Zobrazit na mapě

Světlá nad Sázavou – město skla a kamene

Turistické zajímavosti

Světlá nad Sázavou je označována jako město skla a kamene. Počátek sklářství v této oblasti byl v 17. stol. umožněn velkou plochou zdravých lesů, neboť ve sklářských hutích se topilo převážně dřevěným uhlím z těchto lesů. Společně s výrobou skla se rozvíjelo i jeho zušlechťování, leštění a broušení.

Základ k broušení a dalšímu zušlechťování skla položila brusírna českých granátů, která zde byla založena v r. 1752 tehdejším majitelem světelského zámku Filipem Krakovským z Kolovrat. Na Světelsku vzniklo i množství drobných skláren; nejstarší sklářská huť byla založena v r. 1742 u obce Benetice, severovýchodně od Světlé nad Sázavou. Huť měla i svoji dráslovnu a náležel k ní rybník a několik chalup.

Dalším významným odvětvím je těžba žuly a její zpracování. Největším lomem je Horka, z jejíž žuly jsou mj. obklady fasád některých významných staveb v Praze.

Od r. 1967 ve městě stojí velká sklárna - dnešní a. s. Sklo Bohemia; zde vedle tradiční ruční výroby je také automatická výroba nápojového skla hladkého i zušlechtěného broušením. O sklářské historii ve Světlé svědčí od r. 1992 pomník na náměstí.

Nejbližší chaty a chalupy pro dovolenou

Mapa turistického cíle a nejbližších chat a chalup v okolí

Světlá nad Sázavou – město skla a kamene je zařazen do těchto kategorií turistických cílů:

Světlá nad Sázavou – město skla a kamene je naším tipem na výlet pro tyto oblasti:


Nejbližší chaty a chalupy pro dovolenou

Dnes zobrazeno 9x

Jednoduše zařízená chata na neoploceném pozemku (posezení, ohniště) na pěkném místě zcela na kraji obce s malebným výhledem do krajiny jen 2 km od přírodní rezervace Stvořidla (kaňonu řeky Sázavy).

2 ložnice / max 8 osob
číslo chaty: 1556

Novostavba chaty k pronájmu se saunou a bohatým vyžitím pro celou rodinu leží na oploceném pozemku v těsné blízkosti rybníku Kachlička (50 m) (přírodní koupání) jen 7 km od Humpolce.

4 ložnice / max 8 osob
číslo chaty: 2110
Světlá nad Sázavou je označována jako město skla a kamene. Základ k broušení a dalšímu zušlechťování skla položila brusírna českých granátů, kterou zde založil již v r. 1752 tehdejší majitel světelského zámku Filip Krakowski z Kolovrat. O sklářské historii ve Světlé svědčí pomník, který od roku 1992 stojí na zdejším náměstí.

Prohlíželo 102 lidí

Útulně a pěkně zařízená chata v částečně oplocené zahradě (posezení, gril, ohniště) zcela na kraji obce jen 500 m od rekreačního rybníka a jen 3 km od Humpolce (zřícenina hradu Orlík).

2 ložnice / max 5 osob
číslo chaty: 0718

Prostorná jednoduše zařízená chalupa s hernou (stolní tenis) v částečně oplocené zahradě (plocha pro míčové hry, posezení, ohniště) leží na malebné samotě u lesa jen 6 km od Humpolce (koupaliště).

6 ložnic / max 20 osob
číslo chalupy: 1859

Prohlíželo 105 lidí

Prostorný kvalitně zařízený rekreační dům (chalupa) leží ve velké oplocené zahradě (bazén, pergola s posezením a krbem, gril) na okraji malé obce asi 13 km od Ledče nad Sázavou (hrad, Posázaví).

4 ložnice / max 8 osob
číslo chalupy: 1759

Prohlíželo 126 lidí

V loveckém stylu zařízená chata ve velké zahradě (bazén, plocha pro míčové hry, posezení, ohniště) na krásné samotě jen 8 km od přehrady Želivka a kláštera Želiv a 12 km od Humpolce.

1 ložnice / max 6 osob
číslo chaty: 0808

Pěkně zařízená chalupa k pronájmu leží v oplocené zahradě (posezení, gril) v tiché části obce jen 500 m od místního kláštera v malebné krajině jihozápadní Vysočiny 1 km od přehrady Trnávka.

2 ložnice / max 4 osoby
číslo chalupy: 1729

Velmi pěkně zařízená prostorná chalupa k pronájmu s hernou (stolní tenis, stolní fotbal) v oplocené zahradě (zastřešený bazén, hřiště, posezení, ohniště) v malé vesničce jen 4 km od přehrady Seč.

4 ložnice / max 15 osob
číslo chalupy: 1559

Akceptované poukázky a asociace