Zobrazit na mapě

Muzeum českého karosářství

Muzeum českého karosářství ve Vysokém Mýtě se nachází v centru města na náměstí Přemysla Otakara II ve zrekonstruované budově, kde měl dříve své sídlo soud a vězení.

Muzeum představuje unikátní expozici o historii výroby automobilových karoserií ve Vysokém Mýtě, která zde má bohatou celosvětově známou tradici. Historie karosářství se v tomto městě začala psát v roce 1895, kdy zde založil Josef Sodomka starší firmu na výrobu kočárů a užitných vozů. V jeho stopách pokračoval jeho syn Josef Sodomka mladší, díky kterému se z malého rodinného podniku stává ve 30. letech světoznámá firma Carrosserie Sodomka, která vyrábí karoserie na podvozcích věhlasných domácích i zahraničních značek (např. Tatra, Škoda, Hudson). V té době se zde vyráběly především elegantní kabriolety a limuzíny. O oblíbenosti vozidel z firmy Carrosserie Sodomka hovoří i fakt, že mezi odběratele patřily i známé osobnosti jako herec Jan Werich nebo podnikatel Tomáš Baťa.

Období druhé světové války výrobě luxusních karoserií nepřálo. Změnili se odběratelé i specializace výroby, která byla zaměřena zejména na užitkové vozy. Po druhé světové válce byla firma Carrosserie Sodomka znárodněna. Vznikl zde národní podnik Karosa, který se orientoval na výrobu autobusů. V 50. až 80. letech zde vznikly karoserie autobusů řady RTO, Š 11 i typové řady 700.

Produkce autobusů ve Vysokém Mýtě trvá dodnes. Společnost Iveco Czech Republic, a.s. (bývalá Karosa) se stala významným evropským výrobcem autobusů.

Navštívit Muzeum českého karosářstí je možné každý den. Muzeum je otevřeno celoročně v pracovní dny i o víkendech.

Fotogalerie - Muzeum českého karosářství

Nejbližší chaty a chalupy pro dovolenou

Mapa turistického cíle a nejbližších chat a chalup v okolí

Muzeum českého karosářství je zařazen do těchto kategorií turistických cílů:

Muzeum českého karosářství je naším tipem na výlet pro tyto oblasti:


Nejbližší chaty a chalupy pro dovolenou

Mimořádně atraktivní bezbariérová chata s krytou terasou, hernou, hřištěm, půjčovnou jízdních kol na kraji chatové osady u lesa v nádherné lokalitě přírodní rezervace Toulovcovy Maštale.

2 ložnice / max 8 osob
číslo chaty: 1108

Zrekonstruovaná kvalitně zařízená chalupa k pronájmu s velkou terasou (vířivka, posezení, gril) a saunou leží v malé obci v malebném mikroregionu Toulovcovy Maštale (přírodní rezervace, rozhledny …).

2 ložnice / max 10 osob
číslo chalupy: 2304
Vysokomýtské Muzeum českého karosářství prezentuje unikátní expozici věnovanou historii výroby automobilových karosérií v době první republiky. Mapuje také poválečný vývoj výroby a specializaci na autobusové karoserie.

Účelně zařízená chata k pronájmu leží v neoplocené zahradě (bazén, posezení, krb, ohniště) u lesa nad říčkou Krounkou na kraji obce. Ideální k výletům (Žďárské vrchy, Toulovcovy Maštale).

3 ložnice / max 7 osob
číslo chaty: 2145

Velmi pěkně zařízená chalupa v oplocené zahradě (bazén, terasa, posezení, krb) v tichém prostředí na kraji obce jen 5 km od zříceniny hradu Potštejn a jen 10 km od Vamberku (koupaliště).

3 ložnice / max 8 osob
číslo chalupy: 1369

Luxusní chalupa k pronájmu s wellness (vířivka, sauna), hernou (kulečník, stolní fotbálek), terasou (koupací sud, stolní tenis, posezení, gril) leží na neoploceném pozemku (trampolína) na okraji obce.

5 ložnic / max 10 osob
číslo chalupy: 2129

Pěkná srubová chata s terasou na neoploceném pozemku (bazén, posezení) zcela na kraji obce v krásné lokalitě mezi loukami jen 150 m od lesa jen 4 km od České Třebové a 10 km od Litomyšle.

3 ložnice / max 8 osob
číslo chaty: 1374

Kvalitně zařízená chalupa k pronájmu v oplocené zahradě (bazén, travnatá plocha pro míčové hry, stolní tenis, posezení) v malé obci na úpatí Žďárských vrchů a nedaleko mikroregionu Toulovcovy Maštale.

2 ložnice / max 6 osob
číslo chalupy: 0841

Prohlíželo 118 lidí

Rezervováno 17. 4.

Pěkná chata s terasou leží v udržované zahradě (částečně živý plot, posezení, gril) v malebné lokalitě na okraji chatové osady nedaleko Novoveského rybníka a lesa v atraktivní oblasti Podorlicka.

2 ložnice / max 7 osob
číslo chaty: 1725

Akceptované poukázky a asociace