Zobrazit na mapě

Černá věž České Budějovice

Černá věž v Českých Budějovicích byla vystavěna v 16. století. Původně plnila funkci strážní věže a zvonice. Ve věži jsou vysoká gotická okna, kterými snadno proniká harmonický zvuk tří masivních zvonů. Horní část věže je vyzdobena malovanými erby. Původně zde byl ještě kamenný znak města. Poté, co se dvakrát v minulosti zřítil, nebyl již z bezpečnostních důvodů na věž umístěn. Strážní ochoz s kamennou balustrádou je rozdělen na jednotlivé části toskánskými sloupky a dnes slouží návštěvníkům k vyhlídce na město. Na střeše věže se otáčí pozlacená korouhvička.

Stavba věže trvala bezmála třicet let a jedná se o mimořádné dílo. Její výška je 72 metrů. Na věži jsou hodiny, které původně nebyly v plánech výstavby. Ciferník je namalován přímo na věžní zdi.

Pod věží mohou návštěvníci obdivovat poslední dílo Josefa Václava Myslbeka. Je jím bronzový pomník biskupa J. V. Jirsíka.

Černá věž je veřejnosti přístupná od dubna do října.

Fotogalerie - Černá věž České Budějovice

Nejbližší chaty a chalupy pro dovolenou

Mapa turistického cíle a nejbližších chat a chalup v okolí

Černá věž České Budějovice je zařazen do těchto kategorií turistických cílů:

Černá věž České Budějovice je naším tipem na výlet pro tyto oblasti:


Nejbližší chaty a chalupy pro dovolenou

Pěkný apartmán se samostatným vchodem k pronájmu v nově zrekonstruované chalupě leží v malé jihočeské obci jen 1 km od rekreačního rybníku Mrhal (koupání, rybaření). Ideální k cykloturistice.

2 ložnice / max 6 osob
číslo apartmánu: 2321

Pěkný apartmán se samostatným vchodem k pronájmu v nově zrekonstruované chalupě leží v malé jihočeské obci jen 1 km od rekreačního rybníku Mrhal (koupání, rybaření). Ideální k cykloturistice.

3 ložnice / max 6 osob
číslo apartmánu: 2188
Návštěvníci, kteří vystoupají 50 metrů na Černou věž, což je výška od země k vyhlídkovému kamennému ochozu, jsou odměněni nádherným výhledem na královské město České Budějovice. Z výšky mohou obdivovat dochované barokní a renesanční domy, historické centrum i moderní okraje města.

Prohlíželo 151 lidí

Rezervováno včera

Stylově zrekonstruovaná chalupa k pronájmu se zdobným historickým štítem a oplocenou zahradou (pergola s posezením, gril, ohniště, vyžití pro děti) na okraji malé obce jen 11 km od Českých Budějovic.

2 ložnice / max 6 osob
číslo chalupy: 2225

Zrekonstruovaná kvalitně zařízená chalupa resp. samostatné levé křídlo bývalé zemědělské usedlosti s neoplocenou zahradou (terasa s posezením, ohniště) a dvorem leží na malebné jihočeské samotě.

4 ložnice / max 8 osob
číslo chalupy: 2017

S citem zrekonstruovaná poloroubená chalupa se stylovou obytnou místností, uzavřeným dvorem (posezení, gril, ohniště) a vyžitím pro děti na kraji malé obce jen 14 km od Českých Budějovic.

3 ložnice / max 6 osob
číslo chalupy: 2207

Kvalitně zařízený rekreační dům se zastřešenou terasou (posezení, krb) v pěkně udržované zahradě v obci jen 13 km od lázní Třeboň a jen 13 km od historického města České Budějovice. Cykloturistika.

3 ložnice / max 7 osob
číslo chalupy: 1232

Pěkný účelně zařízený rekreační dům (chalupa) k pronájmu s oplocenou zahradou (posezení, gril, ohniště, trampolína, soukromé občerstvení) leží jen 11 km od Hluboké nad Vltavou (zámek, zoo).

4 ložnice / max 8 osob
číslo chalupy: 2318

Chalupa resp. zcela samostatná nově zařízená část zrekonstruované usedlosti s uzavřeným dvorem (stolní tenis, trampolína, posezení, gril) a hřištěm na krásné samotě s výhledy do okolí.

2 ložnice / max 7 osob
číslo chalupy: 1215

Akceptované poukázky a asociace