Zobrazit na mapě

Vodní nádrž Dalešice s vyhlídkovou terasou

Vodní nádrže

Dalešická elektrárna je se svými 104 m nejvyšší přehradou u nás a patří mezi nejvyšší i v Evropě (vyšší najdete jen v Alpách a na Urale). Vodní dílo Dalešice na středním toku řeky Jihlavy zahrnuje dvě nádrže - hlavní nádrž u Kramolína a vyrovnávací nádrž u Mohelna.

Přehrada byla postavena v 70. letech minulého století v souvislosti s výstavbou jaderné elektrárny Dukovany. Významná je zde turistika a rekreace při zachování nezastavěné přírody na velké části břehů. Hráz dalešické elektrárny je dlouhá 350 m a má vyhlídkovou terasu nabízející krásný výhled. Pohledy na hladinu přehrady a na druhé straně do hlubokého svahu pod hrází nabízí i procházka po hrázi.

Za pozornost stojí obloukový půdorys budovy strojovny, která měla přiléhat k plánované betonové hrázi. Při stavbě se z důvodu menší pevnosti geologického podloží přistoupilo ke stavbě současné sypané hráze těsněnou jílem.

Strojovnu přehrady lze navštívit pouze při předem objednané exkurzi, vlastní vodní plochu lze prohlédnout prostřednictvím lodní dopravy.

Nedaleko hráze za obcí Kramolín se nachází rozhledna Babylon, která je nejstarší zděnou rozhlednou u nás (r. 1831). V interiéru rozhledny jsou fresky, které ztvárňují jednotlivá znamení zvěrokruhu. Rozhledna bývá přístupná o víkendech a svátcích od 13 do 17 hodin. Zajímavostí je i blízká národní přírodní rezervace Mohelenská hadcová step, chránící unikátní území nad levým břehem řeky Jihlavy.

Nejbližší chaty a chalupy pro dovolenou

Mapa turistického cíle a nejbližších chat a chalup v okolí

Vodní nádrž Dalešice s vyhlídkovou terasou je zařazen do těchto kategorií turistických cílů:

Vodní nádrž Dalešice s vyhlídkovou terasou je naším tipem na výlet pro tyto oblasti:


Nejbližší chaty a chalupy pro dovolenou

Pěkná jednoduše zařízená chata k pronájmu s terasou (pergola s posezením a krbem) leží na tichém místě v malé chatové osadě na břehu rybníka v jižní části Vysočiny jen 14 km od Třebíče (UNESCO).

2 ložnice / max 8 osob
číslo chaty: 2018

Hájenka resp. samostatná účelně zařízená podkrovní část hájenky s terasou (posezení) na oploceném pozemku (hřiště, šipky, ohniště) na malebné polosamotě obklopené lesem. Cykloturistika.

2 ložnice / max 10 osob
číslo chalupy: 0902
Dalešická elektrárna je se svými 104 m nejvyšší přehradou u nás a patří mezi nejvyšší i v Evropě. Hráz elektrárny je dlouhá 350 m a má vyhlídkovou terasu nabízející zajímavý výhled. Pohled na hladinu přehrady a na druhé straně do hlubokého svahu pod hrází nabízí i procházka po hrázi. Zajímavostí v okolí je starobylá rozhledná Babylon a Mohlelská hadcová step.

Pěkná jednoduše zařízená chata na neoploceném pozemku (terasa sposezením, ohniště, vyžití pro děti) na malebném místě zcela na kraji obce jen 5 km od Moravského Krumlova.

3 ložnice / max 6 osob
číslo chaty: 0807

Prohlíželo 112 lidí

Velmi pěkně zařízená chalupa k pronájmu leží na neoploceném pozemku (velká pergola s posezením, gril, ohniště) na malebném místě na polosamotě zcela na okraji obce v atraktivním regionu Znojemska.

3 ložnice / max 10 osob
číslo chalupy: 1954

Prohlíželo 99 lidí

Stylová chalupa se společenskou místností s kulečníkem, s uzavřeným dvorem (stolní tenis, posezení, ohniště) a s oplocenou zahradou (plocha pro míčové hry) k pronájmu v malé obci na Znojemsku.

2 ložnice / max 6 osob
číslo chalupy: 1609

Pěkně zařízená chalupa k pronájmu s oplocenou zahrádkou (zahradní nábytek, gril) leží v obci v malebném regionu jihovýchodní části Vysočiny jen 10 km od Třebíče (památky UNESCO).

1 ložnice / max 4 osoby
číslo chalupy: 2058

Mimořádně atraktivní chalupa s prostornou společenskou místností, sklepní vinárnou a wellness leží v oplocené zahradě (zapuštěný bazén, trampolína, gril, posezení) jen 15 km od Vranovské přehrady.

5 ložnic / max 10 osob
číslo chalupy: 1901

Jednoduše zařízený rekreační areál k pronájmu s hernou (stolní tenis, kulečník) a oploceným pozemkem (hřiště, posezení, gril, ohniště) leží na malebném místě u lesa v blízkosti Níhovského rybníka.

11 ložnic / max 38 osob
číslo chaty: 2329

Akceptované poukázky a asociace