Zobrazit na mapě

Bazilika Nanebevzetí Panny Marie a sv. Mikuláše - Žďár n. Sázavou

Bazilika byla postavena ve 13. století a upravena Janem Blažejem Santini Aichelem na začátku 18. století, je součástí bývalého kláštera. Hlavní loď je druhou nejdelší chrámovou lodí na Moravě po Velehradě.

Bazilika se pyšní jedním z nejcennějších barokních varhanních nástrojů střední Evropy. Varhany jsou nově zrekonstruované a nyní se tu koná jeden varhanní koncert za druhým.

V roce 2009 byl kostel povýšen na baziliku minor papežem Benediktem XVI. Tento čestný titul používá jen 15 významných kostelů v České republice, které jsou pod zvláštní patronací papeže.

Baziliku najdete na druhém nádvoří zámku Žďár nad Sázavou. Otevřeno je po celou dobu prázdnin od pondělí do neděle od 10:00 do 16:00, mimo prázdniny je prohlídka možná při bohoslužbách nebo v rámci zámecké trasy Po Stopách Santiniho.

Fotogalerie - Bazilika Nanebevzetí Panny Marie a sv. Mikuláše - Žďár n. Sázavou

Nejbližší chaty a chalupy pro dovolenou

Mapa turistického cíle a nejbližších chat a chalup v okolí

Bazilika Nanebevzetí Panny Marie a sv. Mikuláše - Žďár n. Sázavou je zařazen do těchto kategorií turistických cílů:

Bazilika Nanebevzetí Panny Marie a sv. Mikuláše - Žďár n. Sázavou je naším tipem na výlet pro tyto oblasti:


Nejbližší chaty a chalupy pro dovolenou

Prohlíželo 160 lidí

Útulně a pěkně zařízená chata v samostatné zahradě (pergola, posezení, ohniště) v chatové osadě nedaleko lesa jen 800 m od rekreačního rybníka Velké Dářko. Ideální k cykloturistice.

3 ložnice / max 6 osob
číslo chaty: 1270

Prohlíželo 95 lidí

Zděná velmi pěkně zařízená chata v oplocené zahradě (posezení, ohniště) v chatové osadě nedaleko lesa jen 700 m od rekreačního rybníku Velké Dářko (koupání, vodní sporty). Turistika.

2 ložnice / max 6 osob
číslo chaty: 1269
Bazilika Nanebevzetí Panny Marie a sv. Mikuláše je součástí cisterciáckého kláštera Studnice Blahoslavené Panny Marie ve Žďáře nad Sázavou. Původně se jednalo o gotickou stavbu z 13. století, která byla v 18. století přestavěna do barokní podoby samotným J. B. Santinim.

Jednoduše zařízená chata na neoploceném pozemku (posezení, ohniště) na kraji chatové osady u lesa na atraktivním místě nedaleko rekreačních rybníků Medlov a Sykovec ve Žďárských vrších.

3 ložnice / max 7 osob
číslo chaty: 1106

Velmi pěkně zařízená chalupa k pronájmu v částečně oplocené zahradě (altán s posezením, ohniště) se nachází v malé osadě nedaleko lesa v malebné krajině CHKO Žďárské vrchy.

4 ložnice / max 8 osob
číslo chalupy: 1557

Velmi pěkně zařízená prostorná chalupa se stolním tenisem a oplocenou zahrádkou (posezení, krb, pískoviště) v tiché obci v krásné krajině centrální části Žďárských vrchů. Turistika.

3 ložnice / max 12 osob
číslo chalupy: 1107

Účelně zařízený bezbariérový apartmán s možností využít gril a společenskou místnost (bar, výčep, kulečník) k pronájmu v tiché obci v krajině centrální části Žďárských vrchů jen 5 km od Devíti skal.

0 ložnice / max 8 osob
číslo apartmánu: 2253

Prohlíželo 127 lidí

Mimořádně atraktivní stylová chalupa s terasou a infrasaunou ve velké zahradě (bazén, stolní tenis, hřiště, dětský koutek) na kraji obce s překrásným výhledem k lesu jen 2,5 km od Devíti skal.

4 ložnice / max 12 osob
číslo chalupy: 1368

Velmi pěkně zařízený 3-pokojový mobilní domek (chatka) k pronájmu na neoploceném pozemku (terasa s posezením, krb) leží na malebném místě s výhledem do krajiny zcela na kraji obce.

2 ložnice / max 4 osoby
číslo chaty: 2027

Akceptované poukázky a asociace