Zobrazit na mapě

Informační centrum elektrárny Dukovany

Turistické zajímavosti

Elektrárna Dukovany je první jadernou elektrárnou v ČR. Leží 30 km jihovýchodně od Třebíče a má instalovaný elektrický výkon 1 760 MW. Historie elektrárny sahá až do počátku 70. let, kdy tehdejší Československo a Sovětský svaz v roce 1970 podepsaly mezivládní dohodu o výstavbě dvou jaderných elektráren s výkony 1760 MW. V prvním případě šlo o elektrárnu v Jaslovských Bohunicích na Slovensku a ve druhém v Dukovanech na jižní Moravě. Výstavba EDU začala v r. 1978; první reaktorový blok byl uveden do provozu v květnu 1985, poslední čtvrtý blok v červenci 1987.

Od roku 1994 má Jaderná elektrárna Dukovany vlastní moderní Informační centrum, v němž srozumitelnou formou přibližuje veřejnosti svůj bezpečný provoz i otázky jaderné energetiky. Zájem veřejnosti o informace dokládá okolo 30 tisíc návštěvníků centra ročně. K těm nejvýznamnějším patřili i bývalí prezidenti Václav Havel a Václav Klaus. Přijíždějí i představitelé energetických společností z celého světa, velký zájem je z řad žáků a studentů.

Centrum návštěvníky prostřednictvím trojrozměrných modelů seznamuje s reaktorem, reaktorovým blokem, ukládáním použitého paliva a s mnoha dalšími informacemi, které souvisejí s jadernou energetikou.

Kromě běžné provozní doby Informačního centra JE Dukovany (pondělí – neděle 9.00 – 16.00 hod.), jsou v nabídce i mimořádné večerní a noční exkurze.

Nejbližší chaty a chalupy pro dovolenou

Mapa turistického cíle a nejbližších chat a chalup v okolí

Informační centrum elektrárny Dukovany je zařazen do těchto kategorií turistických cílů:

Informační centrum elektrárny Dukovany je naším tipem na výlet pro tyto oblasti:


Nejbližší chaty a chalupy pro dovolenou

Pěkná jednoduše zařízená chata na neoploceném pozemku (terasa sposezením, ohniště, vyžití pro děti) na malebném místě zcela na kraji obce jen 5 km od Moravského Krumlova.

3 ložnice / max 6 osob
číslo chaty: 0807

Prohlíželo 120 lidí

Velmi pěkně zařízená chalupa k pronájmu leží na neoploceném pozemku (velká pergola s posezením, gril, ohniště) na malebném místě na polosamotě zcela na okraji obce v atraktivním regionu Znojemska.

3 ložnice / max 10 osob
číslo chalupy: 1954
Elektrárna Dukovany je první jadernou elektrárnou v ČR. Leží se asi 30 km jihovýchodně od Třebíče a má instalovaný elektrický výkon 1 760 MW. Od roku 1994 má Jaderná elektrárna Dukovany vlastní moderní Informační centrum, v němž srozumitelnou formou přibližuje veřejnosti svůj bezpečný provoz i otázky jaderné energetiky.

Hájenka resp. samostatná účelně zařízená podkrovní část hájenky s terasou (posezení) na oploceném pozemku (hřiště, šipky, ohniště) na malebné polosamotě obklopené lesem. Cykloturistika.

2 ložnice / max 10 osob
číslo chalupy: 0902

Prohlíželo 148 lidí

Stylová chalupa se společenskou místností s kulečníkem, s uzavřeným dvorem (stolní tenis, posezení, ohniště) a s oplocenou zahradou (plocha pro míčové hry) k pronájmu v malé obci na Znojemsku.

2 ložnice / max 6 osob
číslo chalupy: 1609

Prohlíželo 96 lidí

Pěkná jednoduše zařízená chata k pronájmu s terasou (pergola s posezením a krbem) leží na tichém místě v malé chatové osadě na břehu rybníka v jižní části Vysočiny jen 14 km od Třebíče (UNESCO).

2 ložnice / max 8 osob
číslo chaty: 2018

Velmi pěkná chata k pronájmu s vinným sklípkem a oplocenou zahrádkou s terasou (posezení, gril) leží na okraji obce v uličce s vinnými sklípky v atraktivním regionu severního Znojemska.

2 ložnice / max 6 osob
číslo chaty: 2003

Pěkně zařízený apartmán (vejmínek chalupy) k pronájmu se samostatnou předzahrádkou a samostatným vchodem leží v obci v atraktivním regionu severního Znojemska. Ideální k cykloturistice.

0 ložnice / max 4 osoby
číslo apartmánu: 2221

Mimořádně atraktivní chalupa s prostornou společenskou místností, sklepní vinárnou a wellness leží v oplocené zahradě (zapuštěný bazén, trampolína, gril, posezení) jen 15 km od Vranovské přehrady.

5 ložnic / max 10 osob
číslo chalupy: 1901

Akceptované poukázky a asociace