Zobrazit na mapě

Národní park České Švýcarsko

NP České Švýcarsko vznikl v roce 2000. České Švýcarsko je krajina s tajuplnými soutěskami, hustými lesy, hlubokými roklemi, průzračnými bystřinami a také tajemnými pískovcovými městy, skalními mosty a bránami.

Vyberte si z nabídky Pronájem chaty a chalupy České Švýcarsko pro svou dovolenou nebo víkendový pobyt a objevujte krásy této velmi atraktivní přírodní oblasti.

Vyhledávaným a nejnavštěvovanějším místem tohoto parku je Pravčická brána. Vznikala zvětráváním miliony let, je největší přirozenou skalní bránou na našem kontinentu a stala se symbolem celé oblasti.

Dalším unikátem je šestnáct metrů vysoký a sedmadvacet metrů široký majestátní skalní most. Z malebných vyhlídek budete mít překrásný výhled na celý národní park, mezi nejkrásnější patří krytá vyhlídka vybudovaná na ostré Mariině skále.

V Národním parku České Švýcarsko se daří druhům zvířat, které na jiných místech už dávno vymizely. Ze vzácnější fauny se zde vyskytuje např. výr velký, krkavec velký, skorec vodní, čáp černý, ledňáček, vydra a vzácněji i rys ostrovid a sokol stěhovavý. Díky péči národního parku se do  řek Českého Švýcarska vrátili lososi.

Krásy národního parku České Švýcarsko můžete objevovat i z lodi plující po řece Labe anebo ze sedla kola na Labské cyklostezce. Mezi atraktivní místa této chráněné oblasti patří také výletní zámeček Sokolí hnízdo, Rudolfův kámen, Malá Pravčická brána a dechberoucí Soutěsky.

23. července 2022, během velké vlny veder, začalo v Národním parku České Švýcarsko nedaleko Hřenska hořet. Požár zasáhnul více než 1600 hektarů plochy parku a postupně se rozšířil i na německou stranu do oblasti Saského Švýcarska. Příroda se s následky postupně vypořádává. Vzniklá požářiště dokonce představují z dlouhodobého hlediska přínos pro přírodu v parku. Návštěvníci tak mají jedinečnou příležitost být u zrodu nového lesa. 

Naprostá většina oblíbených míst je přístupná, a to včetně Pravčické brány a Divoké soutěsky. Edmundova soutěska a Divoká soutěska jsou jednou z největších atrakcí NP České Švýcarsko, bohužel je Edmundova soutěska po požáru stále uzavřena. Nově je zpřístupněná Mlýnská stezka, která propojuje například Mezní Louku s Pravčickou bránou.

Fotogalerie - Národní park České Švýcarsko

Nejbližší chaty a chalupy pro dovolenou

Mapa turistického cíle a nejbližších chat a chalup v okolí

Národní park České Švýcarsko je zařazen do těchto kategorií turistických cílů:

Národní park České Švýcarsko je naším tipem na výlet pro tyto oblasti:


Nejbližší chaty a chalupy pro dovolenou

Pěkná malá chata k pronájmu s krbem na neoploceném pozemku (posezení, krb) v malé tiché obci v atraktivní lokalitě nedaleko od vstupu do NP České Švýcarsko jen 9 km od Pravčické brány.

0 ložnice / max 3 osoby
číslo chaty: 1570

Pěkně a účelně zařízená velká chalupa (společenská místnost, sauna) k pronájmu s rozsáhlým pozemkem (gril, ohniště) leží na samotě nedaleko lesa mezi Lužickými horami a Českým Švýcarskem.

3 ložnice / max 20 osob
číslo chalupy: 23100
NP České Švýcarsko je krajina plná tajemství, chránící bohatství unikátního komplexu majestátních pískovcových měst a skalních stěn, ale také jedinečných druhů rostlinné i živočišné říše.

Jednoduše zařízená chata k pronájmu s terasou v neoplocené zahradě (pergola, krb, ohniště) leží v ulici na kraji obce v atraktivní oblasti NP České Švýcarsko jen 9 km pěšky od Pravčické brány.

2 ložnice / max 7 osob
číslo chaty: 1626

Mimořádně atraktivní roubená chalupa v oplocené zahradě (vířivka, trampolína, posezení, vyžití pro děti) leží na polosamotě na kraji obce v turisticky přitažlivé oblasti Českého Švýcarska.

4 ložnice / max 9 osob
číslo chalupy: 1844

Stylová kvalitně zařízená chata k pronájmu leží na neoploceném pozemku (vířivka, trampolína, terasa) na polosamotě na okraji obce v turisticky přitažlivé krajině národního parku České Švýcarsko.

2 ložnice / max 4 osoby
číslo chaty: 1845

Dnes zobrazeno 8x

Mimořádně atraktivní stylová chalupa k pronájmu leží na neoploceném pozemku (zapuštěný bazén, pergola, gril, trampolína) na okraji obce u lesa s krásným výhledem na horu Jedlová.

6 ložnic / max 15 osob
číslo chalupy: 2335

Kvalitně zařízená místně typická chalupa k pronájmu se společenskou místností (biliárd) leží v oplocené zahradě (zapuštěný bazén, stolní tenis, terasa s posezením) jen 5 km od NP České Švýcarsko.

3 ložnice / max 7 osob
číslo chalupy: 0972

Rezervováno včera

Pěkně zařízená chalupa k pronájmu s oplocenou zahradou (venkovní posezení, gril) leží u potoka v krásné malé obci v atraktivní krajině Lužických hor nedaleko od NP České Švýcarsko.

2 ložnice / max 5 osob
číslo chalupy: 2399

Akceptované poukázky a asociace