Zobrazit na mapě

Poutní místo Lomec

V jižních Čechách asi 3 km od Libějovic a asi 5 km od Netolic se nachází vyhledávané mariánské poutní místo Lomec. Na přelomu 17. a 18. století zde nechal hrabě Emanuel Buquoy postavit barokní kostel Jména Panny Marie pro kopii zázračné sochy Panny Marie s Ježíškem, kterou z Holanska přivezl jeho otec Karel Filip.

Barokní kostel má kopulovitou věž se 4 věžičkami s několika oltáři a jedním dominantním bohatě zdobeným oltářem.

Konají se zde pravidelně poutě.

 V okolí kostela v budově bývalého loveckého zámečku se nachází klášter. Dále je zde k vidění křížová cesta a zvonice se třemi zvony.

K poutnímu místu nás zavede několik cest. Můžete se projít např. Zeyerovou stezkou, kterou se kdysi procházel spisovatel Julius Zeyer. Stezka vede 240 let starou Libějovickou alejí.

Ve 20. letech 20. století zde byly při archeologických vykopávkách nalezeny četné slovanské mohyly.

Fotogalerie - Poutní místo Lomec

Nejbližší chaty a chalupy pro dovolenou

Mapa turistického cíle a nejbližších chat a chalup v okolí

Poutní místo Lomec je zařazen do těchto kategorií turistických cílů:

Poutní místo Lomec je naším tipem na výlet pro tyto oblasti:


Nejbližší chaty a chalupy pro dovolenou

Atypicky s nádechem historie zařízený samostatný apartmán na zámku s uzavřeným nádvořím a oplocenou zahradou (pergola, posezení, gril, ohniště) v krásné lokalitě na kraji obce u lesa.

3 ložnice / max 8 osob
číslo apartmánu: 1130

Dnes zobrazeno 8x

Podkrovní apartmán je součástí menšího statku a nabízí pronájem na krásné odlehlé samotě v Pošumaví, která přímo vybízí k cyklovýletům nebo toulkám krajinou rybníků a historických míst jižních Čech.

1 ložnice / max 4 osoby
číslo apartmánu: 2172
Mariánské poutní místo Lomec je jedno z nejvýznamnějších barokních poutních míst v jižních Čechách. Každou první sobotu v měsíci se zde pravidelně konají poutě a mše.

Jednoduše zařízená chata na malebné polosamotě nedaleko lesa a soustavy rybníčků v pěkném areálu 3 rekreačních objektů (bazén, stolní tenis, trampolína, dětský koutek) asi 5 km od Vodňan.

3 ložnice / max 8 osob
číslo chaty: 1131a

Jednoduše zařízená chalupa k pronájmu z konce 18. století udržovaná v dobovém skromném stylu s uzavřeným dvorkem (posezení, ohniště) leží v malé obci jen 2 km od města Vodňany. Cykloturistika.

1 ložnice / max 4 osoby
číslo chalupy: 2149

Rezervováno 17. 4.

Velmi pěkná rodinná chata s krbem k pronájmu leží v chatové oblasti na udržovaném travnatém pozemku (posezení, krb s udírnou, gril). Polohou ideální pro milovníky přírodního koupání a rybaření.

2 ložnice / max 5 osob
číslo chaty: 2176

Luxusně zařízená podkrovní zcela samostatná část chalupy s uzavřeným dvorem (terasa, posezení, gril, ohniště) na nádherné samotě uprostřed luk a lesů. Ideální k odpočinku. Cykloturistika.

2 ložnice / max 5 osob
číslo chalupy: 1334

Dnes zobrazeno 8x

Pěkně zrekonstruovaná chalupa s oploceným dvorem (bazén, trampolína, pergola, ohniště) leží na kraji malé obce v malebné jihočeské oblasti ideální k cykloturistice jen 6 km od města Vodňany.

1 ložnice / max 4 osoby
číslo chalupy: 2297

Kompletně zrekonstruovaná chalupa s oploceným dvorem (bazén, trampolína, pergola, gril) leží na kraji malé obce v malebné jihočeské oblasti ideální k cykloturistice jen 6 km od města Vodňany.

1 ložnice / max 4 osoby
číslo chalupy: 2016

Akceptované poukázky a asociace