Zobrazit na mapě

Alexandrova rozhledna u Adamova

Kamenná stavba Alexandrovy rozhledny se tyčí na zalesněném kopci Špičák (496 m. n. m.) nad městem Adamov a malebným údolím řeky Svitavy. Rozhledna je jednou z nejznámějších vyhlídek v CHKO Moravský kras. Její historie však říká, že ne vždy mohla návštěvníkům nabídnout krásný výhled do okolí jako dnes.

Historie Alexandrovy rozhledny neboli Alexandrovky, jak je místními lidově nazývána, se začala psát v roce 1887. Původně na místě rozhledny stával dřevěný vyhlídkový pavilón. Na popud císařského rady Alexandra Suchánka, který stál v čele brněnské pobočky Rakouského turistického klubu, se v roce 1887 postavila 15 m vysoká kamenná vyhlídková věž. A právě podle jména předsedy turistického spolku byla rozhledna i pojmenována.

Na stavu rozhledny se negativně podepsaly obě světové války. Během druhé světové války byla dokonce vrchní část rozhledny záměrně zbourána. Důvodem bylo, že tyčící se věž přitahovala letadla, která měly za úkol bombardovat nedaleké Adamovské strojírny. Na počátku 70. let byla věž opravena a uvnitř byl umístěn televizní vysílač pro Adamov. Časem však rozhledna začala opět chátrat a nakonec byla z havarijního důvodu uzavřena. Vše se změnilo až v roce 2008, kdy se město Adamov rozhodlo rozhlednu opravit. Až na kamenný základ se musela celá rozhledna postavit znovu. Její znovuotevření se datuje na 16.5.2009. Nyní je rozhledna celoročně přístupná.

Současná výška rozhledny je 18 m a vyhlídková plošina je ve výšce 13,9 m. Z rozhledny je krásně vidět na celé město Adamov a údolí, kterým protéká řeka Svitava, dále na severní část Brna a Pálavu. Jen několik dní v roce, kdy je viditelnost opravdu excelentní, lze dohlédnout i na severní vrcholky Alp.

Alexandrova rozhledna je dostupná z několika stran. Návštěvníci sem míří po turistických stezkách zejména z Adamova nebo z Babic nad Svitavou. Z Adamova je cesta náročnější, vede do kopce. Z Babic nad Svitavou vede cesta více méně po rovině a zvládnou ji i méně zdatní turisté.

Fotogalerie - Alexandrova rozhledna u Adamova

Nejbližší chaty a chalupy pro dovolenou

Mapa turistického cíle a nejbližších chat a chalup v okolí

Alexandrova rozhledna u Adamova je zařazen do těchto kategorií turistických cílů:

Alexandrova rozhledna u Adamova je naším tipem na výlet pro tyto oblasti:


Nejbližší chaty a chalupy pro dovolenou

Pěkná jednoduše zařízená chata k pronájmu leží v částečně oplocené zahradě (terasa, gril) v malebném lesnatém prostředí chatové osady v blízkosti rybníka (rybaření) jen 6 km od propasti Macocha.

0 ložnice / max 4 osoby
číslo chaty: 2101

Pěkná jednoduše zařízená chata v částečně oplocené zahradě (bazén, posezení, gril) v lesnatém prostředí chatové osady v blízkosti rybníka (přírodní koupání, rybaření) jen 6 km od propasti Macocha.

1 ložnice / max 5 osob
číslo chaty: 1514
Nad městem Adamov v CHKO Moravský kras se tyčí kamenná Alexandrova rozhledna. Výlet sem se rozhodně vyplatí. Rozhledna nabízí překrásný výhled do údolí řeky Svitavy, na lesy v okolí Brna, Pálavu...

Kvalitně zařízená atraktivní chalupa s terasou a relaxační místností (vířivka, šipky) v oplocené zahradě (posezení, krb) v tiché ulici v obci 2,5 km od rybníka Olšovec a 7 km od propasti Macocha.

4 ložnice / max 8 osob
číslo chalupy: 1209

Útulná malá chata k pronájmu leží v oplocené zahradě (bazén, pergola, gril) na kraji malé obce v blízkosti CHKO Moravský Kras (propast Macocha, Punkevní jeskyně) jen 8 km od Blanska.

1 ložnice / max 4 osoby
číslo chaty: 2202

Prohlíželo 137 lidí

Stylově zařízená chalupa se zcela uzavřeným dvorem (bazén, posezení, gril) v obci v malebné krajině Moravského krasu 6 km od Sloupsko-šošůvské jeskyně a 8 km od Boskovic (zámek, hrad).

1 ložnice / max 6 osob
číslo chalupy: 0835

Mimořádně atraktivní stylová chalupa s obytným větrným mlýnem, hernou (biliárd, stolní fotbal), vinným sklípkem a uzavřeným dvorkem ve velké oplocené zahradě (bazén, stolní tenis, …).

3 ložnice / max 8 osob
číslo chalupy: 1414

Dnes zobrazeno 13x

Chalupa resp. zcela samostatná stylově zrekonstruovaná část chalupy (vejmínek) v centru obce Luleč na úpatí Drahanské vrchoviny s možností krásných výletů v okolí Vyškovska a Moravského krasu.

1 ložnice / max 3 osoby
číslo chalupy: 1608

Pěkná účelně zrekonstruovaná chata k pronájmu v tichém prostředí malé chatové osady nedaleko lesa na úpatí Drahanské vrchoviny jen 200 m od místního koupaliště a jen 10 km od Boskovic.

1 ložnice / max 6 osob
číslo chaty: 1458

Akceptované poukázky a asociace