Zobrazit na mapě

Vila Tugendhat

Dům číslo popisné 45 v ulici Černopolní neboli Vila Tugendhat je unikátním funkcionalistickým dílem. V roce 2001 byl tento architektonický skvost zapsán do seznamu světového kulturního dědictví UNESCO. Autor projektu, německý architekt Ludwig Mies van der Rohe, patří k nejvýznamnějším představitelům funkcionalismu. Vilu navrhl pro manžele Gretu a Fritze Tuganthatových. Stavbu finacoval Grétin otec - textilní průmyslník Alfred Löw-Beer.

Vila Tugendhat určila ve své době nová měřítka moderního bydlení. Pyšní se několika unikátními prvky. Obytný prostor není přerušován zdmi a vytváří jednu velkou plochu. Okna v obytné části se dají spustit pod zem a interiér domu se tím propojí s prostředím v zahradě. Vila má ocelovou kostru a nejsou zde nosné zdi. Při prohlídce Vily Tugendhat mohou návštěvníci obdivovat původní velmi elegantní zařízení, které rovněž navrhl autor projektu vily Ludwig Mies van der Rohe.

Stavba vily Tugenthat trvala dva roky (1929 - 1930). Rodina Tugenthatových vilu obývala ale jen krátce a to do roku 1938. Majitelé vily byli židovského původu a tak museli před německou expanzí emigrovat do zahraničí. Za 2. světové války zabralo vilu Tugendhat Gestapo. V roce 1945 ji zabrala Rudá armáda. Vila v té době sloužila jako ubytovna vojáků. Po osvobození fungovala ve vile soukromá škola rytmiky a později vila náležela Státnímu ústavu léčebného tělocviku. V roce 1969 se vila dostala na státní seznam kulturních památek. V 80. letech byla vila v rekonstrukci a od roku 1994 pak patří pod Muzeum města Brna. V roce 1992 zde byla podepsána dohoda o rozdělení Československa.

Tento památník moderní architektury je návštěvníkům otevřen celoročně. Prohlídku je lépe pro velký zájem objednat dopředu.

 

Fotogalerie - Vila Tugendhat

Nejbližší chaty a chalupy pro dovolenou

Mapa turistického cíle a nejbližších chat a chalup v okolí

Vila Tugendhat je zařazen do těchto kategorií turistických cílů:

Vila Tugendhat je naším tipem na výlet pro tyto oblasti:


Nejbližší chaty a chalupy pro dovolenou

Pěkná jednoduše zařízená chata k pronájmu leží v částečně oplocené zahradě (terasa, gril) v malebném lesnatém prostředí chatové osady v blízkosti rybníka (rybaření) jen 6 km od propasti Macocha.

0 ložnice / max 4 osoby
číslo chaty: 2101

Prohlíželo 105 lidí

Pěkná jednoduše zařízená chata v částečně oplocené zahradě (bazén, posezení, gril) v lesnatém prostředí chatové osady v blízkosti rybníka (přírodní koupání, rybaření) jen 6 km od propasti Macocha.

1 ložnice / max 5 osob
číslo chaty: 1514
Architektonický skvost Vila Tugendhat leží v městské části Brno sever v katastru Černá Pole. Tento dům byl postaven v letech 1929 – 1930 podle projektu světoznámého architekta Ludwiga Miese van der Roheho v tenkrát oblíbeném a moderním funkcionalistickém stylu.

Kvalitně zařízená atraktivní chalupa s terasou a relaxační místností (vířivka, šipky) v oplocené zahradě (posezení, krb) v tiché ulici v obci 2,5 km od rybníka Olšovec a 7 km od propasti Macocha.

4 ložnice / max 8 osob
číslo chalupy: 1209

Chalupa resp. zcela samostatná stylově zrekonstruovaná část chalupy (vejmínek) v centru obce Luleč na úpatí Drahanské vrchoviny s možností krásných výletů v okolí Vyškovska a Moravského krasu.

1 ložnice / max 3 osoby
číslo chalupy: 1608

Prohlíželo 99 lidí

Útulná malá chata k pronájmu leží v oplocené zahradě (bazén, pergola, gril) na kraji malé obce v blízkosti CHKO Moravský Kras (propast Macocha, Punkevní jeskyně) jen 8 km od Blanska.

1 ložnice / max 4 osoby
číslo chaty: 2202

Mimořádně atraktivní stylová chalupa s obytným větrným mlýnem, hernou (biliárd, stolní fotbal), vinným sklípkem a uzavřeným dvorkem ve velké oplocené zahradě (bazén, stolní tenis, …).

3 ložnice / max 8 osob
číslo chalupy: 1414

Prohlíželo 136 lidí

Stylově zařízená chalupa se zcela uzavřeným dvorem (bazén, posezení, gril) v obci v malebné krajině Moravského krasu 6 km od Sloupsko-šošůvské jeskyně a 8 km od Boskovic (zámek, hrad).

1 ložnice / max 6 osob
číslo chalupy: 0835

Velmi pěkná chata k pronájmu s vinným sklípkem a oplocenou zahrádkou s terasou (posezení, gril) leží na okraji obce v uličce s vinnými sklípky v atraktivním regionu severního Znojemska.

2 ložnice / max 6 osob
číslo chaty: 2003

Akceptované poukázky a asociace