Zobrazit na mapě

Památník Bible Kralické a bratrské tiskárny

Muzea

Památník Bible kralické se nachází v obci Kralice nad Oslavou, která leží 4 km východně od Náměště nad Oslavou. V obci stála již od začátku 14. století tvrz obklopená příkopem a valem. Kraličtí vladykové se vždy hlásili ke kalichu, proto museli svůj majetek často bránit se zbraní v ruce.

V polovině 16. stol. byla tvrz propůjčena Jednotě bratrské, která sem tajně přestěhovala svoji tiskárnu a v letech 1579-94 zde pod vedením I. Cibulky vydala Bibli českou, nazývanou též Bible kralická. V r. 1620 byla tvrz zničena císařskou armádou. Zbytek tiskárny byl ukryt v Náměšti a později se dostal do Lešna, kde ji používal J. A. Komenský až do ničivého požáru r. 1656.

V r. 1956 začal archeologický průzkum, který odhalil základy a zbytky zdiva a arkád, stříbrné tolary a hlavně obrovské množství původních tiskařských typů písmen, které jsou zřejmě nejstarší dochované tiskařské literky na světě. V roce 1969 byl otevřen Památník Bidle kralické, kde je uchováno přes čtyři tisíce původních tiskařských typů, kovových literek, mezernic, ozdůbek a tiskařského nářadí. V expozici je i funkční tiskařský lis. V památníku uvidítě zmíněných 35 kusů stříbrných tolarů z let 1534 – 1595, gotické kachle s motivy zmrtvýchvstání a fragment s podobiznou paní Judity - první choti rytíře Jindřicha Kralického.

Od září 2009 v je v Památníku Bible kralické otevřena nová expozice Labyrint života Jana Amose Komenského. Další stálou expozicí je výstava Dílo tiskařů jednoty bratrské. Památník je otevřen celoročně.

Nejbližší chaty a chalupy pro dovolenou

Mapa turistického cíle a nejbližších chat a chalup v okolí

Památník Bible Kralické a bratrské tiskárny je zařazen do těchto kategorií turistických cílů:

Památník Bible Kralické a bratrské tiskárny je naším tipem na výlet pro tyto oblasti:


Nejbližší chaty a chalupy pro dovolenou

Prohlíželo 99 lidí

Pěkná jednoduše zařízená chata k pronájmu s terasou (pergola s posezením a krbem) leží na tichém místě v malé chatové osadě na břehu rybníka v jižní části Vysočiny jen 14 km od Třebíče (UNESCO).

2 ložnice / max 8 osob
číslo chaty: 2018

Jednoduše zařízený rekreační areál k pronájmu s hernou (stolní tenis, kulečník) a oploceným pozemkem (hřiště, posezení, gril, ohniště) leží na malebném místě u lesa v blízkosti Níhovského rybníka.

11 ložnic / max 38 osob
číslo chaty: 2329
Památník Bible kralické se nachází v obci Kralice nad Oslavou u Náměště nad Oslavou. V Kralicích stávala tvrz, v níž byla koncem 16. století vydána Bible česká, zvaná též jako Bible kralická. V roce 1969 zde byl otevřen Památník bible kralické, který nabízí vedle exponátů z archeologického průzkumu kralické tvrze i velmi cenné tiskařské literky a nářadí; je zde i zrekonstruovaný tiskařský lis.

Pěkná jednoduše zařízená chata na neoploceném pozemku (terasa sposezením, ohniště, vyžití pro děti) na malebném místě zcela na kraji obce jen 5 km od Moravského Krumlova.

3 ložnice / max 6 osob
číslo chaty: 0807

Prohlíželo 118 lidí

Velmi pěkně zařízená chalupa k pronájmu leží na neoploceném pozemku (velká pergola s posezením, gril, ohniště) na malebném místě na polosamotě zcela na okraji obce v atraktivním regionu Znojemska.

3 ložnice / max 10 osob
číslo chalupy: 1954

Prohlíželo 111 lidí

Pěkná jednoduše zařízená chata v neoplocené zahradě (zapuštěný bazén, pergola, posezení, krb) v chatové osadě s výhledem na místní lesy asi 13 km od Tišnova (koupaliště) a 16 km od hradu Pernštejn.

2 ložnice / max 4 osoby
číslo chaty: 0209

Hájenka resp. samostatná účelně zařízená podkrovní část hájenky s terasou (posezení) na oploceném pozemku (hřiště, šipky, ohniště) na malebné polosamotě obklopené lesem. Cykloturistika.

2 ložnice / max 10 osob
číslo chalupy: 0902

Pěkně zařízená chalupa k pronájmu s oplocenou zahrádkou (zahradní nábytek, gril) leží v obci v malebném regionu jihovýchodní části Vysočiny jen 10 km od Třebíče (památky UNESCO).

1 ložnice / max 4 osoby
číslo chalupy: 2058

Prohlíželo 148 lidí

Stylová chalupa se společenskou místností s kulečníkem, s uzavřeným dvorem (stolní tenis, posezení, ohniště) a s oplocenou zahradou (plocha pro míčové hry) k pronájmu v malé obci na Znojemsku.

2 ložnice / max 6 osob
číslo chalupy: 1609

Akceptované poukázky a asociace