Zobrazit na mapě

Zřícenina hradu Lichnice

V CHKO Železné hory nad městem Třemošnice se tyčí zřícenina hradu Lichnice. Hrad nechali postavit ve 2. po. 13 století páni z rodu Ronovců. Původně byl nazývaný Lichtenburk, později v průběhu 16. století byl přejmenován na hrad Lichnice.

Od roku 1350 byl hrad majetkem krále Karla IV., za třicetileté války byl obléhán Švédy, v roce 1649 vydává císař Ferdinand III. nařízení o zbourání hradů. Toto nařízení se dotklo i hradu Lichnice. Postupně tak dochází k úpadku hradu.

Po roce 1989 se zřícenina Lichnice postupně začíná opravovat. V roce 2017 byla v zachovalé části věže zřízena rozhledna Milada.

Hrad Lichnice je veřejnosti přístupný od května do října. Konají se zde různé akce, např. folkové festivaly, rockové festivaly, šermířská utkání atd.

Hrad Lichnice je opředený pověstmi jako např. o pokladě nebo o kruté panně Miladě.

 

Fotogalerie - Zřícenina hradu Lichnice

Nejbližší chaty a chalupy pro dovolenou

Mapa turistického cíle a nejbližších chat a chalup v okolí

Zřícenina hradu Lichnice je zařazen do těchto kategorií turistických cílů:

Zřícenina hradu Lichnice je naším tipem na výlet pro tyto oblasti:


Nejbližší chaty a chalupy pro dovolenou

Pěkně zařízená chalupa k pronájmu v oplocené zahradě (zastřešená terasa s posezením, vířivka, gril) v malé obci v blízkosti CHKO Železné hory a s mnoha možnostmi k výletům (přehrada Seč, zámek Žleby).

3 ložnice / max 8 osob
číslo chalupy: 1560

Velmi pěkně zařízená prostorná chalupa k pronájmu s hernou (stolní tenis, stolní fotbal) v oplocené zahradě (zastřešený bazén, hřiště, posezení, ohniště) v malé vesničce jen 4 km od přehrady Seč.

4 ložnice / max 15 osob
číslo chalupy: 1559
Ke zřícenině hradu Lichnice a ndealeké vyhlídce Dívčí kámen se váže pověst o kruté lichnické hradní panně Miladě. Kdo se chce dozvědět více, lze mu návštěvu hradu Lichnice jen a jen doporučit. Na hradě byla nedávno postavena rozhledna Milada. Kdo na ní vystoupí, naskytne se mu krásný kruhový výhled, kterému dominují hřebeny Železných hor.

Prohlíželo 129 lidí

Velmi pěkná chata k pronájmu v oplocené zahradě (bazén, terasa s posezením, ohniště) v chatové rekreační osadě jen 400 m od vodní nádrže Seč (koupání, rybaření) v malebné krajině CHKO Železné hory.

4 ložnice / max 12 osob
číslo chaty: 1558

Velmi pěkná novostavba chalupy k pronájmu s oplocenou zahradou (terasa, gril) leží na okraji obce v malebné krajině Železných hor jen 4 km od vodní nádrže Seč (koupání, vodní sporty).

4 ložnice / max 12 osob
číslo chalupy: 2341

Nápaditě a kvalitně zařízená chata k pronájmu s wellness (vířivka, infrasauna) a terasou leží ve velké oplocené zahradě (krb, ohniště, bohaté vyžití pro děti) v malé klidné osadě v Železných horách.

2 ložnice / max 9 osob
číslo chaty: 2340

Velmi atraktivní luxusní chalupa k pronájmu se stylovou společenskou místností na velkém neoploceném pozemku (bazén, hřiště, stolní tenis, vyžití pro děti) v těsné blízkosti skanzenu na Veselém kopci.

6 ložnic / max 16 osob
číslo chalupy: 0738

Velmi pěkně zařízený 3-pokojový mobilní domek (chatka) k pronájmu na neoploceném pozemku (terasa s posezením, krb) leží na malebném místě s výhledem do krajiny zcela na kraji obce.

2 ložnice / max 4 osoby
číslo chaty: 2027

Prohlíželo 133 lidí

Jednoduše zařízená chata na neoploceném pozemku (posezení, ohniště) na pěkném místě zcela na kraji obce s malebným výhledem do krajiny jen 2 km od přírodní rezervace Stvořidla (kaňonu řeky Sázavy).

2 ložnice / max 8 osob
číslo chaty: 1556

Akceptované poukázky a asociace