Zobrazit na mapě

Hrad Potštejn

Hrady a zámky

Na vrchu nad řekou Divoká Orlice byl ve 13. století vybudován rodem Drslaviců mohutný hrad Potštejn. Největší rozkvět zažil tento hrad v době, kdy jej vlastnil český král Jiří z Poděbrad a posléze Pernštejnové. V tomto období byl zrekonstruován a významně dostavěn. Bohužel v dalších staletích hrad chátral. V 18. století se rozšířila zvěst, že na Potštejně je ukrytý vzácný poklad a celá stavba byla značně zdevastována jeho tehdejším majitelem hrabětem Chamaré, který se rozhodl, že poklad najde za každou cenu. V areálu hradu je hezký kostelík Svatého Jana Nepomuckého z období rokoka a na spodním nádvoří stojí kaple Božího hrobu. Z budovy hradu je zachována pouze část, dále jsou zde zříceniny hradeb a věží. Od dubna do října je možná prohlídka dochované písárny a části hradního paláce s vyhlídkou do kraje.

Nejbližší chaty a chalupy pro dovolenou

Mapa turistického cíle a nejbližších chat a chalup v okolí

Hrad Potštejn je zařazen do těchto kategorií turistických cílů:

Hrad Potštejn je naším tipem na výlet pro tyto oblasti:


Nejbližší chaty a chalupy pro dovolenou

Velmi pěkně zařízená chalupa v oplocené zahradě (bazén, terasa, posezení, krb) v tichém prostředí na kraji obce jen 5 km od zříceniny hradu Potštejn a jen 10 km od Vamberku (koupaliště).

3 ložnice / max 8 osob
číslo chalupy: 1369

Velmi pěkná chalupa k pronájmu s krbovou místnosti, saunou a s opticky chráněným dvorem (bazén, posezení, gril, houpačky) leží na malebném místě mezi loukami zcela na kraji obce.

3 ložnice / max 8 osob
číslo chalupy: 1646
Hrad Potštejn má velice zajímavou a možná i trochu úsměvnou historii. Areál původního hradu ze 13. století byl honosně upraven a rozšířen v období, kdy jej vlastnil panovník Jiří z Poděbrad. O několik století později byl celý komplex zdevastován někdejším majitelem hrabětem Chamaré, když uvěřil pověsti o bájném pokladu ukrytém na hradě.

Prohlíželo 94 lidí

Udržovaný a plně vybavený rodinný dům (chalupa) k pronájmu na oploceném pozemku (zapuštěný bazén, tenisový kurt, venkovní posezení s grilem) na atraktivní polosamotě v Orlických horách.

3 ložnice / max 6 osob
číslo chalupy: 2159

Zrekonstruovaná stylová roubená chalupa s prostornou obytnou místností (krb) a malou zahrádkou (posezení, ohniště) leží v centru horského městečka s možností výletů po celých Orlických horách.

3 ložnice / max 8 osob
číslo chalupy: 2298

Dnes zobrazeno 22x

Pěkná v retro stylu zařízená chata leží na neoploceném pozemku (bazének, posezení, gril) na kraji obce v malebném zelení obklopeném prostředí cca. 100 m od přehrady Pastviny II (koupání, rybaření).

2 ložnice / max 8 osob
číslo chaty: 1836

Kvalitně zařízený apartmán k pronájmu se nachází v horském středisku v kouzelné krajině Orlických hor (ideální k turistice, horské cykloturistice, v zimě k lyžování – skibus přímo od objektu).

1 ložnice / max 4 osoby
číslo apartmánu: 2245

Kvalitně zařízený apartmán k pronájmu s terasou leží v horském středisku v kouzelné krajině Orlických hor (ideální k turistice, horské cykloturistice, v zimě k lyžování – skibus přímo od objektu).

0 ložnice / max 2 osoby
číslo apartmánu: 2244

Prohlíželo 131 lidí

Pěkná chata k pronájmu leží na neoploceném pozemku (terasa s posezením, ohniště) na atraktivním místě přímo na břehu přehradní nádrže Pastviny (koupání, vodní sporty, rybaření).

1 ložnice / max 4 osoby
číslo chaty: 9405

Akceptované poukázky a asociace