Zobrazit na mapě

Zámek Lysice

Národní kulturní památká státní zámek Lysice se nachází v severní části blanenského okresu v městečku uprostřed lesů.

Předchůdcem zámku bývala renesanční vodní tvrz, která byla v 30. letech 18. stol. přestavěna rodem Serényjů na barokní zámek. Dnešní podobu komorního rodinného sídla získal zámek přestavbou předzámčí a adaptací interiérů posledními šlechtickými majiteli, jimiž byla od počátku 19. století moravská hraběcí rodina Dubských z Třebomyslic. Interiér navozuje atmosféru šlechtického obydlí minulého století a nabízí k prohlídce mimo jiné sbírku českého skla a soubory orientálních uměleckých předmětů. Zámecká zbrojnice obsahuje zbraně evropského původu od gotiky po 1. světovou válku a také ucelenou kolekci zbraní japonských. Za zmínku stojí také historické knihovny, z nichž jedna je věnována známé rakouské spisovatelce Marii Ebner von Eschenbach, rozené hraběnce Dubské. V zámku je též k vidění unikátní soubor ručně malovaných střeleckých terčů z 1. poloviny 19. století. Od června do září je také možno navštívit ojedinělou zámeckou zahradu s promenádní kolonádou a dále pak interiér zahradního kasína. Součástí prohlídky zahrady je také návštěva oranžérie a zámeckého zahradnictví z 2. poloviny 19.století. 

Foto: Zámek Lysice - archiv Národního památkového ústavu

Fotogalerie - Zámek Lysice

Nejbližší chaty a chalupy pro dovolenou

Mapa turistického cíle a nejbližších chat a chalup v okolí

Zámek Lysice je zařazen do těchto kategorií turistických cílů:

Zámek Lysice je naším tipem na výlet pro tyto oblasti:


Nejbližší chaty a chalupy pro dovolenou

Útulná malá chata k pronájmu leží v oplocené zahradě (bazén, pergola, gril) na kraji malé obce v blízkosti CHKO Moravský Kras (propast Macocha, Punkevní jeskyně) jen 8 km od Blanska.

1 ložnice / max 4 osoby
číslo chaty: 2202

Moderní kvalitně zařízený rekreační dům k pronájmu se zahradou (zapuštěný bazén, posezení, gril, ohniště) je umístěn v malé obci v atraktivní lokalitě nad přehradou Letovice (koupání a rybaření).

5 ložnic / max 9 osob
číslo chalupy: 2328
Zámek Lysice se nachází v severní části blanenského okresu a přestože je turisty poněkud opomíjený, patří mezi architektonické skvosty. Předchůdcem zámku bývala renesanční vodní tvrz, která byla v 30. letech 18. stol. přestavěna rodem Serényjů na barokní zámek. Dnešní podobu komorního rodinného sídla dala zámku rodina Dubských z Třebomyslic. Zámek nabízí řadu unikátních sbírek a krásnou zámeckou zahradu.

Prohlíželo 149 lidí

Stylově zařízená chalupa se zcela uzavřeným dvorem (bazén, posezení, gril) v obci v malebné krajině Moravského krasu 6 km od Sloupsko-šošůvské jeskyně a 8 km od Boskovic (zámek, hrad).

1 ložnice / max 6 osob
číslo chalupy: 0835

Prohlíželo 205 lidí

Pěkná jednoduše zařízená chata k pronájmu leží v částečně oplocené zahradě (terasa, gril) v malebném lesnatém prostředí chatové osady v blízkosti rybníka (rybaření) jen 6 km od propasti Macocha.

0 ložnice / max 4 osoby
číslo chaty: 2101

Prohlíželo 110 lidí

Pěkná jednoduše zařízená chata v částečně oplocené zahradě (bazén, posezení, gril) v lesnatém prostředí chatové osady v blízkosti rybníka (přírodní koupání, rybaření) jen 6 km od propasti Macocha.

1 ložnice / max 5 osob
číslo chaty: 1514

Pěkná účelně zrekonstruovaná chata k pronájmu v tichém prostředí malé chatové osady nedaleko lesa na úpatí Drahanské vrchoviny jen 200 m od místního koupaliště a jen 10 km od Boskovic.

1 ložnice / max 6 osob
číslo chaty: 1458

Stylově zrekonstruovaná chalupa k pronájmu s obytnou světnicí (kachlová kamna) leží na oploceném dvorku (vířivý sud, trampolína, posezení, gril) na návsi městyse pod hradem Svojanov.

1 ložnice / max 6 osob
číslo chalupy: 2210

Kvalitně zařízená atraktivní chalupa s terasou a relaxační místností (vířivka, šipky) v oplocené zahradě (posezení, krb) v tiché ulici v obci 2,5 km od rybníka Olšovec a 7 km od propasti Macocha.

4 ložnice / max 8 osob
číslo chalupy: 1209

Akceptované poukázky a asociace