Přírodní zajímavosti

Přírodní rezervace Stvořidla se nacházejí na okraji Českomoravské vrchoviny mezi městy Světlá nad Sázavou a Ledeč nad Sázavou. Řeka Sázava zde tvoří nádherné údolí, které pod vrchem Melechovem nabývá velmi divokého rázu. Voda si přes žulový masív proráží cestu, a díky značnému spádu vytváří v téměř pětikilometrovém řečišti plném balvanů mohutné peřeje. 

Stvořidla jsou nejstarší rezervací na Havlíčkobrodsku; byla vyhlášena už v roce 1948. Koryto Sázavy je zde hluboce zařezané a má tvar písmena „V“, s četnými skalnatými prahy a balvany. Stvořidla jsou zajímavá i z hlediska fauny a flóry. Roste zde řada vzácných rostlin a žije zde vydra říční, ledňáček říční, různé druhy sovy.

Stvořidla jsou hodně navštěvovány vodáky, neboť patří mezi nejoblíbenější úseky českých řek. Zde na divokém i romantickém úseku Sázavy skládají vodáci svou maturitu. Obtížnost řeky se zde pohybuje v závislosti na průtoku mezi WW II a WW IV.

Stvořidla lákají i pěší turisty, neboť je kolem řeky krásná procházka po červené turistické značky. Další hezká asi tříkilometrová procházka ze Svořidel je po žluté na vrch Melechov (707 m). Čeká tam na vás rozhledna a zřícenina tvrze z 15.stol., která chránila poutníky na zemské obchodní cestě z Rakous do Kutné Hory.

Nejbližší chaty a chalupy pro dovolenou

Mapa turistického cíle a nejbližších chat a chalup v okolí

Stvořidla je zařazen do těchto kategorií turistických cílů:

Stvořidla je naším tipem na výlet pro tyto oblasti:


Nejbližší chaty a chalupy pro dovolenou

Prohlíželo 140 lidí

Jednoduše zařízená chata na neoploceném pozemku (posezení, ohniště) na pěkném místě zcela na kraji obce s malebným výhledem do krajiny jen 2 km od přírodní rezervace Stvořidla (kaňonu řeky Sázavy).

2 ložnice / max 8 osob
číslo chaty: 1556

Prostorný kvalitně zařízený rekreační dům (chalupa) leží ve velké oplocené zahradě (bazén, pergola s posezením a krbem, gril) na okraji malé obce asi 13 km od Ledče nad Sázavou (hrad, Posázaví).

4 ložnice / max 8 osob
číslo chalupy: 1759
Přírodní rezervace Stvořidla se nacházejí na okraji Českomoravské vrchoviny mezi městy Světlá nad Sázavou a Ledeč nad Sázavou. Řeka Sázava zde tvoří nádherné údolí, které pod vrchem Melechovem nabývá velmi divokého rázu. Stvořidla lákají vodáky i pěší turisty.

Dnes zobrazeno 9x

V loveckém stylu zařízená chata ve velké zahradě (bazén, plocha pro míčové hry, posezení, ohniště) na krásné samotě jen 8 km od přehrady Želivka a kláštera Želiv a 12 km od Humpolce.

1 ložnice / max 6 osob
číslo chaty: 0808

Novostavba chaty k pronájmu se saunou a bohatým vyžitím pro celou rodinu leží na oploceném pozemku v těsné blízkosti rybníku Kachlička (50 m) (přírodní koupání) jen 7 km od Humpolce.

4 ložnice / max 8 osob
číslo chaty: 2110

Dnes zobrazeno 9x

Útulně a pěkně zařízená chata v částečně oplocené zahradě (posezení, gril, ohniště) zcela na kraji obce jen 500 m od rekreačního rybníka a jen 3 km od Humpolce (zřícenina hradu Orlík).

2 ložnice / max 5 osob
číslo chaty: 0718

Pěkně zařízená chalupa k pronájmu leží v oplocené zahradě (posezení, gril) v tiché části obce jen 500 m od místního kláštera v malebné krajině jihozápadní Vysočiny 1 km od přehrady Trnávka.

2 ložnice / max 4 osoby
číslo chalupy: 1729

Prostorná jednoduše zařízená chalupa s hernou (stolní tenis) v částečně oplocené zahradě (plocha pro míčové hry, posezení, ohniště) leží na malebné samotě u lesa jen 6 km od Humpolce (koupaliště).

6 ložnic / max 20 osob
číslo chalupy: 1859

Dnes zobrazeno 19x

Rezervováno 23. 4.

Zcela samostatná pěkně zařízená část dvojdomku (chalupy) s vlastním vchodem v neoplocené zahradě (posezení, ohniště) na klidném místě na kraji obce jen 0,9 km od přehrady Trnávka (koupání, rybaření).

2 ložnice / max 8 osob
číslo chalupy: 1512

Akceptované poukázky a asociace