Zobrazit na mapě

Pomník železničního neštěstí 1990 Spálov

Pomník označuje místo tragické železniční nehody z roku 1990. Dne 25.8.1990 došlo nedaleko Spálova ke srážce motorového osobního vlaku a vlaku nákladního. Vinou byla chybná komunikace mezi dvěma výpravčími, která zapříčinila, že proti sobě na jedné koleji vyjely dva vlaky. Osobní vlak mířil s 50 cestujícími z Železného Brodu do Tanvaldu. Vlaky se srazily na viaduktu přes řeku Kamenici. Strojvedoucí nestihli vlak ani zpomalit, jelikož se zrovna nacházeli v nepřehledném lesním úseku. Ihned po nárazu došlo ke vznícení osobního vlaku, v němž následně zemřelo 14 osob. Oba výpravčí byli označeni za viníky nehody a byli odsouzeni pětiletým odnětím svobody. Nákladní vlak byl opraven a vrácen do provozu o 2 roky později.

Tragédie přispěla ke zvýšení bezpečnostních opatření na dráhách. V místě se každoročně koná vzpomínkový běh z Tanvaldu, který kopíruje část trati, kterou ten den vlak nedojel. Most, tedy místo tragedie, nese nyní název Edův most a to na počest strojvedoucího osobního vlaku Eduarda Vraštila, který před nárazem varoval ostatní cestující, aby se drželi v zadní části vlaku.

Fotogalerie - Pomník železničního neštěstí 1990 Spálov

Nejbližší chaty a chalupy pro dovolenou

Mapa turistického cíle a nejbližších chat a chalup v okolí

Pomník železničního neštěstí 1990 Spálov je zařazen do těchto kategorií turistických cílů:

Pomník železničního neštěstí 1990 Spálov je naším tipem na výlet pro tyto oblasti:


Nejbližší chaty a chalupy pro dovolenou

Pěkně zařízená novostavba rekreačního domu k pronájmu se zahradou (terasa s posezením, gril) leží na kraji malé obce s výhledem na horu Kozákov jen 1 km od Klokočských a Betlémských skal.

3 ložnice / max 9 osob
číslo chalupy: 23101

Prostorná stylově zařízená chalupa k pronájmu s velkou terasou (bazén, altánek, posezení, gril) a hřištěm leží v malebném prostředí horské obce s možností krásných turistických výletů v okolí.

4 ložnice / max 13 osob
číslo chalupy: 1965
Pomník vznikl jako památka obětem tragické železniční nehody z roku 1990, kdy se na trati ze Železného Brodu do Tanvaldu srazily 2 vlaky. Tragédie vznikla kvůli chybné komunikaci dvou výpravčích, kteří na jednokolejnou trať proti sobě vypustili osobní a nákladní vlak. Kolem trati každoročně probíhá vzpomínkový běh z Tanvaldu.

Velmi pěkně zařízená chalupa s infrasaunou leží na neoploceném pozemku (bazén, stolní tenis, plocha pro míčové hry, posezení, gril) na malebném místě v horní okrajové části obce.

3 ložnice / max 8 osob
číslo chalupy: 1952

Velmi pěkná chata v oplocené zahradě (pergola, krb) leží na malebném místě na okraji malé obce v atraktivní oblasti Českého ráje jen 1,5 km od Klokočských skal a jen 2,5 km od rozhledny Kozákov.

2 ložnice / max 6 osob
číslo chaty: 1905

Nová roubená chalupa k pronájmu leží na neoploceném přírodním pozemku (terasa s posezením, gril) na malebném místě v chatové osadě v kopci jen 300 m od místního přírodního koupaliště.

4 ložnice / max 10 osob
číslo chalupy: 1819

Účelně zařízená chalupa k pronájmu v oplocené zahradě (bazén, trampolína, terasa, gril, ohniště) leží v atraktivní oblasti Českého ráje jen 3 km od rozhledny Kozákov a 8 km od Turnova (koupaliště).

4 ložnice / max 12 osob
číslo chalupy: 2333

Prostorná a plně vybavená chalupa k pronájmu s útulnou rodinnou atmosférou leží na neoplocené zahradě (venkovní posezení, gril, ohniště) v obci na jihu Jizerský hor.

2 ložnice / max 7 osob
číslo chalupy: 2079

Velmi pěkná kvalitně zařízená chalupa k pronájmu s oploceným pozemkem (zapuštěný vyhřívaný bazén, pergola, terasa, ohniště s lávovým kamenem) leží v malé obci v atraktivní oblasti Českého ráje.

3 ložnice / max 8 osob
číslo chalupy: 2301

Akceptované poukázky a asociace