Zobrazit na mapě

Paulánský klášter ve Vranově

Na bývalém poutním místě ve Vranově u Brna nechal v letech 1617 až 1633 kníže Maxmilián z Lichtensteina postavit barokní poutní kostel Narození Panny Marie s rodovou hrobkou. Díky velkému množství poutníků byl u kostela založen také konvent paulánů, kteří si vedle kostela postavili čtyřkřídlou klášterní budovu.

Rodinná hrobka Lichtenštejnů je unikátní, poněvadž je jediným evropským pohřebištěm panovníků jednoho státu, které se nachází na území cizího státu. Je zde pohřbeno 14 lichtenstejnských vládnoucích knížat a dalších 48 členů jejich rodiny. Poslední pohřeb se zde konal v roce 1992.

Rok 1992 je také rokem návratu paulánů do Vranova u Brna. Ti byli totiž dle dekretu Josefa II. z roku 1784 vyhnáni a klášter byl zrušen.

Návštěvu kláštera lze doporučit všem, kteří tráví dovolenou v Moravském krasu nebo v okolí Brna. Vranov u Brna se nachází v lesích jižní části Drahanské vrhoviny asi 15 km severně od Brna.

Fotogalerie - Paulánský klášter ve Vranově

Nejbližší chaty a chalupy pro dovolenou

Mapa turistického cíle a nejbližších chat a chalup v okolí

Paulánský klášter ve Vranově je zařazen do těchto kategorií turistických cílů:

Paulánský klášter ve Vranově je naším tipem na výlet pro tyto oblasti:


Nejbližší chaty a chalupy pro dovolenou

Dnes zobrazeno 32x

Pěkná jednoduše zařízená chata k pronájmu leží v částečně oplocené zahradě (terasa, gril) v malebném lesnatém prostředí chatové osady v blízkosti rybníka (rybaření) jen 6 km od propasti Macocha.

0 ložnice / max 4 osoby
číslo chaty: 2101

Dnes zobrazeno 14x

Pěkná jednoduše zařízená chata v částečně oplocené zahradě (bazén, posezení, gril) v lesnatém prostředí chatové osady v blízkosti rybníka (přírodní koupání, rybaření) jen 6 km od propasti Macocha.

1 ložnice / max 5 osob
číslo chaty: 1514
Klášter paulánů ve Vranově u Brna byl dle dekretu Josefa II. zrušen roku 1784. V roce 1992 se však pauláni vrátili a začali klášter, který je kulturní památkou, postupně rekonstruovat.

Dnes zobrazeno 10x

Útulná malá chata k pronájmu leží v oplocené zahradě (bazén, pergola, gril) na kraji malé obce v blízkosti CHKO Moravský Kras (propast Macocha, Punkevní jeskyně) jen 8 km od Blanska.

1 ložnice / max 4 osoby
číslo chaty: 2202

Kvalitně zařízená atraktivní chalupa s terasou a relaxační místností (vířivka, šipky) v oplocené zahradě (posezení, krb) v tiché ulici v obci 2,5 km od rybníka Olšovec a 7 km od propasti Macocha.

4 ložnice / max 8 osob
číslo chalupy: 1209

Dnes zobrazeno 19x

Stylově zařízená chalupa se zcela uzavřeným dvorem (bazén, posezení, gril) v obci v malebné krajině Moravského krasu 6 km od Sloupsko-šošůvské jeskyně a 8 km od Boskovic (zámek, hrad).

1 ložnice / max 6 osob
číslo chalupy: 0835

Dnes zobrazeno 9x

Mimořádně atraktivní stylová chalupa s obytným větrným mlýnem, hernou (biliárd, stolní fotbal), vinným sklípkem a uzavřeným dvorkem ve velké oplocené zahradě (bazén, stolní tenis, …).

3 ložnice / max 8 osob
číslo chalupy: 1414

Chalupa resp. zcela samostatná stylově zrekonstruovaná část chalupy (vejmínek) v centru obce Luleč na úpatí Drahanské vrchoviny s možností krásných výletů v okolí Vyškovska a Moravského krasu.

1 ložnice / max 3 osoby
číslo chalupy: 1608

Dnes zobrazeno 15x

Pěkná jednoduše zařízená chata v neoplocené zahradě (zapuštěný bazén, pergola, posezení, krb) v chatové osadě s výhledem na místní lesy asi 13 km od Tišnova (koupaliště) a 16 km od hradu Pernštejn.

2 ložnice / max 4 osoby
číslo chaty: 0209

Akceptované poukázky a asociace