 ložnice / max 4 osoby
číslo chaty: 2027

Akceptované poukázky a asociace