Zobrazit na mapě

Křížová cesta od architekta D. Jurkoviče

Na vrchol poutního místa Hostýn vedou dvě křížové cesty. První je z roku 1902, ale nebyla v uměleckých kruzích příznivě příjata, a proto vznikla snaha dostat na Hostýn moderní slovanské umění, a proto v období 1904 – 1933 vznikla křížová cesta od architekta Dušana Sama Jurkoviče. Jednotlivá zastavení tvoří otevřené kapličky se zadní stěnou z režných kamenných kvádrů, mozaikový obraz z keramiky s obrazy pašijových scén a lomenicový přístřešek spočívající na trámech. Zakončení stěny a střechy jsou dvojího typu a pravidelně se střídají. Na umělecké výzdobě pracovali spolu s autorem valašští výtvarníci Joža Uprka a Jano Köhler.

Třináct zastavení hostýnské křížové cesty tvoří třináct půvabných kapliček. Deset z nich stojí na okraji lesa na cestě na vrchol Hostýn. Na zadní straně druhé kapličky je bronzová pamětní deska, na které se valašský lid klaní Panně Marii Hostýnské, věnovaný obětem 1. světové války. Mezi šestou a sedmou zastávkou si mohou návštěvníci prohlédnout dochovanou Železnou bránu, kterou se v minulosti dalo projít za opevnění do hradiště. Jedenácté zastavení s výjevem ukřižování Krista je umístěné na masivní terase, ke které se musí vystoupat po kamenných schodech. Architekt Dušan Samo Jurkovič citlivě začlenil křížovou cestu do okolní krajiny a její absolvování je velkým zážitkem i pro nevěřící.

Fotogalerie - Křížová cesta od architekta D. Jurkoviče

Nejbližší chaty a chalupy pro dovolenou

Mapa turistického cíle a nejbližších chat a chalup v okolí

Křížová cesta od architekta D. Jurkoviče je zařazen do těchto kategorií turistických cílů:

Křížová cesta od architekta D. Jurkoviče je naším tipem na výlet pro tyto oblasti:


Nejbližší chaty a chalupy pro dovolenou

Prohlíželo 96 lidí

Velmi pěkná chata k pronájmu s wellness zázemím (vířivka, infrasauna), hernou (stolní tenis, stolní fotbálek) a zahradou (posezení, ohniště) leží u lesa a potoka v malebné lokalitě chatové oblasti.

2 ložnice / max 8 osob
číslo chaty: 2047

Kvalitně zařízená chalupa v oplocené zahradě (zastřešená terasa s posezením, stolní tenis, ruské kuželky, gril, ohniště) na velmi pěkném místě u lesa nad obcí v malebné krajině Hostýnských vrchů.

4 ložnice / max 14 osob
číslo chalupy: 0935
Na vrchol poutního místa Hostýn vede křížová cesta od architekta Dušana Sama Jurkoviče, která vznikla v období 1904 – 1933. Jednotlivá zastavení tvoří kapličky, jejichž stěny jsou zdobené mozaikami z keramiky s obrazy pašijových scén. Na umělecké výzdobě pracovali spolu s autorem valašští výtvarníci Joža Uprka a Jano Köhler.

Stylově zařízený podkrovní apartmán v apartmánovém domě s dětskou hernou leží na oploceném pozemku (posezení, krb) v okrajové části obce nedaleko lesa s možností pěkných vycházek do přírody.

2 ložnice / max 6 osob
číslo apartmánu: 1710

Rezervováno 27. 3.

Velmi pěkně zařízený prázdninový dům (chalupa) k pronájmu s oploceným pozemkem (bazén, lehátka, posezení, gril) leží v obci v malebné krajině jižní části Hostýnských vrchů jen 20 km od centra Zlína.

2 ložnice / max 5 osob
číslo chalupy: 2181

Stylová mimořádně pěkná chata s prostorným obytným pokojem (krb) a s wellness místností (vířivka, sauna) na neoploceném pozemku (koupací sud, trampolína, posezení, krb) na kraji obce nedaleko lesa.

5 ložnic / max 14 osob
číslo chaty: 1151

Pěkně zařízený lovecký apartmán v prvním patře penzionu s možností využití bazénu a tělocvičny v obci obklopené lesy na rozhraní Hostýnských a Vizovických vrchů cca. 20 km od Zlína.

1 ložnice / max 4 osoby
číslo apartmánu: 0312

Pěkně zařízený Valašský apartmán v prvním patře penzionu s možností využití bazénu a tělocvičny v obci obklopené lesy na rozhraní Hostýnských a Vizovických vrchů cca. 20 km od Zlína.

1 ložnice / max 4 osoby
číslo apartmánu: 1709

Prohlíželo 232 lidí

Rezervováno 26. 3.

Malá útulná chata k pronájmu leží na neoploceném pozemku (bazén, trampolína, posezení, gril) na okraji valašské obce v oblasti ideální k turistickým výletům do Hostýnských vrchů a do Beskyd.

1 ložnice / max 3 osoby
číslo chaty: 2167

Akceptované poukázky a asociace