Karlštejn je bezesporu jedním z našich nejvýznamnějších a nejnavštěvovanějších hradů. Monumentální hrad byl postaven za vlády Karla IV. nad údolím řeky Berounky jako klenotnice. Byly zde uloženy korunovační klenoty Svaté říše římské a Svatováclavská koruna. 

Nejkrásnější částí hradu Karlštejn je Velká kaple svatého Kříže se stěnami vykládanými polodrahokamy. Zde se nachází úžasný soubor 127 deskových obrazů od mistra Theodorika, který nemá v Evropě obdobu. V kapli Panny Marie jsou cenné fresky, na kterých je vyobrazen Karel IV. a císařovny. Za zmínku stojí i osmdesát čtyři metrů hluboká studna, nacházející se v části hradu zvané purkrabství.

Hrad proslavila i hra Jaroslava Vrchlického Noc na Karlštejně, podle níž se zde natáčel i film. Tento turisticky oblíbený hrad je pro veřejnost otevřen celoročně kromě pondělí. 

Foto: Hrad Karlštejn - archiv Národního památkového úřadu

Fotogalerie - Karlštejn

Nejbližší chaty a chalupy pro dovolenou

Mapa turistického cíle a nejbližších chat a chalup v okolí

Karlštejn je zařazen do těchto kategorií turistických cílů:

Karlštejn je naším tipem na výlet pro tyto oblasti:


Nejbližší chaty a chalupy pro dovolenou

Účelně zařízený rekreační dům (chalupa) k pronájmu s oploceným dvorem (houpačka, posezení s grilem) a výhledem na královský hrad Karlštejn. Ideální k poznávání krás CHKO Český kras a okolí Prahy.

1 ložnice / max 5 osob
číslo chalupy: 2158

Prohlíželo 270 lidí

Jednoduše a skromně zařízená chata k pronájmu v duchu retro s velkým oploceným pozemkem (posezení, gril) leží na okraji obce jen 200 m od řeky Berounky a cca. 20 km od centra Prahy.

1 ložnice / max 2 osoby
číslo chaty: 2173
Karlštejn je bezesporu jedním z našich nejvýznamnějších a nejnavštěvovanějších hradů. Monumentální hrad byl postaven za vlády Karla IV. nad údolím řeky Berounky jako klenotnice. Byly zde uloženy korunovační klenoty Svaté říše římské a Svatováclavská koruna.  

Prohlíželo 147 lidí

Pěkná jednoduše zařízená chaloupka k pronájmu v oplocené zahradě (nafukovací vířivka, posezení, ohniště) na kraji obce v malebné krajině CHKO Křivoklátsko jen 800 od řeky Berounky.

1 ložnice / max 3 osoby
číslo chalupy: 1660

Jednoduše zařízená chata leží v oplocené zahradě (bazén, stolní tenis, trampolína) v chatové oblasti na okraji Prahy s dobrou dostupností do centra (spojení MHD). Aquapark Aquapalace 16 km.

2 ložnice / max 4 osoby
číslo chaty: 0549

Pěkná stylově zrekonstruovaná prostorná chalupa s velkou zahradou (posezení, gril) na kraji malé obce v atraktivním regionu na severním úpatí vrchoviny Brdy pod vrchem Plešivec.

5 ložnic / max 9 osob
číslo chalupy: 1423

Prohlíželo 124 lidí

Kvalitně zařízená moderní chalupa k pronájmu v oplocené zahradě (terasa s posezením a krbem) leží v atraktivní chatové rekreační oblasti u přehrady Slapy (koupání, rybaření, plavba parníkem, …).

3 ložnice / max 6 osob
číslo chalupy: 1922

Velmi pěkně zařízená chalupa k pronájmu v oplocené zahradě (posezení, gril) se stylovou obytnou místností (krbová kamna) na kraji malé obce v malebné krajině nedaleko CHKO Brdy jen 10 km od Příbrami.

2 ložnice / max 5 osob
číslo chalupy: 1613

Velmi pěkná chata k pronájmu leží na kraji obce v klidné lokalitě u lesa v oploceném areálu (bazén, terasa s posezením, krb) v malebném regionu středních Čech při vstupu do CHKO Brdy (cykloturistika).

3 ložnice / max 6 osob
číslo chaty: 2008

Akceptované poukázky a asociace