Zobrazit na mapě

Rozhledna Slovanka

Rozhledna Slovanka je nejstarší železnou rozhlednou v České republice a nachází se na stejnojmenném vrchu Slovanka v Jizerských horách. Stavba byla dokončena v roce 1887 pomocí společného úsilí třech sekcí Německého horského spolku. Jedenáctimetrová litinová konstrukce rozhledny byla dovezena až z Vídně.

Když byla stavba slavnostně otevřena dne 14. srpna 1887, na dobrovolném vstupném se vybrala částka vyšší, než stála samotná rozhledna. Díky tomu šla většina získaných peněz na fond sloužící k budoucí údržbě věže.

Po letech se však začala pravidelná údržba této rozhledny zanedbávat. Koncem 80. let byl na rozhlednu povolen vstup pouze na vlastní nebezpečí a později se stala zcela nepřístupnou. Obrat nastal v roce 1999, kdy byla rozhledna Slovanka zařazena do seznamu kulturních památek vedeným Národním památkovým úřadem. Díky peněžní sbírce na opravu rozhledny mohla Slovanka projít kompletní rekonstrukcí a v roce 2000 byla znovu slavnostně otevřena.

Fotogalerie - Rozhledna Slovanka

Nejbližší chaty a chalupy pro dovolenou

Mapa turistického cíle a nejbližších chat a chalup v okolí

Rozhledna Slovanka je zařazen do těchto kategorií turistických cílů:

Rozhledna Slovanka je naším tipem na výlet pro tyto oblasti:


Nejbližší chaty a chalupy pro dovolenou

Velmi pěkně zrekonstruovaná chata na neoploceném pozemku (bazén, posezení, gril) v romantickém lesnatém prostředí Jizerských hor jen 600 m od rozhledny Slovanka a jen 400 m od ski areálu Severák.

4 ložnice / max 8 osob
číslo chaty: 1447

Prohlíželo 115 lidí

Pěkně zařízená chalupa k pronájmu leží na neoploceném pozemku (posezení, ohniště) v malebném prostředí na polosamotě nedaleko lesa přímo na turistické stezce mezi rozhlednami Bramberk a Slovanka.

3 ložnice / max 8 osob
číslo chalupy: 1551
Rozhledna Slovanka stojící od roku 1887 na stejnojmenném vrchu je nejstarší železnou rozhlednou v Čechách. O stavbu se zasloužily tři sekce Německého horského spolku, které rozhlednu zakoupily jako exponát rakouských železáren. Od roku 1999 je Slovanka chráněnou technickou památkou.

Prostorný zrekonstruovaný rekreační horský dům k pronájmu se společenskou místností a saunou leží na neoploceném pozemku (hřiště, posezení, ohniště, vyžití pro děti) na krásném místě u lesa a potoka.

9 ložnic / max 43 osob
číslo chalupy: 2337

Prohlíželo 173 lidí

Rezervováno včera

Kvalitně zařízená chalupa se saunou a zahradou (bazén, posezení, ohniště) na kraji horské rekreační osady u lesa v samém srdci Jizerských hor jen 1,5 km od lyžařského střediska Severák.

5 ložnic / max 12 osob
číslo chalupy: 1033

Velmi pěkná chalupa k pronájmu leží na neoploceném pozemku (stolní tenis, posezení, ohniště) pod lesem na okraji obce s možností využití víceúčelového hřiště v kouzelném prostředí Jizerských hor.

4 ložnice / max 11 osob
číslo chalupy: 2336

Nově zrekonstruovaná chalupa k pronájmu na přírodním pozemku (terasa, posezení, ohniště) v okrajové části obce u lesa s nádherným výhledem do okolí v oblasti ideální k turistice a zimním sportům.

4 ložnice / max 20 osob
číslo chalupy: 1581

Zrekonstruovaná pěkně zařízená chata s terasou a zapuštěným bazénem na kraji horské obce u lesa v létě s ideálními podmínkami k turistice a v zimě s dvěmi lyžařskými areály vzdálenými do 1,5 km.

4 ložnice / max 16 osob
číslo chaty: 1259

Prohlíželo 191 lidí

Zrekonstruovaná chalupa k pronájmu leží na neoploceném pozemku (zahradní altán, ohniště) v sousedství rozhledny Nisanky na samotě u lesa a je ideální základnou pro výlety do Jizerských hor.

6 ložnic / max 12 osob
číslo chalupy: 2077

Akceptované poukázky a asociace