Zobrazit na mapě

Hrad Ledeč nad Sázavou

Hrad Ledeč nad Sázavou stojí nad stejnojmeným městem. Pod hradem protéká řeka Sázava. Svým raně gotickým jádrem patří k nejstarším šlechtickým sídlům, stavěným v polovině 13. století. Hrad byl postupně přistavován goticky, renesančně a barokně až do dnešní podoby rozsáhlého zámku. Na dnešním vzhledu ledečského zámku zanechal stopy zhoubný požár, který se v r. 1879 z blízkého domu přenesl na jeho šindelem kryté střechy. Po požáru, který trval několik dní, byl sice zámek opraven, ale úplná obnova dosud dokončena nebyla.

Zámek je dnes sídlem městského muzea (otevřeno celoročně) a expozice způsobem instalace připomínající dobu svého vzniku, neboť muzeum bylo založeno pokrokovými učiteli již 28. září 1911. Ihned začaly dobrovolné sbírky exponátů, které se postupně rozšiřovaly a i dnes jsou umístěné v historických vitrínách z té doby. V první části muzea je k vidění mj. velká sbírka zbraní, mincí a papírových platidel, nálezy a předměty z hradu. V druhé výstavní místnosti jsou soustředěny exponáty připomínající historii města (archeologie, etnografie, výrobky a nářadí zdejších řemeslníků, sbírka hodin, cechovní památky, sklářské výrobky). Při návštěvě muzea si nenechte ujít velkolepý výhled z upravené válcové věže se 111 schody. Kolem zámku prochází turistická stezka Posázavská stezka, která vás z Ledče dovede ke zřícenině strážního hradu Chřenovice.

Fotogalerie - Hrad Ledeč nad Sázavou

Nejbližší chaty a chalupy pro dovolenou

Mapa turistického cíle a nejbližších chat a chalup v okolí

Hrad Ledeč nad Sázavou je zařazen do těchto kategorií turistických cílů:

Hrad Ledeč nad Sázavou je naším tipem na výlet pro tyto oblasti:


Nejbližší chaty a chalupy pro dovolenou

Prohlíželo 132 lidí

Jednoduše zařízená chata na neoploceném pozemku (posezení, ohniště) na pěkném místě zcela na kraji obce s malebným výhledem do krajiny jen 2 km od přírodní rezervace Stvořidla (kaňonu řeky Sázavy).

2 ložnice / max 8 osob
číslo chaty: 1556

Prostorný kvalitně zařízený rekreační dům (chalupa) leží ve velké oplocené zahradě (bazén, pergola s posezením a krbem, gril) na okraji malé obce asi 13 km od Ledče nad Sázavou (hrad, Posázaví).

4 ložnice / max 8 osob
číslo chalupy: 1759
Ledečský hrad stojí na skalním ostrohu, pod nímž protéká řeka Sázava. Svým raně gotickým jádrem ze 13. stol. patří k nejstarším šlechtickým sídlům. Hrad byl postupně přistavován až do dnešní podoby rozsáhlého zámku. Zámek je již od roku 1911 sídlem muzea, které má kromě sbírky exponátů připomínající historii hradu a města, velkou sbírku zbraní, mincí a papírových platidel.

Prohlíželo 100 lidí

V loveckém stylu zařízená chata ve velké zahradě (bazén, plocha pro míčové hry, posezení, ohniště) na krásné samotě jen 8 km od přehrady Želivka a kláštera Želiv a 12 km od Humpolce.

1 ložnice / max 6 osob
číslo chaty: 0808

Pěkně zařízená chalupa k pronájmu leží v oplocené zahradě (posezení, gril) v tiché části obce jen 500 m od místního kláštera v malebné krajině jihozápadní Vysočiny 1 km od přehrady Trnávka.

2 ložnice / max 4 osoby
číslo chalupy: 1729

Novostavba chaty k pronájmu se saunou a bohatým vyžitím pro celou rodinu leží na oploceném pozemku v těsné blízkosti rybníku Kachlička (50 m) (přírodní koupání) jen 7 km od Humpolce.

4 ložnice / max 8 osob
číslo chaty: 2110

Dnes zobrazeno 11x

Útulně a pěkně zařízená chata v částečně oplocené zahradě (posezení, gril, ohniště) zcela na kraji obce jen 500 m od rekreačního rybníka a jen 3 km od Humpolce (zřícenina hradu Orlík).

2 ložnice / max 5 osob
číslo chaty: 0718

Prohlíželo 144 lidí

Rezervováno včera

Zcela samostatná pěkně zařízená část dvojdomku (chalupy) s vlastním vchodem v neoplocené zahradě (posezení, ohniště) na klidném místě na kraji obce jen 0,9 km od přehrady Trnávka (koupání, rybaření).

2 ložnice / max 8 osob
číslo chalupy: 1512

Dnes zobrazeno 13x

Zcela samostatná pěkně zařízená část chalupy na okraji malé obce s uzavřeným dvorem (pergola, posezení, krb) a oplocenou zahradou (bazén, trampolína) s okolím ideálním k cykloturistice.

1 ložnice / max 5 osob
číslo chalupy: 1431

Akceptované poukázky a asociace