Zobrazit na mapě

Hrad Helfštýn

Hrady a zámky

Na skalním masivu nad údolím řeky Bečva stojí monumentální hrad Helfštýn, který je nejrozlehlejším hradem na Moravě. Byl založen na konci 13. století loupeživým rytířem Helfem z Lidnavy. Za vlastnictví pánů z Kravař byl celý objekt přebudován na monumentální gotickou pevnost s masivním opevněním, čtyřmi strážními věžemi a novou věží – hláskou. Hradní palác byl později ještě renesančně upraven. Dokonalost hradního opevnění byla prověřena za třicetileté války, kdy hrad neúspěšně obléhali Švédové. Na počátku 18. století se na hradě usadila loupežnická banda obávaného zloducha Onderky, kterou se podařilo teprve po mnoha letech rozprášit císařskou armádou.

V současné době si zde návštěvníci mohou prohlédnout historickou mincovnu a expozici uměleckého kovářství. Každý rok v srpnu se zde koná tradiční soutěž uměleckých kovářů, jejichž výrobky potom zdobí hradní areál.

Kromě klasické prohlídky hradu je pro návštěvníky na Helfštýně připraveno několik zajímavostí, jako je například kopie vrhacího praku ze středověku či obří maketa Trojského koně. Pro veřejnost je otevřeno od března do listopadu.

Nejbližší chaty a chalupy pro dovolenou

Mapa turistického cíle a nejbližších chat a chalup v okolí

Hrad Helfštýn je zařazen do těchto kategorií turistických cílů:

Hrad Helfštýn je naším tipem na výlet pro tyto oblasti:


Nejbližší chaty a chalupy pro dovolenou

Kvalitně zařízená chalupa v oplocené zahradě (zastřešená terasa s posezením, stolní tenis, ruské kuželky, gril, ohniště) na velmi pěkném místě u lesa nad obcí v malebné krajině Hostýnských vrchů.

4 ložnice / max 14 osob
číslo chalupy: 0935

Malá jednoduše zařízená chalupa k pronájmu na neoploceném pozemku (zahradní nábytek, gril) na kraji malé obce v malebné krajině beskydského předhůří s ideálními podmínkami k cykloturistice.

1 ložnice / max 4 osoby
číslo chalupy: 1627
Na skalním masivu nad údolím řeky Bečva stojí monumentální hrad Helfštýn. Jeho původní funkce byla ochrana obchodní stezky do Slezka. V současné době si zde návštěvníci mohou prohlédnout historickou mincovnu a expozici uměleckého kovářství. Každý rok v srpnu se zde koná tradiční soutěž uměleckých kovářů, jejichž výrobky potom zdobí hradní areál.

Prohlíželo 101 lidí

Velmi pěkná chata k pronájmu s wellness zázemím (vířivka, infrasauna), hernou (stolní tenis, stolní fotbálek) a zahradou (posezení, ohniště) leží u lesa a potoka v malebné lokalitě chatové oblasti.

2 ložnice / max 8 osob
číslo chaty: 2047

Prohlíželo 168 lidí

Malá útulná chata k pronájmu leží na neoploceném pozemku (bazén, trampolína, posezení, gril) na okraji valašské obce v oblasti ideální k turistickým výletům do Hostýnských vrchů a do Beskyd.

1 ložnice / max 3 osoby
číslo chaty: 2167

Prohlíželo 129 lidí

Stylová mimořádně pěkná chata s prostorným obytným pokojem (krb) a s wellness místností (vířivka, sauna) na neoploceném pozemku (koupací sud, trampolína, posezení, krb) na kraji obce nedaleko lesa.

5 ložnic / max 14 osob
číslo chaty: 1151

Rezervováno 17. 3.

Mimořádně atraktivní chalupa k pronájmu v částečně oplocené zahradě (bazén, stolní tenis, trampolína, posezení, gril, zahradní kuchyňka) v klidné části obce poblíž lesa jen 6 km od přehrady Bystřička.

2 ložnice / max 8 osob
číslo chalupy: 1831

Velmi pěkně zařízený prázdninový dům (chalupa) k pronájmu s oploceným pozemkem (bazén, lehátka, posezení, gril) leží v obci v malebné krajině jižní části Hostýnských vrchů jen 20 km od centra Zlína.

2 ložnice / max 5 osob
číslo chalupy: 2181

Stylově zařízený podkrovní apartmán v apartmánovém domě s dětskou hernou leží na oploceném pozemku (posezení, krb) v okrajové části obce nedaleko lesa s možností pěkných vycházek do přírody.

2 ložnice / max 6 osob
číslo apartmánu: 1710

Akceptované poukázky a asociace