Zobrazit na mapě

Hrad Oybin (Německo)

Hrady a zámky

Turisty nejvíce navštěvované místo Žitavských hor je rozhodně zřícenina hradu Oybin. Rozsáhlá zřícenina hradu a kláštera se nachází na vrcholu pískovcového kopce poblíž lázeňského městečka Kurort Oybin.

Hrad byl založen ve 13. století především z důvodu ochrany důležité obchodní cesty. Toto místo však bylo osídleno již dávno předtím, pravděpodobně v době bronzové.  Hrad patřil pánům z Lipé až do doby, kdy hrad připadl Janu Lucemburskému a po něm jeho synovi, jímž byl Karel IV. V té době byl hrad přebudován, byl zde zřízen klášter, postaven nový kostel a císařský palác. V polovině 16. století byl pak klášter opuštěn, hrad zůstal prázdný a v roce 1577 po zasažení bleskem vyhořel do základů. Zkázu později dokonalo zřícení skály, se kterou spadla hradní věž.

V současnosti je celé místo krásně upraveno, je zde již od roku 1854 postavená vyhlídková restaurace, od které vede stezka až ke klášternímu kostelu. Od monumentálních zřícenin kostela je krásný výhled na hrad i okolí. 

Nejbližší chaty a chalupy pro dovolenou

Mapa turistického cíle a nejbližších chat a chalup v okolí

Hrad Oybin (Německo) je zařazen do těchto kategorií turistických cílů:

Hrad Oybin (Německo) je naším tipem na výlet pro tyto oblasti:


Nejbližší chaty a chalupy pro dovolenou

Prohlíželo 96 lidí

Pěkně zařízená chata k pronájmu leží v oplocené zahradě (zahradní nábytek, gril) na kraji obce v malebné krajině Lužických hor v česko-německém příhraničí. Ideální k odpočinku i k aktivní dovolené.

2 ložnice / max 5 osob
číslo chaty: 0956

Kvalitně zařízená chata ve velké oplocené zahradě (travnatá plocha pro míčové hry, ruské kuželky, zahradní altán, posezení a gril) na kraji tiché obce v malebném česko-německém příhraničí.

4 ložnice / max 6 osob
číslo chaty: 1002
Turisty nejvíce navštěvované místo Žitavských hor je rozhodně zřícenina hradu Oybin. Jedná se o nejvýznamnější historický objekt Horní Lužice. Rozsáhlá zřícenina hradu a kláštera se nachází na vrcholu pískovcového kopce poblíž lázeňského městečka Kurort Oybin.

Velmi pěkná chalupa k pronájmu s oplocenou zahradou (terasa s posezením, gril) leží u potoka v obci s možností krásných výletů do Lužických hor, do NP České Švýcarsko nebo do Německa.

3 ložnice / max 9 osob
číslo chalupy: 2312

Útulná pěkně zařízená chata k pronájmu se zimní zahradou a krbovými kamny leží v oplocené zahradě (terasa s posezením, gril, ohniště, vyžití pro děti) na okraji městečka v samém srdci Lužických hor.

2 ložnice / max 4 osoby
číslo chaty: 2241

Velká turistická chalupa k pronájmu leží na neoploceném pozemku (bazén, volejbalové hřiště, posezení, ohniště, vyžití pro děti) v naprostém soukromí, obklopena jen přírodou Lužických hor.

15 ložnic / max 52 osob
číslo chalupy: 2170

Pěkná jednoduše zařízená chata k pronájmu leží v chatové osadě v malebné lokalitě u lesa na okraji obce jen 200 m Lesního rybníku s možností krásného přírodního koupání a občerstvení.

1 ložnice / max 7 osob
číslo chaty: 1661

Kvalitně zařízená roubená chalupa k pronájmu leží na neoploceném pozemku (bazén, pergola, gril, ohniště) na okraji obce na malebném místě u lesa v atraktivní krajině Lužických hor.

3 ložnice / max 13 osob
číslo chalupy: 2044

Stylově zařízená chalupa k pronájmu leží v oplocené zahradě (bazén, trampolína, terasa s posezením, gril) v obci v atraktivní krajině Lužických hor a je ideální pro rodinnou dovolenou.

2 ložnice / max 5 osob
číslo chalupy: 2229

Akceptované poukázky a asociace