Zobrazit na mapě

Hartmanice - horská synagoga

Památky

V obci Hartmanice na Šumavě lze navštívit unikátní zcela zrestaurovanou horskou židovskou synagogu. Byla vystavěna na konci 19. století místní židovskou obcí. Horská synagoga v Hartmanicích sloužila jako dům modlitby pouhých padesát pět let. Potom přišlo kruté období 2. světové války a z Hartmanicko – kundratické dvousetčlenné židovské obce nezůstal vůbec nikdo. Ale i další historické období naší země se zachovalo k budově synagogy macešsky. Nejprve zde byla zřízena truhlárna a provedeno mnoho nešetrných stavebních úprav. Později zpustošené prostory synagogy používala armáda jako skladiště pneumatik. Objekt zachránilo až občanské sdružení Památník Hartmanice, díky kterému synagoga získala zpět svou důstojnost.

V současné době se zde konají nejrůznější kulturní akce a je tu instalována stálá výstava s názvem Soužití Čechů, Němců a Židů na Šumavě. Návštěvníci mohou také vidět ojedinělou kolekci fotografií vesnic zmizelých po roce 1948, kdy komunisté systematicky likvidovali život v pohraničních oblastech. Otevřeno je od dubna do října.

Nejbližší chaty a chalupy pro dovolenou

Mapa turistického cíle a nejbližších chat a chalup v okolí

Hartmanice - horská synagoga je zařazen do těchto kategorií turistických cílů:

Hartmanice - horská synagoga je naším tipem na výlet pro tyto oblasti:


Nejbližší chaty a chalupy pro dovolenou

Stylově zařízená poloroubená chalupa k pronájmu leží na rozsáhlém neoploceném pozemku (posezení, gril, ohniště) na kraji osady Nové Městečko v malebné šumavské krajině v blízkosti řeky Otavy a lesa.

3 ložnice / max 8 osob
číslo chalupy: 2065

Moderně a nadstandardně zařízená maringotka k pronájmu leží na polosamotě v blízkosti lesa a řeky Otavy na společném neoploceném pozemku (pergola, krb, ohniště) s další pronajímanou maringotkou.

0 ložnice / max 4 osoby
číslo chaty: 2262
V obci Hartmanice na Šumavě lze navštívit unikátní zcela zrestaurovanou horskou židovskou synagogu. Byla vystavěna na konci 19. století místní židovskou obcí, která ve své době čítala přes dvě stě členů. Druhá světová válka a posléze komunistický režim se smutně podepsaly na osudu židovského obyvatelstva i synagogy. V současné době je synagoga zcela zrestaurována a přístupná veřejnosti.

Moderně a nadstandardně zařízená maringotka k pronájmu leží na polosamotě v blízkosti lesa a řeky Otavy na společném neoploceném pozemku (pergola, krb, ohniště) s další pronajímanou maringotkou.

0 ložnice / max 4 osoby
číslo chaty: 2261

Prohlíželo 169 lidí

Kvalitně zařízená chalupa k pronájmu s oplocenou zahradou (zapuštěný bazén, terasa, posezení, gril) leží na malebné šumavské polosamotě u lesa jen 200 m od řeky Otavy a jen 7 km od vstupu do Povydří.

6 ložnic / max 14 osob
číslo chalupy: 1918

Nově zrekonstruovaná chalupa s terasou a částečně oplocenou zahradou na okraji malé šumavské osady u lesa. Výborné podmínky k turistice, cykloturistice i k výletům za hrady a zámky do okolí.

5 ložnic / max 10 osob
číslo chalupy: 0218

Stylově zařízená roubená chalupa k pronájmu s oplocenou zahradou (altán s posezením, plynový gril, trampolína, stolní tenis, vyžití pro děti) leží v atraktivní lokalitě v malé šumavské osadě u lesa.

4 ložnice / max 16 osob
číslo chalupy: 2305

Prohlíželo 117 lidí

Stylová pěkně zařízená chalupa v neoplocené zahradě (stolní tenis, trampolína, posezení, gril) v zapomenuté malé osadě o 6 chalupách (na polosamotě) uprostřed lesů v národním parku Šumava.

3 ložnice / max 9 osob
číslo chalupy: 1237

Prostorná chalupa na velkém pozemku s bazénem, trampolínou, pergolou a krbem zcela na kraji obce v malebné přírodě pod lesem s možností mnoha výletů po celé Šumavě.

7 ložnic / max 24 osob
číslo chalupy: 0715

Akceptované poukázky a asociace